Εξερράγει το ηφαίστειο στην Ισλανδία – Δημιουργήθηκε ρήγμα μήκους 4 χλμ.

Μειώνεται η ένταση της ηφαιστειακής έκρηξης βόρεια του Γκρίνταβικ στη νοτιοδυτική Ισλανδία. Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας η μείωση της έντασης του γεωλογικού φαινομένου καταγράφεται στις σεισμικές μετρήσεις. Το γεγονός ότι η δραστηριότητα μειώνεται ήδη δεν αποτελεί όμως ένδειξη του πόσο καιρό θα διαρκέσει η έκρηξη στον κρατήρα Sundhjuka, αλλά στοιχείο ότι το ηφαίστειο φτάνει σε κατάσταση ισορροπίας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πορτοκαλί βάφτηκε ο ουρανός από τη λάβα

Η καυτή λάβα που σκέπασε τα πάντα και η τεράστια έκρηξη που σημειώθηκε φωτίζοντας τον νυχτερινό ουρανό άλλαξε το τοπίο στην περιοχή. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ισλανδών επιστημόνων η σχισμή στο έδαφος που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου έχει μήκος περίπου 4 χλμ, με το βόρειο άκρο ακριβώς ανατολικά του Stóra-Skógfell και το νότιο άκρο ακριβώς ανατολικά του Sundhnúk. Η απόσταση από το νότιο άκρο μέχρι την άκρη του Γκρίνταβικ (Grindavík) είναι σχεδόν 3 χιλιόμετρα.

Ισλανδία: Μειώνεται η ένταση της ηφαιστειακής έκρηξης στη χερσόνησο Ρεϊκιάνες – Δημιουργήθηκε ρήγμα μήκους 4 χλμ.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας συνεχίζει να παρακολουθεί τη δραστηριότητα και βρίσκεται σε άμεση επαφή με τις μονάδες πολιτικής προστασίας και αντίδρασης στην περιοχη ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση επιστημόνων για την αξιολόγηση της εξέλιξης της έκρηξης.

Φοβούμενες μια ισχυρή έκρηξη στη χερσόνησο Ρεϊκιάνες, οι αρχές εκκένωσαν τον περασμένο μήνα τους περίπου 4.000 κατοίκους του Γκρίνταβικ, μιας αλιευτική κωμόπολη 4.000 κατοίκων στη ΝΔ Ισλανδία.

Τα πλάνα που μεταδόθηκαν ζωντανά από την έκρηξη έδειχναν λαμπερούς πορτοκαλί πίδακες λάβας να εκτοξεύονται από μια σχισμή στο έδαφος, περιτριγυρισμένοι από διογκούμενα σύννεφα κόκκινου καπνού.

Ισλανδία: Μειώνεται η ένταση της ηφαιστειακής έκρηξης στη χερσόνησο Ρεϊκιάνες – Δημιουργήθηκε ρήγμα μήκους 4 χλμ.
(AP Photo/Marco Di Marco)

«Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά είναι σαφές ότι πρόκειται για μια σημαντική έκρηξη», έγραψε η πρωθυπουργός Katrin Jakobsdottir στο Facebook. Να σημειωθεί ότι η Ισλανδία που διαθέτει 33 ενεργά ηφαιστειακά συστήματα έχει κηρύξει κατάσταση έκτακης ανάγκης.

Τα πλάνα που μεταδόθηκαν ζωντανά από την έκρηξη έδειχναν λαμπερούς πορτοκαλί πίδακες λάβας να εκτοξεύονται από μια σχισμή στο έδαφος, περιτριγυρισμένοι από διογκούμενα σύννεφα κόκκινου καπνού.

Ισλανδία: Μειώνεται η ένταση της ηφαιστειακής έκρηξης στη χερσόνησο Ρεϊκιάνες – Δημιουργήθηκε ρήγμα μήκους 4 χλμ.
Πυκνός καπνός και στάχτη έχει σκεπάσει τα πάντα καθώς η λάβα συνεχίζει να χρωματίζει πορτοκαλί τον ουρανό μετά την ηφαιστειακή έκρηξη στη χερσόνησο του Ρέικιανες, 3 χλμ βόρεια του Γκρίνταβικ. (Photo by Kristin Elisabet Gunnarsdottir / AFP)

 

 

Πηγή: ertnews.gr