Ισπανία: Οι Podemos προωθούν επιπλέον φόρο 33% στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ

Πρόταση για την επέκταση της «ασπίδας κατά της κρίσης», η οποία περιλαμβάνει φόρο 33% επί των έκτακτων κερδών των μεγάλων διανομέων και των σούπερ μάρκετ, αποφάσισαν να καταθέσουν οι αριστεροί Unidas Podemos στον σοσιαλιστή κυβερνητικό τους εταίρο. Το μέτρο αναμένεται να έχει «αποτρεπτική επίδραση» στην αύξηση των τιμών, συντελώντας στη συγκράτηση του πληθωρισμού (6,8% τον Νοέμβριο), όπως ανέφερε τη Δευτέρα το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο εκπρόσωπος των Podemos, Πάμπλο Φερνάντες, επεσήμανε ότι αυτή η νέα δέσμη μέτρων μετριασμού είναι εξαιρετικά αναγκαία αυτήν τη στιγμή, διότι, σε πολλές περιπτώσεις, οι αυξήσεις των τιμών δεν σχετίζονται άμεσα με το κόστος, αλλά συνδέονται «παράνομα με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ», όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Φερνάντες χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τον ισπανικό κολοσσό λιανικών πωλήσεων Mercadona, αναφέροντας ότι η συγκεκριμένη αλυσίδα έχει προβεί στη μεγαλύτερη αύξηση τιμών στα προϊόντα της εντός της ισπανικής αγοράς και, μάλιστα, αναμένει κέρδη περίπου 700 εκατ. ευρώ για το 2023.

«Μια κυβέρνηση που νοιάζεται για τους πολίτες δεν μπορεί να επιτρέπει να υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε βασικά προϊόντα και, την ίδια στιγμή, οι πλούσιοι να γίνονται όλο και πλουσιότεροι εις βάρος όλων μας», κατήγγειλε. Επιπλέον, υπενθύμισε ότι ένας αντίστοιχος πρόσθετος φόρος στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχει λειτουργήσει πολύ καλά στην Πορτογαλία.

Η πρόταση των Unidas Podemos, οι οποίοι αποτελούν μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την εξαγγελία του τελευταίου σχετικά με τη δρομολόγηση ενός νέου πακέτου κοινωνικής βοήθειας για την ανάσχεση των τιμών των τροφίμων.

www.euractiv.com