Ισπανία: Ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη φιλοδοξεί να λύσει το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών στο χωράφι
Στη δημιουργία ενός ρομπότ που συνδυάζει την τεχνητή νοημοσύνη και την οπτική τεχνολογία για τη συγκομιδή ευαίσθητων φρούτων όπως οι φράουλες, προχώρησαν ερευνητές από το Tknika, ένα περιφερειακό κυβερνητικό ερευνητικό κέντρο, και το τεχνολογικό κέντρο Eurecat στην Ισπανία. Το ρομπότ παρουσιάστηκε στην Expo AgriTech 2024, μια έκθεση κηπευτικής τεχνολογίας που πραγματοποιήθηκε στη Μάλαγα από τις 26 έως τις 28 Νοεμβρίου.
Το ρομπότ, που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου HarvBot (HARVesting coBOT), είναι εξοπλισμένο με τεχνολογίες τεχνητής όρασης και νοημοσύνης για την ανίχνευση του καρπού και διαθέτει σύστημα καταγραφής δεδομένων για την παρακολούθηση της κατάστασης της καλλιέργειας και της διαδικασίας συγκομιδής. Η τεχνολογία έχει μέχρι στιγμής δοκιμαστεί σε υδροπονική καλλιέργεια φράουλας, αλλά μπορεί να προσαρμοστεί και σε άλλες καλλιέργειες, όπως οι ντομάτες, οι πιπεριές, τα αγγούρια και τα πυρηνόκαρπα.
Ρομπότ, όπως αυτό, ανταποκρίνονται στην αυξανόμενη ζήτηση του τομέα των κηπευτικών για βελτιστοποίηση των διαδικασιών έντασης εργασίας, ειδικά λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού. Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει, επίσης, τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων παρακολούθησης των καλλιεργειών για τη βελτίωση της διαχείρισής τους, έτσι ώστε να είναι πιο βιώσιμες και ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή.