Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: Στο επίκεντρο ανθεκτικές ποικιλίες σκληρού σιταριού και νέοι τρόποι λίπανσης
Φοιτητές του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης εκπαιδεύονται σε πραγματικές συνθήκες καλλιέργειας σε πειραματικούς αγρούς, με στόχο τη βέλτιστη προετοιμασία τους για την επαγγελματική τους πορεία.
Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της συμμετοχής τους σε ερευνητικά προγράμματα, με ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά παραδείγματα να είναι το πειραματικό πρόγραμμα που αφορά την έρευνα σε νέες ποικιλίες σιτηρών και νέους τρόπους λίπανσης που υλοποιείται από το Εργαστήριο Γεωργίας του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση».
Εύρεση νέων ποικιλιών
Ο Σπύρος Κουτρούμπας, καθηγητής του συγκεκριμένου τμήματος και διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργίας, αναφέρει στην «ΥΧ» ότι το «πρόγραμμα περιλαμβάνει την αξιολόγηση νέων ποικιλιών σκληρού σιταριού ως προς την προσαρμοστικότητα και το δυναμικό απόδοσης στην περιοχή του Έβρου, καθώς και τη διερεύνηση του βέλτιστου προγράμματος λίπανσης που συμβάλλει στην επίτευξη καλύτερων αποδόσεων και υψηλής ποιότητας προϊόντος.
Τα αποτελέσματα της έρευνας θα φτάσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερους αγρότες της περιοχής
Πρόκειται, στην ουσία, για μια έρευνα που σχετίζεται με πρακτικά προβλήματα της καλλιέργειας των χειμερινών σιτηρών και ιδιαίτερα του σκληρού σιταριού, το οποίο αποτελεί μια σημαντική καλλιέργεια στην περιοχή μας. Η πρώτη φάση του προγράμματος περιλαμβάνει πειράματα στο αγρόκτημα του πανεπιστημίου στην Ορεστιάδα για δύο καλλιεργητικές περιόδους, ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα».
Ο ίδιος τονίζει ότι επιλέχθηκε η καλλιέργεια του σκληρού σιταριού, καθώς «στην καλλιέργεια αυτή, όπως και σε άλλες, παρατηρείται μεγάλη παραλλακτικότητα στις αποδόσεις, τόσο μεταξύ των αγροτεμαχίων στα οποία καλλιεργείται όσο και μεταξύ των ετών καλλιέργειας. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην πληθώρα των ποικιλιών που καλλιεργούνται, οι οποίες δεν έχουν κατ’ ανάγκη την επιθυμητή προσαρμοστικότητα στην περιοχή μας. Πέραν της απόδοσης, υπάρχουν πολλά περιθώρια για βελτίωση της ποιότητας των κόκκων, οι οποίοι θα πρέπει να ικανοποιούν συγκεκριμένα κριτήρια (π.χ. ειδικό βάρος, περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη κ.λπ.) ανάλογα με την αγορά για την οποία προορίζονται.
Τόσο η απόδοση όσο και η ποιότητα του σιταριού εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ποικιλία και την καλλιεργητική τεχνική, σημαντικό μέρος της οποίας περιλαμβάνει την ορθολογική λίπανση.
Τα τελευταία χρόνια, για την υποβοήθηση του φυτρώματος των σπόρων, της εγκατάστασης των σποροφύτων και της εν γένει ανάπτυξης των φυτών έχουν αναπτυχθεί νέα προϊόντα που στηρίζονται, πέραν της εφαρμογής κλασικών ανόργανων λιπασμάτων, στην αξιοποίηση διάφορων ωφέλιμων μικροοργανισμών, την εφαρμογή βιοδιεγερτών κ.λπ., τα οποία θα δοκιμάσουμε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Στόχος είναι να καταλήξουμε σε έναν συνδυασμό κατάλληλης ποικιλίας και καλλιεργητικής τεχνικής που θα συνδράμει στην επίτευξη υψηλών αποδόσεων με επιθυμητά ποιοτικά γνωρίσματα. Η συμπεριφορά μιας καλλιέργειας είναι συνάρτηση του γενετικού υλικού που χρησιμοποιούμε (δηλαδή της ποικιλίας) και της καλλιεργητικής τεχνικής που εφαρμόζουμε.
Μάλιστα, είναι γνωστό από τη διεθνή βιβλιογραφία ότι οι δύο αυτοί παράγοντες συμβάλλουν περίπου κατά 50% ο καθένας στη διαμόρφωση της παραγωγικότητας της καλλιέργειας. Σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, το οποίο συχνά δημιουργεί συνθήκες καταπόνησης για τις καλλιέργειες, όπως ξηρασία, υψηλές θερμοκρασίες, συχνότερη εμφάνιση ασθενειών και εντόμων κ.λπ., η εξεύρεση ποικιλιών που διαθέτουν αντοχή στις βιοτικές και αβιοτικές καταπονήσεις μπορεί να αμβλύνει τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής στις καλλιέργειες, συμβάλλοντας στη διατήρηση της παραγωγικότητας των οικοσυστημάτων».
Εκπαίδευση των μελλοντικών γεωπόνων
Η συμμετοχή των φοιτητών σε τέτοιου είδους προγράμματα είναι σημαντική, όπως τονίζει
ο κ. Κουτρούμπας, καθώς «οι φοιτητές εκπαιδεύονται σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, ώστε να αφομοιώσουν καλύτερα τις γνώσεις που διδάσκονται. Αυτό επιδιώκουμε με τη συμμετοχή τους σε αυτά τα πειράματα. Πολλές φορές, οι απαντήσεις σε διάφορα προβλήματα απαιτούν τη δοκιμή και τον πειραματισμό σε πραγματικές συνθήκες. Με τη συμμετοχή τους σε τέτοια ερευνητικά προγράμματα, οι φοιτητές γίνονται κοινωνοί του τρόπου με τον οποίο σχεδιάζεται και εγκαθίσταται ένας πειραματικός αγρός, ώστε να είναι σε θέση όταν αποφοιτήσουν να μπορούν να οργανώσουν και να υλοποιήσουν παρόμοια πειράματα».
Τα αποτελέσματα της έρευνας θα φτάσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερους αγρότες της περιοχής, καθώς «το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ έχει δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργασίας με τους παραγωγούς της περιφέρειας και σε συνεργασία με τη Γεωπονική Υπηρεσία της ‘‘Ένωσης’’ θα αναλάβουμε δράσεις (ημερίδες, εκλαϊκευμένες ομιλίες κ.λπ.) για τη διάχυση των αποτελεσμάτων», καταλήγει.