Τα ισπανικά λεμόνια προμηθευτής της Ευρώπης το καλοκαίρι;

Οι προβλέψεις θα δώσουν στην Ισπανία τη δυνατότητα να παγιωθεί ως leader προμηθευτής για την Ευρώπη

lemnia-ispanias-dentra

Σε 1,3 εκατ. τόνους υπολογίζουν οι τελευταίες εκτιμήσεις της διεπαγγελματικής οργάνωσης για το λεμόνι και το γκρέιπφρουτ (ALIMPO) τη φετινή παραγωγή της Ισπανίας, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις του προηγούμενου Σεπτεμβρίου και προβλέποντας ένα «δυνατό» δεύτερο μισό της σεζόν. Αύξηση αναμένεται για την ποικιλία Fino και ανάκαμψη των τονάζ για την ποικιλία Verna.

Για το δεύτερο μισό της φετινής σεζόν, τα Fino αναμένεται ότι θα έχουν αύξηση της ζήτησης και εντατικότερους ρυθμούς συγκομιδής και, πιο συγκεκριμένα, εκτιμάται πως θα φτάσουν σε 920.000 τόνους, αυξημένα κατά 14% σε σύγκριση με πέρσι. Σε ό,τι αφορά τα Verna, οι ποσότητες θα είναι παρόμοιες με εκείνες του 2017 και εκτιμώνται σε 380.000 τόνους, που ισοδυναμούν με αύξηση της τάξης του 40% σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν.

Σύμφωνα με την ισπανική διεπαγγελματική οργάνωση, «αυτές οι προβλέψεις θα δώσουν στην Ισπανία τη δυνατότητα να παγιωθεί ως leader προμηθευτής για την Ευρώπη φέτος το καλοκαίρι, και συγκεκριμένα την περίοδο από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο». Η χώρα εξακολουθεί να διατηρεί κυρίαρχη θέση, με υψηλής ποιότητας λεμόνια και άριστες υπηρεσίες στην εμπορία, ενώ από πέρσι η διεπαγγελματική επεσήμαινε πως τα καλά τονάζ και για τις δύο ποικιλίες θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στις εξαγωγές της χώρας προς τρίτες χώρες, όπως στη Μέση Ανατολή, στον Καναδά και στη Βραζιλία.

Υπογραμμίστηκε, ακόμη, πως –με βάση πάντα τις εκτιμήσεις– η βιομηχανία μεταποίησης (χυμοί, αιθέρια έλαια και αφυδατωμένες φλούδες) αναμένεται πως θα επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς δραστηριότητας, καθώς η Ισπανία έρχεται δεύτερη παγκοσμίως σ’ αυτόν τον τομέα και παίζει καθοριστικό ρόλο στην κανονικότητα της τροφοδοσίας και στις ισορροπίες της αγοράς.