Ο ισπανικός ανταγωνισμός κρατά χαμηλά τις τιμές σε πορτοκάλι

Σε τιμές πολύ κάτω του κόστους παραγωγής εξακολουθεί να εξελίσσεται η εξαγωγική σεζόν στα πορτοκάλια, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση από τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης μοιάζει να έχει αποκατασταθεί.

Ο βασικός λόγος, όπως επισημαίνει ο ειδικός σύμβουλος του INCOFRUIT Ελλάς, Γιώργος Πολυχρονάκης, έχει να κάνει με τις αυξημένες πωλήσεις ισπανικών προϊόντων οι τιμές των οποίων είναι χαμηλές. Στις βαλκανικές χώρες εν τω μεταξύ, υπάρχει υπερπροσφορά, επίσης σε χαμηλές τιμές από την Τουρκία.

Ο κ. Πολυχρονάκης υπογραμμίζει επίσης την μεγάλη αύξηση του κόστους των πρώτων υλών που, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «γονατίζει τόσο τους παραγωγούς όσο και το εμπόριο».

Αναλυτικά, η αποτίμηση της εξαγωγικής εβδομάδας που ολοκληρώθηκε έχει ως εξής:

«H εξαγωγή επιτρ.σταφυλιών ανέρχεται σε 60.880 τ.-16,1%  Η εκστρατεία των επιτραπέζιων σταφυλιών ολοκληρώθηκε και η αξιολόγηση της εκστρατείας ήταν προβληματική για τις κύριες ποικιλίες αλλά θετική ως προς τις επιδόσεις των νέων ποικιλιών δείχνοντας τον δρόμο για την επίσπευση υλοποίησης προγράμματος αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών ,

Συνεχίσθηκε  η εξαγωγή πορτοκαλιών και   μανταρινιών Η εκστρατεία του 2021/22 χαρακτηρίζεται από λιγότερους όγκους και χαμηλές τιμές, πολύ κάτω από το κόστος . Η εκπληκτική αύξηση του κόστους των πρώτων υλών (κόστος ενέργειας, συσκευασία, μεταφορά) γονατίζει τόσο τους παραγωγούς όσο και το εμπόριο Για τα πορτοκάλια, η κατανάλωση στην Δυτ.Ευρώπη έχει αποκατασταθεί πλην όμως λόγω αυξημένων πωλήσεων ισπανικών προϊόντων οι τιμές είναι χαμηλές και για τις χώρες της Βαλκανικής από υπερπροσφορά σε χαμηλές τιμές από την Τουρκία Για τα μανταρίνια η ζήτησης παραμένει ζωηρή για τροφοδότηση της αγοράς για τα Χριστούγεννα με τη συγκομιδή των κλημεντινών να έχει περαιωθεί και να παρουσιάζεται πρόωρη συγκομιδή μανταρινιών ποικ. Νόβα Εφιστάται η προσοχή για έλεγχο των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τους

Συνεχίζονται με χαμηλούς ρυθμούς οι εξαγωγές μήλων και από 1/9-24/12/21 η εξαγωγή τους ανέρχεται σε 29.547 τ.

Από 1/9/2021 έως και 30/12/2021 οι αναγγελίες φορτίων καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων ,που αφορούσαν 91.341 τόνους αυξημένες κατά 8,1% εκ των οποίων προς τρίτες εκτος ΕΕ Χώρες 23.683 τ. ήτοι 25,9% του συνόλου έναντι 22.033 τ. Πέρυσι.

Η μειωμένη παραγωγή χειμερινών φρούτων και λαχανικών, λόγω καιρικών συνθηκών, η έλλειψη εργατικών χεριών τόσο στο στάδιο της συγκομιδής όσο και της συσκευασίας σε συνδυασμό με το κόστος στις μεταφορές οφειλόμενη τόσο σε αύξηση των καυσίμων όσο και των ναύλων των ατμοπλοικών δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή εμπορική τους πορεία».