Ισπανός υπουργός Γεωργίας: Xαμηλές θερμοκρασίες και κακός προγραμματισμός ευθύνονται για τις ελλείψεις λαχανικών στη Βρετανία

Ο υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας δήλωσε σήμερα Τετάρτη 1/3 ότι ο κακός προγραμματισμός από τη Βρετανία και τα προβλήματα που προκλήθηκαν από το Brexit καθώς και οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι οι βασικοί λόγοι για την έλλειψη λαχανικών στη χώρα.

Οι βρετανικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, συμπεριλαμβανομένης της Tesco, επέβαλαν όρια στις ποσότητες ορισμένων προϊόντων που αγοράζουν οι καταναλωτές, όπως ντομάτες, αγγούρια και πιπεριές, καθώς οι προμήθειες σε όλο τον κλάδο επηρεάστηκαν από τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η συγκομιδή στη νότια Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική λόγω των ασυνήθιστων για την εποχή καιρικών συνθηκών.

«Υπάρχει ένα πρόβλημα προγραμματισμού των αγορών, που είναι αρκετά σημαντικό και μετά υπάρχει χαμηλότερη παραγωγή ως αποτέλεσμα των χαμηλών θερμοκρασιών», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Γεωργίας Λουίς Πλάνας.

Η Ισπανία είναι από τους βασικούς προμηθευτές της Βρετανίας σε φρούτα και λαχανικά.

Η κρίση κλιμακώθηκε από τη χαμηλότερη χειμερινή παραγωγή σε θερμοκήπια στη Βρετανία και την Ολλανδία λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να γεμίζουν με φωτογραφίες από άδεια ράφια φρούτων και λαχανικών στα σούπερ μάρκετ.

Ο Πλάνας δήλωσε ότι οι ελλείψεις δείχνουν πόσο ευπαθής είναι η προμήθεια τροφίμων στη Βρετανία καθώς και τα εργασιακά προβλήματα στον ιδιωτικό τομέα ως αποτέλεσμα του Brexit.

Η παραγωγή φρούτων και λαχανικών στην Ισπανία ανακάμπτει αφού επηρεάστηκε από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και οι προμήθειες για τις αγορές του εξωτερικού σύντομα θα βελτιωθούν, όπως δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η ένωση εξαγωγέων νωπών προϊόντων FEPEX.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ