Ισραήλ: Νεκροί από τα πυρά της Χαμάς δεκάδες μετανάστες αγρεργάτες

Παράπλευρες απώλειες οι φτωχοί Ασιάτες που μοχθούσαν στα χωράφια

Οι επιθέσεις των Παλαιστίνιων μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου είχαν θύματα δεκάδες αλλοδαπούς εργάτες γης, οι οποίοι ζούσαν στις ισραηλινές συλλογικές κοινότητες των κιμπούτς στα νότια της χώρας, στον περιβάλλοντα χώρο της Γάζας.

Όπως μεταδίδουν μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα, μεταξύ πολλών από τους ξένους πολίτες που σκοτώθηκαν ή απήχθησαν από τη Χαμάς, βρίσκονται και μετανάστες από την Ασία, χωρίς οικογενειακούς δεσμούς ούτε με το Ισραήλ ούτε με τα παλαιστινιακά εδάφη, οι οποίοι κατάγονταν από φτωχές, κυρίως αγροτικές οικογένειες και εργάζονταν στον πρωτογενή τομέα, τον τομέα των κατασκευών και τον υγειονομικό κλάδο του Ισραήλ. Τουλάχιστον 10 Νεπαλέζοι φοιτητές γεωπονίας σκοτώθηκαν όταν οι μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν στο κιμπούτς Alumim, μια αγροτική κοινότητα κοντά στη Γάζα, όπως είχε δηλώσει στο CNN ο πρέσβης του Νεπάλ στο Ισραήλ.

Ταϊλανδέζικης καταγωγής οι περισσότεροι νεκροί μετανάστες

Τις μεγαλύτερες απώλειες οικονομικών μεταναστών έχει υποστεί η Ταϊλάνδη, η οποία εδώ και δεκαετίες «εφοδιάζει» με εργατικά χέρια στο Ισραήλ. Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, τουλάχιστον 28 Ταϊλανδοί υπήκοοι είχαν χάσει τη ζωή τους –μεταξύ των 1.400 καταγεγραμμένων νεκρών στο Ισραήλ. «Την τελευταία δεκαετία, η Ταϊλάνδη έχει πρωτοστατήσει στην παροχή μεταναστών εργαζομένων στην ισραηλινή γεωργία», δηλώνει ο Phil Robertson, Αναπληρωτής Διευθυντής της οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW) για την Ασία.

«Έως και 20.000 Ταϊλανδοί εργάτες ζούσαν σε διάφορες απομακρυσμένες αγροτικές εκμεταλλεύσεις και ερημικές περιοχές κατά μήκος του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί βρίσκονταν εκεί όταν έφτασαν οι μαχητές της Χαμάς», εξηγεί.