Το Ισραήλ υπονομεύει την παλαιστινιακή γεωργία με «βομβαρδισμούς» φθηνών προϊόντων

Η περίοδος συγκομιδής σταφυλιών, η οποία ξεκίνησε τον Αύγουστο, απειλείται σοβαρά από τον ισραηλινό ανταγωνισμό

Το Ισραήλ κατακλύζει τις παλαιστινιακές αγορές με μεγάλες ποσότητες προϊόντων αγροδιατροφής, με στόχο να πλήξει την παλαιστινιακή παραγωγή σε κρίσιμες καλλιεργητικές περιόδους. Σύμφωνα με αναφορές του ιστότοπου ειδήσεων Al-Monitor, οι Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται ότι το Ισραήλ υπονομεύει τον αγροτικό τομέα της Παλαιστίνης με χαμηλής αξίας ισραηλινά αγαθά.

Μερικές από τις βασικές καλλιεργητικές περιόδους κατά τις οποίες το Ισραήλ προκαλεί σκόπιμα οικονομικές απώλειες στους Παλαιστίνιους αγρότες είναι οι εποχές του σταφυλιού και της ελιάς. Οι Ισραηλινοί «βομβαρδίζουν» τις παλαιστινιακές αγορές της Δυτικής Όχθης με μεγάλες ποσότητες των ανωτέρω προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές, παρεμποδίζοντας την παλαιστινιακή παραγωγή και οξύνοντας την οικονομική εξάρτηση της χώρας από το Ισραήλ.

Στην περίπτωση των ισραηλινών σταφυλιών, αυτά καλλιεργούνται σε οικισμούς κοντά σε παλαιστινιακές πόλεις και στέλνονται κατά χιλιάδες τόνους στις παλαιστινιακές αγορές. Μάλιστα, οι Ισραηλινοί χρησιμοποιούν λιπάσματα και χημικά για να ενισχύσουν τους ρυθμούς ωρίμανσης των αμπελοκαλλιεργειών τους, θέλοντας να προλάβουν στον ύπνο τους γείτονές τους.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Παλαιστινιακή Αρχή απαγορεύει την εισαγωγή σταφυλιών από ισραηλινούς οικισμούς και ποινικοποιεί όποιον εμπορεύεται ισραηλινά προϊόντα. Παρ’ όλα αυτά, η παλαιστινιακή αγορά είναι σχεδόν γεμάτη με απαγορευμένα προϊόντα που φέρουν ισραηλινά εμπορικά σήματα. Τα τελευταία διακινούνται λαθραία από Παλαιστίνιους εμπόρους, συνήθως αργά το βράδυ για να αποφεύγουν τα σημεία ελέγχου.

Ο Παλαιστίνιος αγρότης και ακτιβιστής Mahmoud Abu Merhi, ο οποίος έχει έναν αμπελώνα 5 στρεμμάτων, φοβάται ότι η φετινή καλλιεργητική σεζόν των σταφυλιών θα χαθεί λόγω της πλημμυρισμένης από ισραηλινά σταφύλια τοπικής αγοράς. «Μεγάλες ποσότητες παλαιστινιακών σταφυλιών ενδέχεται να αλλοιωθούν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και του πλεονάσματος των ισραηλινών προϊόντων».