Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,1 ρίχτερ 74 χλμ δυτικά των Χανίων έγινε αισθητή μέχρι την Αθήνα – δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, και ο ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης δεν έχει καμία σχέση με τον φονικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία, και λόγω του μεγάλου του εστιακού βάθους, δεν αναμένεται να έχει συνέχεια.

Παρότι υπήρξε ανησυχία, δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές – το εστιακό βάθος υπολογίζεται αρχικά στα 70 χιλιόμετρα.

Στο κόκκινο κουτί το επίκεντρο του σεισμού, με πορτοκαλί θαυμαστικό η αναφορές των περιοχών που έγινε αισθητός

Το ΑΠΕ μεταδίδει αναφορά του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου:

“Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα στις 09:23 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν σφοδρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 6.1 βαθμών της κλίμακας Richter, που προέρχεται από απόσταση 258 χλμ. ν. της Αθήνας.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 20 χλμ. ν. των Αντικυθήρων.

Μέχρι στιγμής στην πυροσβεστική δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.”

Στις αυλές των σχολείων του Ηρακλείου βρίσκονται οι μαθητές μετά τη σεισμική δόνηση των 6,1 ρίχτερ. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Κώστας Θεοφάνους, στα σχολεία ενεργοποιήθηκε το σχέδιο σεισμού και οι μαθητές παραμένουν στις αυλές των σχολείων, ενώ ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Μανώλης Καρτσωνάκης εξήγησε ότι βρίσκεται σε επαφή με την Πολιτική Προστασία του Δήμου και της Περιφέρειας , χωρίς μέχρι στιγμής πάντως, να έχει καταγραφεί κάποια ζημιά ή τραυματισμός από τον σεισμό.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Κίσσαμο, την Παλαιόχωρα και το βόρειο τμήμα των Χανίων προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους.

Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει μετασεισμική ακολουθία στο σεισμό που σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα βορειοδυτικά της Κρήτης, εξέφρασε με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας.

«Ο σεισμός έγινε στα 70 χλμ. βάθος, κατά μήκος του ελληνικού τόξου εκεί όπου “συγκρούεται” η Ελλάδα με την Αφρική, μεταξύ των Κυθήρων και των Χανίων. Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε όλη τη νότια Ελλάδα. Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα υπάρχει συνέχεια δεδομένου ότι ήταν ένας σεισμός βάθους, χωρίς μετασεισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καμία σχέση με τον σεισμό της Αλβανίας δεν έχει ο σημερινός σεισμός των 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης.

«Είναι σεισμός ανεξάρτητος από αυτόν της Αλβανίας και λόγω του μεγάλου του εστιακού βάθους του -περίπου 70 χιλιόμετρα- δεν θα έχει καμία συνέχεια. Αυτού του είδους οι σεισμοί γίνονται άπαξ και τελειώνουν. Επίσης λόγω του μεγάλου εστιακού βάθους τους γίνονται αισθητοί σε μεγάλη έκταση» ανέφερε ο κ. Τσελέντης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κώστα Παπαζάχο, το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν άνω των 60 χιλιομέτρων. Η διάρκειά του επίσης ήταν μεγάλη, πλησιάζοντας τα 30 δευτερόλεπτα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, eqgr.gr, Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών