Ισχυρό πλήγμα δέχθηκαν τα ξερά φασόλια από την κακοκαιρία

Στη διαδικασία της συλλογής του ξερού φασολιού βρίσκονται πολλές περιοχές στη χώρα μας και, κυρίως, στις βορειότερες. Η μέχρι τώρα εικόνα της παραγωγής δείχνει αισθητά μειωμένες αποδόσεις, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας, αλλά και εξαιτίας των τελευταίων έντονων βροχοπτώσεων.

Παράλληλα, οι εξελίξεις στον τομέα των σιτηρών και άλλων καλλιεργειών σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές των φασολιών που επικρατούν στην αγορά, αλλά και τα προβλήματα στην παραγωγή του σηματοδοτούν για την επόμενη περίοδο τη μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο Χαράλαμπος Κοντογιάννης, παραγωγός οσπρίων από τον Άγιο Κωνσταντίνο Φαρσάλων. Ο κ. Κοντογιάννης καλλιεργεί την τοπική ποικιλία Ραψάνη για πολλές δεκαετίες, όμως για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο φαίνεται ιδιαίτερα απογοητευμένος.

«Με 350 κιλά που παίρναμε άλλες χρονιές, πέσαμε στα 100 λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών. Η καλλιέργεια έχει μεγάλες απαιτήσεις, με υψηλό κόστος παραγωγής και το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο. Εγώ και άλλοι συνάδελφοί μου έχουμε στραφεί στην καλλιέργεια της ελαιοκράμβης, που έχει λιγότερες απαιτήσεις και καλύτερα αποτελέσματα.

Εκτός όλων αυτών, τίθεται και το θέμα της εμπορίας, καθώς μπορεί να πουλήσουμε το προϊόν και να περιμένουμε έξι με οκτώ μήνες για να πληρωθούμε», καταλήγει με προβληματισμό ο κ. Κοντογιάννης.

Μειωμένες οι αποδόσεις των χωραφιών στα Γρεβενά

Για μειωμένες αποδόσεις κάνει λόγο και ο Χρήστος Τσιαρσιώτης, παραγωγός οσπρίων από τα Γρεβενά, ο οποίος, όπως και πολλοί συνάδελφοί του, καλλιεργεί το φασόλι σε ξερικά χωράφια. «Υπολογίζουμε σε μία καλή χρονιά να ξεπεράσουμε τα 150 κιλά το στρέμμα, δυστυχώς όμως πέσαμε σε χαμηλότερες αποδόσεις, σχεδόν ακόμη και κάτω από το 50%.

Οι έντονες βροχοπτώσεις δημιούργησαν προβλήματα πάνω στη συλλογή, με αποτέλεσμα τα όσπρια να δείχνουν και ποιοτικά υποβαθμισμένα», σημειώνει. Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, έκανε λόγο για τιμές που κυμαίνονται στα 1,60-1,70 ευρώ το κιλό, χωρίς να διαφοροποιούνται σημαντικά από τις περσινές.

Καλύτερο δείχνει το ασπρομύτικο στη Λήμνο

Την τρέχουσα περίοδο, η τοπική ποικιλία ασπρομύτικο φασόλι της Λήμνου δείχνει μια καλύτερη εικόνα, σύμφωνα με τον Μαυρουδή Παλαιολόγο, γεωπόνο από το νησί. «Όσοι παραγωγοί πρόσεξαν την καλλιέργεια, έφτασαν ακόμη και στα 140 κιλά, σε σύγκριση με άλλους που έπεσαν κάτω από τα 70 κιλά. Στο νησί καλλιεργούνται πάνω από 4.000 στρέμματα και οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται στα 3-3,5 ευρώ κιλό», αναφέρει.

Οι αγριόχοιροι καταστρέφουν τις καλλιέργειες

Ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, παραγωγός φασολιών από το Προκόπι Ευβοίας, κάνει λόγο για μία καλή παραγωγή, ειδικά για όσους συνέλλεξαν πριν από τις βροχές. «Η φετινή χρονιά ήταν καλή για εμάς, καθώς ξεπεράσαμε ακόμα και τα 300 κιλά το στρέμμα. Όμως, μετά τις βροχές, είχαμε αυξημένη παρουσία αγριόχοιρων στην περιοχή μας, με αποτέλεσμα να έχουμε πολλές καταστροφές στα χωράφια μας».