H ισχύς εν τη ενώσει για τους κτηνοτρόφους της Βοιωτίας – Ξεκίνησε τη λειτουργία του το πρώτο κατάστημα πώλησης αγροτικών προϊόντων που παράγουν οι ίδιοι

Στόχος η σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον καταναλωτή

Με στόχο την άμεση σύνδεση μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή, 20 κτηνοτρόφοι της Βοιωτίας, με έδρα τη Λιβαδειά, άνοιξαν τα πανιά τους για ένα καλύτερο μέλλον. Πριν από περίπου δύο χρόνια δημιούργησαν έναν κτηνοτροφικό συνεταιρισμό, ώστε να αξιοποιήσουν καλύτερα τα προϊόντα που παράγουν και να αυξήσουν την προστιθέμενη αξία τους.

Το όραμα γίνεται πράξη

Ξεπερνώντας τα πρώτα εμπόδια που παρουσιάστηκαν στην πορεία τους, ανοίγουν σήμερα έναν νέο κύκλο δραστηριοτήτων στον τομέα της εμπορίας. Ήδη, από την περασμένη Τρίτη, ξεκίνησε να λειτουργεί στην πόλη της Λιβαδειάς το πρώτο κατάστημα πώλησης αγροτικών προϊόντων που παράγουν οι ίδιοι. Σε έναν χώρο 150 τετραγωνικών μέτρων και με μία μικρή αναλογικά μερίδα για την επένδυση για το κάθε μέλος του συνεταιρισμού, γίνεται πράξη το όραμα, η ισχύς εν τη ενώσει… από τον στάβλο τους μέχρι και το ράφι τους.

Στόχος η προστιθέμενη αξία που παράγεται σε όλα τα στάδια της αλυσίδας παραγωγής να επιστρέφει στους φυσικούς συντελεστές της δημιουργίας τους, δηλαδή τους κτηνοτρόφους. Αυτός εξάλλου είναι και ο σκοπός της δημιουργίας του συνεταιρισμού. Όπως μας εξηγεί ο Ηλίας Σκόπας, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Βοιωτίας, «σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι να συνδεθεί ο πρωτογενής τομέας με τον καταναλωτή.

Το ζήτημα δεν είναι μόνο οικονομικό, έχει άμεση σχέση με την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της παράδοσης και της γαστρονομικής παιδείας, που αποτελούν και ένα πρότυπο μεσογειακής διατροφής. Αν εμείς που τα παράγουμε δεν μπορούμε να τα διαφυλάξουμε, από ποιους θα πρέπει να περιμένουμε;».

Στοίχημα η μεταποίηση και η λιανική πώληση κρέατος

Το επόμενο διάστημα ο συνεταιρισμός θα στραφεί στη μεταποίηση και στη λιανική πώληση κρέατος. Το αιγοπρόβειο κρέας της Λιβαδειάς, όπως δηλώνει ο κ. Σκόπας, είναι «ταυτισμένο με την ποιότητα και την ιδιαίτερη γεύση του, δεν θα αφήσουμε να πάει χαμένη αυτή η ευκαιρία. Μελετάμε τις επόμενες κινήσεις μας, δίνοντας το μεγαλύτερο βάρος στη μεταποίηση του κρέατος, με την παραγωγή ακόμη και αλλαντικών.

Η λιανική πώληση του κρέατος θα αποτελέσει για εμάς ένα μεγάλο στοίχημα στην ολοκλήρωση των προσπαθειών μας». Οι χονδρικές τιμές αιγοπρόβειου κρέατος, που πωλούν οι κτηνοτρόφοι μέχρι και σήμερα είναι κάτω από το κόστος παραγωγής. Με αυτές τις συνθήκες, όπως δηλώνουν τα μέλη της ομάδας, «δεν μπορούμε να έχουμε μέλλον στην κτηνοτροφία και για αυτόν τον λόγο προχωρήσαμε στη δημιουργία του συνεταιρισμού».

Στο κατάστημα πώλησης, εκτός από τα προϊόντα του συνεταιρισμού θα υπάρχουν και άλλα είδη από μεμονωμένους τοπικούς παραγωγούς ή συνεταιρισμούς της ευρύτερης περιφέρειας. Η συνεργασία των μελών του συνεταιρισμού με άλλους αγρότες δίνει τη δυνατότητα και την προοπτική να δημιουργηθούν και άλλα τοπικά σχήματα στην περιοχή, ώστε με αυτόν τον τρόπο να ενισχυθεί η τοπική οικονομία και να στηριχθεί το εισόδημα των αγροτών.

Τέλος, η επικοινωνιακή τακτική των μελών του συνεταιρισμού στην τοπική κοινωνία με τη συμμετοχή τους σε διάφορες εκδηλώσεις έδειξε ότι οι πολίτες ανταποκρίνονται θετικά στην κίνηση αυτήν και θα στηρίξουν την προσπάθεια των κτηνοτρόφων στην προώθηση των προϊόντων τους.

Από τοπικό αιγοπρόβειο γάλα τα προϊόντα του συνεταιρισμού

Τα προϊόντα που παράγει ο συνεταιρισμός προέρχονται αποκλειστικά από τοπικό φρέσκο παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα που συλλέγουν καθημερινά οι κτηνοτρόφοι μέλη του συνεταιρισμού. Δύο από αυτά, όπως η φέτα και η Φορμαέλα Αράχωβας, είναι πιστοποιημένα ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Παράλληλα, διατηρώντας τον δικό τους τοπικό και παραδοσιακό χαρακτήρα στον τρόπο μεταποίησης των προϊόντων τους, παράγουν το αρβανίτικο σαγανοτύρι, την ξηρή μυζήθρα, το ανθότυρο, το κεφαλοτύρι, το γιαούρτι, το βούτυρο και άλλα είδη.