Η Eni, η Enel και άλλοι κρατικά ελεγχόμενοι ιταλικοί ενεργειακοί όμιλοι πρόκειται να επωφεληθούν από τη μερική χρηματοδότηση των κονδυλίων του REPowerEU της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε τη Δευτέρα (24 Ιουλίου) ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας DBRS.

Σε έκθεση που αναλύει τις προκλήσεις της Ιταλίας να δαπανήσει 191,5 δισ. ευρώ από τα κονδύλια της ΕΕ για τη μετά COVID εποχή μέχρι το 2026, η DBRS σημειώνει ότι η ιταλική κυβέρνηση προσπαθεί να μεταφέρει μέρος των χρημάτων αυτών στην πρωτοβουλία για την πράσινη ενέργεια REPowerEU.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η μεταφορά, μαζί με μια περαιτέρω παράταση της προθεσμίας, εάν είναι επιτυχής, θα οδηγήσει σε περισσότερες επενδύσεις που θα περάσουν στις ιταλικές εταιρείες στις οποίες η κυβέρνηση έχει σημαντικό μερίδιο, όπως οι Eni, Enel, Snam και Terna, και θα επιτρέψει έναν πιο γρήγορο και αποτελεσματικό επενδυτικό κύκλο», δήλωσε ο οίκος αξιολόγησης.

Μέχρι στιγμής, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι ενεργειακοί όμιλοι έχουν λάβει σχετικά μικρά ποσά από τα κονδύλια για τη μετά COVID εποχή που συνολικά έχει λάβει η Ιταλία, δήλωσε ο οίκος DBRS, αναφέροντας το 1 δισ. ευρώ και τα 3,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα που χορηγήθηκαν στον διαχειριστή του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας Terna και στη μεγαλύτερη επιχείρηση κοινής ωφέλειας της χώρας Enel.

Η Ιταλία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα κονδύλια του REPowerEU για να απεξαρτηθεί πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο και να μετατρέψει τη χώρα σε ενεργειακό κόμβο για το μπλοκ, είχε δηλώσει νωρίτερα φέτος η Ιταλίδα πρωθυπουργός.