Ιταλία: Στο φως νέα στοιχεία για την προέλευση της Xylella

Η ασθένεια Xylella fastidiosa εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη το 2013, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές σε ελαιώνες της περιοχής της Απουλίας στην Ιταλία. Έκτοτε, έχει εντοπιστεί και σε άλλες περιοχές της Ιταλίας, ενώ έχει εξαπλωθεί και σε άλλα κράτη-μέλη όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Από πού όμως έφτασε έως την Ευρώπη;

Την οριστική απάντηση δίνει μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, η μελέτη των οποίων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα γονιδιώματα του επιβλαβούς οργανισμού Xylella, που εντοπίστηκαν στα ελαιόδεντρα της Απουλίας, προέρχονται κατευθείαν από φυτά καφέ της Κόστα Ρίκα. Στο πλαίσιο της διεθνούς έρευνας που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2013-2017, συλλέχθηκαν δείγματα κλαδιών από 70 ελαιόδεντρα προσβεβλημένα από το βακτήριο, για τα οποία στη συνέχεια έγινε ταυτοποίηση DNA με ανάλογα δείγματα πικροδάφνης και καφέ από την Κόστα Ρίκα.

Ένα προσβεβλημένο, αλλά ασυμπτωματικό φυτό καφέ, το οποίο μεταφέρθηκε πιθανότατα το 2008 ως καλλωπιστικό φυτό στην Απουλία, αποτέλεσε την πρώτη πηγή μόλυνσης. «Η ανάλυσή μας υποδηλώνει ότι το φυτοπαθογόνο βακτήριο είχε φτάσει στην Ιταλία με μία μόνο εισαγωγή από την Κόστα Ρίκα, επιβεβαιώνοντας το 2008 ως το πιο πιθανό έτος κατά την εισαγωγή του Xylella στην Ιταλία», δηλώνει στους Olive Oil Times η επικεφαλής της μελέτης, Ιταλίδα βιολόγος Maria Saponari του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών της Ιταλίας στην Απουλία.