Ιταλία: Καταδίκη-ορόσημο για τους μαφιόζους που καταχράστηκαν εκατομμύρια ευρώ σε κονδύλια της ΕΕ

Δεκάδες μαφιόζοι της Σικελίας μαζί με τους συνεργούς τους πήραν την άγουσα για τα κελιά των φυλακών ύστερα από μια καταδίκη-ορόσημο που κατέδειξε τον τρόπο με τον οποίο οι εγκληματικές οργανώσεις εξαπατούν την ΕΕ υπεξαιρώντας εκατομμύρια ευρώ.

Η δίκη των 101 κατηγορουμένων, η οποία διήρκεσε περίπου ενάμιση χρόνο στη Μεσίνα, ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, με 91 από τους κατηγορούμενους να καταδικάζονται σε συνολικά 660 χρόνια φυλάκισης, για εγκλήματα όπως απάτη, ψευδείς δηλώσεις, εκβιασμούς, δημιουργία εταιρειών-μαϊμού για παράνομο κέρδος και διακίνηση ναρκωτικών. Δύο από τους εγκεφάλους των συμμοριών καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 30 και 23 ετών αντίστοιχα.

Οι ετυμηγορίες και οι ποινές χρειάστηκαν περισσότερο από μία ώρα για να αναγνωστούν. Οι δικαστικές αρχές έριξαν για πρώτη φορά φως σε ένα οργανωμένο σύστημα απάτης, το οποίο διοχέτευσε τουλάχιστον 5 εκατομμύρια ευρώ από αγροτικά κονδύλια της ΕΕ στα ταμεία δύο μεγάλων μαφιόζικων φατριών –και των συνεργών τους–, οι οποίες κατοικοεδρεύουν στα σικελικά όρη Νεμπρόντι. Στο κύκλωμα συμμετείχαν επίσης λογιστές, πολιτικοί και κρατικοί λειτουργοί.