Ιταλία: Προς απαγόρευση οι ονομασίες βίγκαν που παραπέμπουν σε κρέας

Ένας νέος νόμος που υποβλήθηκε για εξέταση στις 29 Δεκεμβρίου 2022 στην ιταλική Βουλή στοχεύει να απαγορεύσει στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης τη χρήση ονομασιών που παραπέμπουν σε κρέας ή προϊόντα με βάση το κρέας, μια πρακτική που, όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας, «εκμεταλλεύεται» τη φήμη τους.

Εάν ψηφιστεί, η νομοθετική πρόταση θα αφορά τρόφιμα που περιέχουν φυτικές πρωτεΐνες, τα οποία παρασκευάζονται και διατίθενται στην αγορά της Ιταλίας, όπως η «μπριζόλα τόφου», το «ζαμπόν λαχανικών» ή η «βίγκαν μορταδέλα» που δεν θα αποκλειστούν από τα ράφια λόγω της ονομασίας τους που παραπέμπει σε προϊόντα κρέατος.

Σύμφωνα με το FoodNavigator, η πρόταση έχει γίνει δεκτή από το κοινό με ανάμεικτες αντιδράσεις. Ορισμένοι επικροτούν την κίνηση ως μια ευπρόσδεκτη αναγνώριση του κλάδου κρεατοπαραγωγής της Ιταλίας, ενώ άλλοι φοβούνται ότι αντιπροσωπεύει ένα «πισωγύρισμα στον αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

«Οι παραγωγοί απομιμήσεων κρέατος πιέζουν για μεροληπτικές πρακτικές μάρκετινγκ, που δίνουν προτεραιότητα στην εμφάνιση έναντι της ουσίας», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της εμπορικής ένωσης ASSICA. Εάν η μορταδέλα και η πανσέτα προστατεύονται από γεωγραφικές ενδείξεις ΠΓΕ και ΠΟΠ και συστήματα ποιότητας, τότε θα πρέπει να προστατευθούν και οι ονομασίες πιο κοινών αγαθών που αντικατοπτρίζουν την ιταλική κληρονομιά», εξήγησε.