Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ένα σχέδιο για την πώληση αλβανικού νερού στην Ιταλία μέσω υποθαλάσσιου αγωγού, σε μια περιοχή που υποφέρει από λειψυδρία. Η Corriere Della Sera δημοσίευσε πληροφορίες σχετικά με το σχέδιο, το οποίο προβλέπει τη μεταφορά νερού από το Αργυρόκαστρο στην Απουλία μέσω 85 χιλιομέτρων υποθαλάσσιων αγωγών και 120 χιλιομέτρων χερσαίων αγωγών. Το έργο εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 1 δισ. ευρώ.

«Έχουμε την ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε την κρίση του νερού μέσα από την υλοποίηση ενός μεγάλου και φιλόδοξου σχεδίου. Να κατασκευάσουμε μια εντυπωσιακή υποδομή νερού στην Αδριατική Θάλασσα μεταξύ της Απουλίας και της Αλβανίας», δήλωσε ο Σέρτζιο Φοντάνα, πρόεδρος της Confindustria Puglia, η οποία είναι ο φορέας εκπροσώπησης των ιταλικών εταιρειών της περιοχής της Απουλίας στην Αλβανία.

Σύμφωνα με την Corriere Della Sera, η Ιταλία θα επωφεληθεί από το έργο αυτό εν μέσω της κρίσης ξηρασίας των τελευταίων ετών. Η Αλβανία θα δρέψει και εκείνη τα οφέλη από τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 8.000. Εάν υλοποιηθεί, το έργο θα χρειαστεί τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί, μεταφέροντας 150 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού στην Απουλία.

www.euractiv.com