Ιταλία: Υπό απειλή πάνω από το 30% της γεωργικής παραγωγής λόγω της ξηρασίας

Η πρωτόγνωρη ξηρασία που πλήττει τη Βόρεια Ιταλία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο περισσότερο από το 30% της αγροτικής παραγωγής της χώρας, όπως προειδοποίησε ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας, Στέφανο Πατουανέλι. Σε άμεση απειλή βρίσκεται η παραγωγή βασικών προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο, το ρύζι αρμπόριο και οι ντομάτες.

Πριν από μερικές μέρες, η Ιταλία κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις περιοχές γύρω από τον ποταμό Πάδο, καθώς η στάθμη του νερού έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί τα τελευταία 70 χρόνια. Σύμφωνα με το Assosciated Press, ο Πατουανέλι δήλωσε ότι ανησυχεί έντονα για τις επιπτώσεις των ακραίων συνθηκών ζέστης και λειψυδρίας στη λεκάνη του Πάδου (σ.σ. ο μακρύτερος ποταμός της Ιταλίας που ρέει στα βόρεια της χώρας), καθώς η γύρω περιοχή ευθύνεται για το 1/3 της εθνικής γεωργικής παραγωγής.

«Η ξηρασία ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την πορεία των καλλιεργειών στην κοιλάδα του Πάδου», είπε ο Patuanelli, κατονομάζοντας τις ντομάτες, το καλαμπόκι, το ρύζι (σ.σ. η περιοχή είναι κορυφαία παραγωγός ρυζιού αρμπόριο, το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή του ριζότο) και τη φημισμένη τοπική παραγωγή του προσούτο.

Ο Κάιλ Χόλαντ, αναλυτής στον όμιλο έρευνας της αγοράς Mintec, δήλωσε στην Guardian ότι η ιταλική παραγωγή ελαιολάδου θα μπορούσε να μειωθεί μεταξύ 20% και 30% σε σύγκριση με πέρυσι, σημειώνοντας ότι τα επίπεδα υγρασίας του εδάφους είναι εξαιρετικά χαμηλά. Ένας ειδικός ελαιολάδου επεσήμανε στην ίδια εφημερίδα ότι μπορεί επίσης να επηρεαστεί ο αριθμός των βερίκοκων, των ροδάκινων και των αχλαδιών που παράγονται στην περιοχή.