Το συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα σηματοδότησε το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο του Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα, που διορίστηκε υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας από τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι. Κατά την πρώτη συνάντηση με τους ομολόγους του στην ΕΕ, ο Λολομπρίτζιντα επανέλαβε τα επιχειρήματα του ευρωπαϊκού Νότου κατά του γαλλικής εμπνεύσεως χρωματικού συστήματος διατροφικής επισήμανσης Nutri-Score, το οποίο είναι υποψήφιο προς καθιέρωση ως το νέο ενιαίο και υποχρεωτικό Ευρωπαϊκό Σύστημα Επισήμανσης στο εμπρόσθιο μέρος των συσκευασιών των τροφίμων.

«Δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχουν συστήματα που είναι ανεπαρκή από άποψη πληροφόρησης και που είναι ακόμη και επικίνδυνα από την άποψη της προετοιμασίας του καταναλωτή», δήλωσε στον Τύπο, αναφερόμενος στο Nutri-Score. Η Ιταλία ηγείται της εκστρατείας κατά του Nutri-Score, υποστηρίζοντας ότι το σύστημα δρα τιμωρητικά απέναντι σε ορισμένα βασικά προϊόντα της μεσογειακής διατροφής. «Δεν είχαμε επίσημες θέσεις [από άλλους υπουργούς], αλλά η αίσθηση που υπάρχει είναι πως όλοι γνωρίζουν ότι [το Nutri-Score] δεν μπορεί να είναι ένα μέσο που, όπως έχει περιγραφεί, θα δίνει πλήρεις εγγυήσεις στους τελικούς καταναλωτές ή θα είναι αντικειμενικά χρήσιμο για την ευρωπαϊκή οικονομία», συνέχισε ο Ιταλός υπουργός.

Ο Λολομπρίτζιντα είπε ότι ενθαρρύνει όσο το δυνατόν «περισσότερες πληροφορίες, ωστόσο ένα ψυχρό φάσμα χρωμάτων δεν μας οδηγεί πουθενά», τη στιγμή που οι Ιταλοί προτείνουν «έναν πιο εις βάθος, σαφέστερο τρόπο ενημέρωσης των καταναλωτών, ώστε να γνωρίζουν τι τρώνε».

Η ιταλική κυβέρνηση έχει προτείνει στην Κομισιόν ένα άλλο σύστημα, ονόματι NutrInform, το οποίο χρησιμοποιεί επίπεδα φόρτισης μιας μπαταρίας αντί για τη χρωματική κωδικοποίηση. Με αυτόν τον τρόπο, δείχνει στον καταναλωτή τη διατροφική συνεισφορά ενός προϊόντος σε συνάρτηση με τις καθημερινές του ανάγκες και τις διατροφικές του απαιτήσεις.

www.euractiv.com