Ιταλίδα ευρωβουλευτής: «Αθέμιτος ανταγωνισμός στα εργατικά από Ελλάδα, Ισπανία»

Για αθέμιτο ανταγωνισμό στο κόστος παραγωγής, που αντιμετωπίζουν οι Ιταλοί παραγωγοί οπωροκηπευτικών από συναδέλφους τους γειτονικών χωρών, κάνει λόγο η ευρωβουλευτής Mara Bizzotto σε ερώτησή της προς την ευρωπαϊκή επιτροπή.

Η ίδια αναφέρει ότι ο κλάδος των φρούτων και λαχανικών στην Ιταλία απασχολεί 346.000 επιχειρήσεις, αποτελώντας τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό στην ΕΕ. «Οι εξαγωγές το 2018 μειώθηκαν δραματικά, επιφέροντας πτώση 446.000 τόνων (μείωση 11,2%) και οικονομικές απώλειες 311 εκατομμυρίων ευρώ (μείωση 6,3%). Οι Ιταλοί παραγωγοί δείχνουν προς την κατεύθυνση των σημαντικών διαφοροποιήσεων του κόστους των εργατικών ως βασικoύ αιτίου της οξείας μείωσης των εξαγωγών».

Η ίδια προσθέτει ότι «το κόστος των εργατικών στην Ιταλία είναι ιδιαίτερα υψηλό και αντιστοιχεί στο 70% της τελικής τιμής του παραγόμενου προϊόντος. Η Ιταλία χάνει πωλήσεις έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών και άμεσων ανταγωνιστών της, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πολωνία και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Οι αγρότες της χώρας μας αδυνατούν ακόμα και να καλύψουν το κόστος παραγωγής τους. Επωμίζονται το υψηλό κόστος παραγωγής, αλλά αναγκάζονται να πωλούν τα προϊόντα τους σε χαμηλές τιμές για να ανταγωνιστούν τις άλλες χώρες».

Και καταλήγει: «Ο κλάδος των φρούτων και λαχανικών της Ιταλίας χάνει διαρκώς σε ανταγωνιστικότητα, ενώ θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση χιλιάδων εκμεταλλεύσεων και αγροτών της χώρας».