Ιταλικά τυριά και επισκέψεις σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις αντικείμενο εκπαίδευσης για σπουδαστές

Η ομάδα της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων φιλοξενήθηκε από την AgenForm Consorzio
16/06/2024
3' διάβασμα
italika-tyria-kai-episkepseis-se-agrotikes-ekmetallefseis-antikeimeno-ekpaidefsis-gia-spoudastes-323771
Μεταξύ άλλων, οι σπουδαστές επισκέφτηκαν μία από τις επιχειρήσεις που παράγουν το γνωστό ιταλικό ΠΟΠ τυρί Grana Padano.

Τα ιταλικά τυριά και το παγωτό gelato της Ιταλίας, σε συνδυασμό με τη γνωριμία με τον πολιτισμό και τον σύγχρονο τρόπο ζωής αυτής της χώρας, ήταν το αντικείμενο της επίσκεψης 17 τελειόφοιτων σπουδαστών της ΣΑΕΚ Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων στη γειτονική χώρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, «για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ιταλία με τη συμμετοχή 17 τελειόφοιτων σπουδαστών και δύο συνοδών, αξιοποιώντας τη διαπίστευση που έχει αποκτήσει ο ΕΛΓΟ-
ΔΗΜΗΤΡΑ από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών/Εθνική Μονάδα Συντονισμού για το πρόγραμμα Erasmus+ (ΙΚΥ). Η ομάδα της Γαλακτοκομικής Σχολής φιλοξενήθηκε από την AgenForm Consorzio στην περιοχή του Πιεμόντε και έτυχε θερμής υποδοχής από τον δήμαρχο της πόλης Μορέττα και από τον πρόεδρο, τον διευθυντή και τα στελέχη της AgenForm».

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής επίσκεψης, οι σπουδαστές παρακολούθησαν μαθήματα για τη διαδικασία παραγωγής ιταλικών τυριών, όπως της Μοτσαρέλα από αγελαδινό και βουβαλίσιο γάλα, της Γκοργκοντζόλα, του Πεκορίνο, της Ρικότα και του περίφημου ιταλικού παγωτού gelato. Τα μαθήματα περιλάμβαναν θεωρητική διδασκαλία και πρακτική εξάσκηση των σπουδαστών της Γαλακτοκομικής Σχολής στο εκπαιδευτικό τυροκομείο της AgenForm. Εκτός από την εκπαίδευση στην τυροκομία, οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν επιμορφωτικές επισκέψεις σε κτηνοτροφικές επιχειρήσεις με ιδιοπαραγωγή προϊόντων και πώληση στον καταναλωτή.

«Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων αυτών δίνουν μεγάλη σημασία στην ευζωία των ζώων που εκτρέφουν (σ.σ. πρόβατα, γίδες, αγελάδες, βουβάλια), καθώς και στην ελεύθερη βόσκηση όπου ήταν δυνατή, διότι εκεί στηρίζουν τα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και την ιδιαίτερη γεύση των προϊόντων που παράγουν, στοχεύοντας κυρίως στην ποιότητα αντί της ποσότητας. Συχνά, παρόμοιες επιχειρήσεις συναντά κανείς στρατηγικά εγκατεστημένες κοντά σε τουριστικούς προορισμούς, ακόμα και σε Εθνικά Πάρκα (Alpi marittime)», σύμφωνα με τη Γαλακτοκομική Σχολή.

Πέρα από τα παραπάνω, οι σπουδαστές επισκέφτηκαν και μία από τις επιχειρήσεις που παράγουν το γνωστό ιταλικό ΠΟΠ τυρί Grana Padano. Εστιάζοντας στον τομέα του μηχανολογικού εξοπλισμού, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην ιταλική εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού τυροκομείων TAS SRL, στο πλαίσιο της οποίας έγινε παρουσίαση των προϊόντων της επιχείρησης, η οποία εξάγει σε χώρες σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, των καινοτόμων τεχνολογικών εφαρμογών που προτείνουν για τον τυροκομικό κλάδο, καθώς και των σύγχρονων λύσεων, όπως τα προκατασκευασμένα τυροκομεία.

Για ιδέες σχετικά με κατευθύνσεις στη λιανική πώληση, η ομάδα επισκέφθηκε μια επιχείρηση ειδών υγιεινής διατροφής, όπου πωλούνται επιλεκτικά τρόφιμα από μικρούς παραγωγούς της γύρω περιοχής. Τέλος, μια επίσκεψη στη σκεπαστή μόνιμη υπαίθρια αγορά έδωσε την ευκαιρία σε όλους να διαπιστώσουν τον πλούτο των τυριών της περιοχής.