Οι Ιταλοί αγρότες συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις της αγοράς

italia-ktinotrofoi-kopadi
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Τον «αδύναμο κρίκο» της κατακερματισμένης τροφικής αλυσίδας ισχυρίζονται ότι αποτελούν οι Ιταλοί αγρότες, αναζητώντας τρόπους αποτελεσματικής οργάνωσης, για να αυξήσουν τη διαπραγματευτική ισχύ τους στην αγορά.

«Στην Ιταλία, κάθε ευρώ των δαπανών που καταβάλλει ο καταναλωτής έχει ως αποτέλεσμα οι απολαβές του κτηνοτρόφου να ανέρχονται μόνο σε 15 σεντς, εξαιτίας πολλών μεσαζόντων, αναποτελεσματικότητας και κερδοσκοπίας κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων», δήλωσε ο προϊστάμενος της Coldiretti στις Βρυξέλλες, Paolo Di Stefano.

-Διαφήμιση-
Corteva agriculture

Ο κ. Di Stefano σημείωσε ότι η άνιση διαπραγματευτική ισχύς και η έλλειψη διαφάνειας στην αλυσίδα γεωργικών προϊόντων αποτελούν τις κύριες αιτίες μείωσης της ανταγωνιστικότητας των ιταλικών εκμεταλλεύσεων.

«Η ενίσχυση και η δημιουργία των οργανώσεων παραγωγών πρέπει να συμβαδίζουν με την αύξηση της διαπραγματευτικής ισχύος των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, δίνοντας ειδικότερα στους γεωργούς το δικαίωμα να διαπραγματεύονται συλλογικά τις συμβάσεις τους», υπογράμμισε ο Di Stefano.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην Campagna Amica, το έργο που σχεδίασε η Coldiretti, με στόχο την προώθηση της απευθείας πώλησης τοπικών και εποχικών τροφίμων από τους αγρότες στους καταναλωτές.

«Μέσω αυτού, δημιουργήσαμε μια άμεση σχέση μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, εξαλείφοντας τα ενδιάμεσα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού που συνέβαλαν περισσότερο και εξακολουθούν να συμβάλλουν στη μείωση των περιθωρίων κέρδους για τους αγρότες».

Οι Ιταλοί αγρότες επιμένουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την καταπολέμηση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών που αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς. Φέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει νομοθεσία σχετικά με την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Η πρόταση αναμένεται να εγκριθεί από το Σώμα γύρω στον Απρίλιο και θα αντικατοπτρίζει την ανάλυση μιας συνεχούς εκτίμησης επιπτώσεων, δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής.

-Διαφήμιση-
Αγροτική Καινοτομία - Γεωργικές Συμβουλές