Οι Ιταλοί δρέπουν τους καρπούς της εργασιακής εκμετάλλευσης των μεταναστών

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περίπου 450.000 με 500.000 παράτυποι μετανάστες εργάζονται στον αγροτικό τομέα της Ιταλίας, απαρτίζοντας περίπου το ήμισυ του συνολικού εργατικού δυναμικού της. Πολλοί εξ αυτών, κυρίως προερχόμενοι από χώρες της Αφρικής, επιβιώνουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς, γνωστούς ευρύτερα ως «γκέτο».

Σε πρόσφατο οδοιπορικό του BBC κοντά στην πόλη Campobello di Mazara της Σικελίας, ο ανταποκριτής Ismail Einashe έφερε στο φως σημαντικές πτυχές αυτής της φάμπρικας εργασιακής εκμετάλλευσης. Εκεί συνάντησε εργάτες από την Γκάμπια, τη Σενεγάλη και την Τυνησία, οι οποίοι συμμετέχουν στη συγκομιδή της ελιάς για ελάχιστες αμοιβές και δυστυχώς ζουν υπό άθλιες συνθήκες σε ακατάλληλους χώρους στέγασης που τους στερούν την αξιοπρέπεια.

Η καθημερινότητα των κατοίκων είναι ζοφερή. «Δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό, δεν υπάρχει σύστημα αποχέτευσης, ούτε ηλεκτροδότησης. Ανάβουμε φωτιές για να μαγειρέψουμε και να κρατήσουμε μακριά τη βραδινή ψύχρα», λέει ο Μπόγια, ένας πρώην αγρεργάτης που πλέον εργάζεται ως ξυλουργός στον καταυλισμό.

Οι παράγκες νοικιάζονται στους εργάτες για 100 δολάρια τον μήνα, ενώ στο πίσω μέρος του καταυλισμού υπάρχει ένας μεγάλος ανοιχτός χώρος γεμάτος με σωρούς σκουπιδιών, όπου ένα αυτοσχέδιο ντους και ένας κουβάς νερό μπορούν να χρησιμοποιηθούν για 1 δολάριο έκαστα.

Ακόμα κι έτσι, περισσότεροι από 1.000 μετανάστες χωρίς επίσημα έγγραφα συρρέουν σε αυτό τον άτυπο καταυλισμό ετησίως για να στρατολογηθούν από αδίστακτους μεσάζοντες «αρχιεργολάβους» στη συγκομιδή της ποιοτικής επιτραπέζιας ελιάς Nocellara del Belice, από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο.

Η δράση αυτών των συμμοριών, γνωστών ως «caporalato», σημαίνει ότι οι μετανάστες δεν εργάζονται απευθείας για τους αγρότες, ενώ η παράνομη ιδιότητά τους σημαίνει ότι είναι άκρως οικονομικοί για τις επιχειρήσεις, οι οποίες τους πληρώνουν μόλις 2 δολάρια την ώρα.

Ο Μπόγια προειδοποιεί ότι το γκέτο μπορεί να είναι ένα επικίνδυνο μέρος, καθώς εκεί ευδοκιμεί η διακίνηση ναρκωτικών και η σεξεργασία. Ακόμη και η αστυνομία αποφεύγει να εισέρχεται στον καταυλισμό, ο οποίος κάηκε μερικώς πέρυσι, οδηγώντας στον θάνατο έναν νεαρό μετανάστη ονόματι Omar Baldeh και αφήνοντας εκατοντάδες άλλους άστεγους. Οι μετανάστες αγρεργάτες έχουν αφεθεί στη μοίρα τους.

Παραδίπλα, η πόλη Campobello di Mazara είναι απελπιστικά άδεια από κατοίκους και μια βόλτα γύρω από τις άδειες πολυκατοικίες και τα καλυμμένα με σανίδια παράθυρα είναι αρκετή για να πείσει ότι υπάρχουν πρακτικοί τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να παρακαμφθεί αυτό το απάνθρωπο δίκτυο εκμετάλλευσης. Όμως, κανείς δεν φαίνεται να ασχολείται.