Ιωάννινα: Πανελλαδική γιορτή βιολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας

Ιωάννινα: Πανελλαδική γιορτή βιολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας

Στα Ιωάννινα θα πραγματοποιηθεί φέτος, για πρώτη φορά από τις 9 έως τις 11 Σεπτεμβρίου η πανελλαδική γιορτή βιολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας, στον χώρο «Λιθαρίτσια», στο κέντρο της πόλης.

Περισσότεροι από 100 παραγωγοί και χειροτέχνες από όλη την Ελλάδα θα στήσουν περίπτερα για να παρουσιάσουν τα προϊόντα και τις δημιουργίες τους, για τρεις ημέρες. Η πόλη των Ιωαννίνων θα φιλοξενήσει την ιδέα της αλληλέγγυας οικονομίας και της οικολογικής συνεργασίας.
 
Η 1η γιορτή οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας στην Ελλάδα έγινε πριν από 22 χρόνια. Στη διακήρυξη της φετινής 23ης διοργάνωσης, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Σε αυτόν τον τόπο που ήταν πάντα άμεσα συνδεδεμένος με την κτηνοτροφία κι αργότερα με τη γεωργία, η ανάγκη για έναν άλλο τρόπο ζωής και παραγωγής, ειδικά αυτήν την εποχή της κρίσης, δεν είναι μόνο παρούσα αλλά και εφικτή, αν αποφασίσουμε να επιλέξουμε μία άλλη συνθήκη για τον άνθρωπο, τη γη και την τροφή του».
 
Όπως επισημαίνεται, η έννοια της οικολογικής γιορτής δεν έχει το νόημα της διάδοσης της βιολογικής καλλιέργειας και του στρεβλού κέρδους, αλλά τη διαχείριση των καρπών της γης, σαν πολίτες και σαν παραγωγοί, με όρους κοινωνικής προσφοράς, με παλιές μεθόδους καλλιέργειας, χωρίς χημικά και μεταλλαγμένα, με στήριξη στις ντόπιες ποικιλίες σπόρων και φυλών ζώων, με εκτίμηση στα φυσικά υλικά και τη χρησιμοποίησή τους.
 
Στο πλαίσιο της γιορτής, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις, όπως, ομιλίες και παρουσιάσεις βιβλίων, εικαστικά δρώμενα και συναυλίες.
 
Την πρωτοβουλία της διοργάνωσης στα Ιωάννινα έχουν Ηπειρώτες χειροτέχνες και παραγωγοί βιολογικών και φυσικών προϊόντων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ