Κ. Χατζηδάκης: Μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ για να σωθεί η ΔΕΗ

Κ. Χατζηδάκης: Μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ για να σωθεί η ΔΕΗ

«Η κατάσταση στη ΔΕΗ ΔΕΗ+6,76% είναι πάρα πολύ άσχημη, το δείχνουν όλα τα στοιχεία. Γι’ αυτό, άλλωστε, αυτή την ώρα δεν υπάρχει στρατηγικός επενδυτής, δε μπορεί να λειτουργήσει το σενάριο της “Μικρής ΔΕΗ”. Δε μπορεί να εφαρμοστεί ένα πλάνο “καλής” και “κακής” ΔΕΗ, γιατί δε μπορούν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν το κόστος της “κακής ΔΕΗ”. Άρα, αυτό που απομένει είναι το Σχέδιο Διάσωσης της ΔΕΗ» είπε στη Βουλή, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο Κωστής Χατζηδάκης διαβεβαίωσε εκ νέου προς πάσα κατεύθυνση πως ήρθε για να συμβάλει στη σωτηρία της ΔΕΗ προς όφελος των καταναλωτών, των εργαζομένων της επιχείρησης και της εθνικής οικονομίας. Γι’ αυτό και, όπως είπε, το Σχέδιο Διάσωσης της ΔΕΗ που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. κινείται σε δύο άξονες: αφενός στα Μέτρα Στήριξης, αφετέρου στα Μέσα Εξυγίανσης.

Ως προς τα Μέτρα Στήριξης, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως:

 • «Εμείς, σε αντίθεση με τη “μισή ΔΕΗ” του κ. Τσίπρα, θα παλέψουμε για μια μεγαλύτερη και ισχυρή ΔΕΗ. Θα διαπραγματευθούμε για να μεγαλώσει η ΔΕΗ, για να ανέβει το μερίδιό της, γιατί μόνον έτσι θα επιτελέσει τον αναπτυξιακό της ρόλο». Όπως σημείωσε, το 50% το οποίο συμφώνησε ο ΣΥΡΙΖΑ  σημαίνει πως πρέπει να χάσει 4 εκατομμύρια πελάτες σε τέσσερα χρόνια – «αυτός ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία» ανέφερε ο υπουργός.
 • «Επιδιώκουμε την κατάργηση των ΝΟΜΕ. Δεν είναι δυνατόν η εταιρία να πουλάει κάτω του κόστους και να δουλεύει υπέρ των ανταγωνιστών της».
 • «Φροντίζουμε ώστε με τον προσφορότερο τρόπο να κλείσει το θέμα των τελών για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και τα χρήματα αυτά να αποδοθούν στη ΔΕΗ, διότι θα αποτελέσουν μια σημαντική ένεση ρευστότητας».
 • «Το ίδιο θα κάνουμε, κατόπιν συνεννόησης με τις ευρωπαϊκές αρχές, και για τους πόρους από τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος, που επίσης πρέπει να αποδοθούν άμεσα».
 • «Ενθαρρύνουμε τη μετάβαση της ΔΕΗ προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες, για λόγους περιβαλλοντικούς, αλλά για να στηρίξουμε την ίδια την επιχείρηση και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Το μερίδιο αγοράς που σήμερα κατέχει η ΔΕΗ στις ΑΠΕ είναι ελάχιστο, περίπου 2,9%, και αποτελεί ντροπή, σε σχέση με τις διεθνείς εξελίξεις στις ΑΠΕ.

Σχετικά με τα Μέσα  Εξυγίανσης, ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε:

 • «Προχωρούμε με ένα νέο business plan από τη νέα διοίκηση που θα προκύψει σύντομα, ώστε η εταιρεία να απαλλαγεί από το υπάρχον ασφυκτικό πλαίσιο και να μπορεί να λειτουργήσει με ευελιξία, αλλά και ανταγωνιστικά στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας. Βασικός πυλώνας του νέου business plan θα είναι η σταδιακή μετάβαση της εταιρείας στη μετά λιγνίτη εποχή».
 • «Παράλληλα με το πρόγραμμα μετασχηματισμού της ΔΕΗ, δρομολογούμε τη μεταφορά των παγίων της Διανομής της ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ. Στόχος είναι η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, με την προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών που ειδικεύονται στα δίκτυα. Έτσι θα αναδειχθεί η κρυμμένη αξία του ΔΕΔΔΗΕ και η ΔΕΗ θα έχει ξεκάθαρο ταμειακό όφελος από τη μερική ιδιωτικοποίησή του».
 • «Εξορθολογίζουμε την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ. Η στήριξη των εσόδων της ΔΕΗ θα εξισορροπηθεί απολύτως για τους καταναλωτές. Αφενός μέσω της πρόσφατης μείωσης του ΦΠΑ, αφετέρου μέσω της περαιτέρω μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή των χρημάτων που πληρώνουν οι καταναλωτές για τις ΑΠΕ. Διότι ο λογαριασμός του ΕΤΜΕΑΡ έχει υπολογιστεί πως θα έχει πλεόνασμα περίπου 200 εκατ. ευρώ. Άρα, η ΔΕΗ ενισχύεται, αλλά οι καταναλωτές δεν επιβαρύνονται».
 • «Αντιμετωπίζουμε διαρθρωτικές αδυναμίες της ΔΕΗ, προχωρώντας σε στοχευμένες εθελούσιες εξόδους του προσωπικού, ώστε να επιλυθούν ουσιώδη προβλήματα στη διαχείριση ανθρωπίνων πόρων και να έχουμε μια δίκαιη μετάβαση στη νέα εποχή».
 • «Ενισχύουμε τη ρευστότητα της επιχείρησης, κυνηγώντας τα “μεγάλα ψάρια” και εισπράττοντας από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές – μόλις 60.000 καταναλωτές χρωστούν περίπου 800 εκατομμύρια στην εταιρεία. Για τους κοινωνικά αδύναμους συμπολίτες μας, θα υπάρχει πάντοτε ειδική μέριμνα, εναρμονισμένη με τις πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών – άλλη μια σημαντική ένεση ρευστότητας».

Κατά τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα εν λόγω μέτρα στήριξης και μέσα εξυγίανσης που δρομολογούνται «είναι το στοίχημα για εμάς».

Σε κάθε περίπτωση, κατά τον κ. Χατζηδάκη η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης είναι «πολύ ευρύτερη». Συγκεκριμένα, σε αυτήν περιλαμβάνονται:

 • Η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
 • Η απελευθέρωση και ενίσχυση της αγοράς ενέργειας.
 • Η επιτάχυνση της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, «γι’ αυτό και θα φέρουμε αμέσως στη Βουλή τις νέες συμβάσεις για τα τέσσερα “οικόπεδα” που υπολείπονται».
 • Η αντιμετώπιση της εκκρεμότητας με τα ΕΛΠΕ σε συνεννόηση με το ΤΑΙΠΕΔ.
 • Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.
 • Η αξιοποίηση επίσης του ορυκτού και μεταλλευτικού πλούτου, με έμφαση στην περίπτωση των Σκουριών της Χαλκιδικής, «όπου δίνουμε προτεραιότητα».
 • Οι πολιτικές για την ηλεκτροκίνηση, τους συσσωρευτές και την εξοικονόμηση ενέργειας με νέα προγράμματα, παράλληλα προς το Εξοικονομώ κατ’ Οίκον.
 • Η ενίσχυση της αγοράς στις ΑΠΕ.
 • Η ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών -ιδίως της Κρήτης, «όπου διαβεβαιώνω πως θα υλοποιηθεί με όποιον τρόπο κριθεί προσφορότερος, αλλά σε κάθε περίπτωση, το ταχύτερο δυνατόν».

«Οι κατευθύνσεις μας είναι ξεκάθαρες. Θέλουμε να τρέξουμε για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Χωρίς μαγικές συνταγές, με βάση τα πετυχημένα παραδείγματα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Είμαστε αποφασισμένοι να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε» υποστήριξε ο υπουργός.

Ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ

Ο Κωστής Χατζηδάκης επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι έφτασε τη ΔΕΗ στα όρια της κατάρρευσης. «Εγκαταλείψατε, από ιδεοληψία, το μοντέλο της μικρής, παράλληλης ΔΕΗ, με μείωση του αρχικού μεγέθους της κατά 1/3, αλλά και την εισροή ρευστότητας στο ταμείο για νέες επενδύσεις. Και συμφωνήσατε μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ από το 90% στο 50%, χωρίς η ΔΕΗ να πάρει το παραμικρό. Πρόκειται για τραγελαφική ρύθμιση δια της οποίας φέρατε την εταιρία σε ακραία κατάσταση:

 • Με τα ΝΟΜΕ, τις δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος, δηλαδή, που υιοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η επιχείρηση δουλεύει για να χάνει πελάτες προς όφελος των ανταγωνιστών της, καθώς αναγκάζεται να πουλάει κάτω του κόστος με ζημιές που θα φτάνουν τα 600 εκ. ευρώ. Είναι που ο ΣΥΡΙΖΑ θα πολεμούσε τα μεγάλα συμφέροντα…
 • Η μετοχή της εταιρίας έχασε επί των ημερών σας πάνω από 80% της χρηματιστηριακής της αξίας, αλλά πλέον, μετά τις ευρωεκλογές, έχει ανέβει 85% – από τα 1,3 ευρώ στα 2,4 – εξαιτίας της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή μας.
 • Για τις λιγνιτικές μονάδες – που ορισμένοι τις θεωρούσαν “πετράδια” της ΔΕΗ – είδαμε ότι στον διαγωνισμό που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρέθηκε αγοραστής, πράγμα που υπογραμμίζει την απαξίωσή τους.
 • Και ο ορκωτός ελεγκτής, η Ernst & Young, στην ετήσια έκθεσή του πριν λίγους μήνες, αναφέρθηκε, αυτολεξεί σε “σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της Εταιρίας και του Ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους”. Μιλάει, δηλαδή, ευθέως, για πρόβλημα βιωσιμότητας της ΔΕΗ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, επομένως, πρέπει να κάτσει να αναλογιστεί τις ευθύνες του για την καταστροφική συμφωνία της “μισής ΔΕΗ”. Να απολογηθεί στους καταναλωτές και τους φορολογούμενους. Να μην προκαλεί τη νοημοσύνη των Ελληνίδων και των Ελλήνων ισχυριζόμενος ότι η ΔΕΗ δεν έχει τάχα πρόβλημα. Το επόμενο που θα μου πείτε είναι ότι δεν λέγομαι Κωστής Χατζηδάκης» είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Περιβάλλον

Αναφερόμενος και στα ζητήματα του περιβάλλοντος, ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για στροφή σε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης. «Προς αυτή την κατεύθυνση, υιοθετούμε μια ολιστική προσέγγιση, που θα μας επιτρέψει να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να πιάσουμε τους σχετικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συμφωνίας των Παρισίων.

 • Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις πράσινες επενδύσεις, στην προώθηση της οικο-καινοτομίας και στη δημιουργία πολλών χιλιάδων νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας. Διότι έχει έρθει η ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να γίνει καταλύτης για την ανάπτυξη, και όχι εμπόδιο.
 • Παράλληλα, προωθούμε τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία, δηλαδή σε ένα μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης με βάση την επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση υλικών. Αυτή η στροφή, πέραν της θετικής  επίδρασης στο περιβάλλον, ξέρουμε από πρόσφατες μελέτες ότι μπορεί να δημιουργήσει 16.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.
 • Στην ανακύκλωση οι επιδόσεις της χώρας μας είναι απογοητευτικές. Παρ’ όλες τις εξαγγελίες της προηγούμενης κυβέρνησης, η ανακύκλωση κόλλησε τα προηγούμενα τέσσερα έτη στο 18%, ενώ ο κοινοτικός στόχος είναι 50% ως το 2020. Απαραίτητο βήμα για να αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση είναι να προωθήσουμε εντατικά τη διαλογή στην πηγή σε χωριστά ρεύματα, ξεκινώντας από την προώθηση των καφέ κάδων για τα οργανικά απόβλητα, πράγμα στο οποίο θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση.
 • Ως προς την πλαστική ρύπανση, που επηρεάζει ιδιαίτερα τις θάλασσές μας, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει πρωτοπόρος στη Μεσόγειο στη μάχη κατά του πλαστικού. Και αυτό θα επιδιώξουμε, υιοθετώντας τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.
 • Ζήτημα ύψιστης σημασίας είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα ΣΔΙΤ. Λυπάμαι που η προηγούμενη περιφερειάρχης Αττικής ακύρωσε αντίστοιχα σχέδια στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Έτσι, ενώ σε Ήπειρο, Σέρρες, Ηλεία και Δυτική Μακεδονία υπάρχει μια νέα πραγματικότητα, στην Αττική υπάρχουν λόφοι από σκουπίδια.
 • Εξετάζουμε την εφαρμογή ενεργειακά αποδοτικών τεχνικών με στόχο την ανάκτηση ενέργειας από απόβλητα. Ώστε να είμαστε στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας, υιοθετώντας καλές πρακτικές από χώρες όπως η Φινλανδία.
 • Ζήτημα στο οποίο εστιάζουμε ιδιαίτερα είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, που αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στην προσέλκυση επενδύσεων. Έχουμε προετοιμάσει νομοσχέδιο για την απλοποίηση κι επιτάχυνση των διαδικασιών, στο πλαίσιο της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας. Παράλληλα, προωθούμε με ταχύτητα την ολοκλήρωση του κτηματολογίου για το οποίο αναγνωρίζω ότι έχει γίνει πρόοδος.
 • Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις προστατευόμενες περιοχές, και ιδιαίτερα τις περιοχές Natura 2000, που μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης.
 • Στα δάση επικεντρωνόμαστε στην ολοκλήρωση των δασικών χαρτών με επίσπευση των διαδικασιών επίλυσης αντιρρήσεων και θέτουμε τις προδιαγραφές για σύγχρονα αντιπυρικά σχέδια.
 • Στη χωροταξία και την πολεοδομία βασικός μας στόχος είναι η βιώσιμη χωρική ανάπτυξη. Δρομολογούμε την άμεση απεμπλοκή εμβληματικών επενδύσεων που καθυστερούν αδικαιολόγητα, όπως το Ελληνικό. Προχωράμε στη ριζική απλοποίηση της νομοθεσίας και των διαδικασιών σχεδιασμού κι αδειοδότησης. Καθορίζουμε χρήσεις γης σε όλη τη χώρα, ώστε να γνωρίζει ο καθένας πού μπορεί να ασκήσει κάποια δραστηριότητα, με ασφάλεια δικαίου. Προς αυτή την κατεύθυνση εφαρμόζουμε πρόγραμμα εκπόνησης Τοπικών Χωρικών Σχεδίων – σε επίπεδο δήμου – με στόχο την κάλυψη με χρήσεις γης άνω του 70% της χώρας μέσα σε μια τετραετία».

Διεθνής ενεργειακή πολιτική

Σε σχέση με τα θέματα Διεθνούς Ενεργειακής Πολιτικής, που βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο υπουργός σημείωσε πως η βασική στόχευση είναι «να βελτιστοποιήσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, καθώς σήμερα έχουμε πλήρη εξάρτηση από εισαγόμενους υδρογονάνθρακες, οι οποίοι καλύπτουν πάνω από τα 2/3 του ενεργειακού μας μείγματος.

Αυτό θα το μεταβάλουμε με τις υποδομές και τη βοήθεια των ενεργειακών μας εταίρων, ώστε να μεγιστοποιήσουμε τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων στην εισαγωγή των υδρογονανθράκων – πέρα από την ανάπτυξη των ΑΠΕ, που επίσης θα επιδιώξουμε δυναμικά.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται:

 • Η ολοκλήρωση του TAP και του πολύπαθου IGB.
 • Η προώθηση νέων υποδομών εισαγωγής LNG.
 • Ιδιωτικές επενδύσεις όπως η FSRU στην Αλεξανδρούπολη και η υποθαλάσσια δεξαμενή φυσικού αερίου στην Καβάλα.
 • Η προώθηση του IGI Poseidon.
 • Η υλοποίηση του αγωγού East Med και η επανεδραίωση της στρατηγικής μας συνεργασίας με τους παραδοσιακούς ενεργειακούς μας εισαγωγείς.
 • Εμβαθύνουμε περαιτέρω τις στρατηγικές συνέργειες, αφενός προς τη Νοτιοανατολική και Παρευξείνια Ευρώπη με έμφαση την τετραμερή συνεργασία μας με τη Σερβία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, αφετέρου προς τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την εμπέδωση της περαιτέρω περιφερειακής συνεργασίας σε θεσμικό επίπεδο με τη Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Για εμάς η ενέργεια είναι ΚΑΙ εξωτερική πολιτική, καθώς επιδιώκουμε η Ελλάδα να αναδειχθεί σε πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας μέσα σε μία ασταθή περιοχή» τόνισε ο υπουργός περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πηγή: naftemporiki.gr