«Καμπάνες» συνολικού ύψους 21.100 ευρώ επέβαλε σε πωλητές η Επιτροπή Λαϊκών Αγορών

Πρόστιμα συνολικού ύψους 21.100 ευρώ για 34 παραβάτες πωλητές λαϊκών αγορών επέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», η Επιτροπή Λαϊκών Αγορών, που συνεδρίασε στις 12 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να εξετάσει σχετική εισήγηση του Τμήματος Εποπτείας της Διεύθυνσης Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας Αττικής. Η εισήγηση, που εγκρίθηκε ομόφωνα απ’ όλα τα μέλη της Επιτροπής, αφορούσε πρόστιμα για παραβάσεις του Κανονισμού Λειτουργίας Λαϊκών Αγορών και διατάξεων του νόμου που διέπει τη λειτουργία του υπαίθριου εμπορίου που εμπίπτει στις αρμοδιότητές της, οι οποίες διαπιστώθηκαν στη διάρκεια σχετικών ελέγχων σε λαϊκές αγορές από τον Μάρτιο μέχρι και τον Ιούλιο.

Αναλυτικά για κάθε μια από τις επτά κατηγορίες παράβασης που διαπιστώθηκαν, επιβλήθηκαν τα εξής πρόστιμα:

  • Για πρόκληση επεισοδίου, σε 9 παραβάτες, το συνολικό ύψος προστίμων ανέρχεται σε 11.000 ευρώ. Εδώ εντοπίζονται τα μεγαλύτερα πρόστιμα. Από αυτά τα δύο είναι 2.000 ευρώ και τα επτά ύψους 1.000 ευρώ.
  • Για έλλειψη κάρτας προσέλευσης, πρόστιμα συνολικού ύψους 4.700 ευρώ σε 11 παραβάτες πωλητές. Τα 2 από αυτά ανέρχονται σε 1.000 ευρώ και τα 9 σε 300 ευρώ.
  • Ένα πρόστιμο ύψος 300 ευρώ επιβλήθηκε για στάθμευση εντός του χώρου της λαϊκής αγοράς.
  • Ένα πρόστιμο 300 ευρώ για ψήσιμο τεμαχίων κρέατος σε υπαίθριο χώρο, δηλαδή στον δρόμο έξω από την καντίνα.
  • Για πώληση προϊόντος από μη ειδικά διασκευασμένο όχημα επιβλήθηκε ένα πρόστιμο 300 ευρώ. Πρόκειται για πώληση νωπών αλιευμάτων σε ανοξείδωτες λαμαρίνες πάνω σε σίδερα και όχι σε ειδικά κατασκευασμένο όχημα ή ρυμουλκούμενο όπως προβλέπεται από τη σχετική διάταξη.
  • Δέκα πρόστιμα συνολικού ύψους 4.200 ευρώ σε 10 παραβάτες των διατάξεων περί τήρησης καθαριότητας. Από αυτά τα 6 αντιστοιχούν σε 500 ευρώ πρόστιμο το καθένα και τα υπόλοιπα 4 σε 300 ευρώ.
  • Για διατάραξη της εύρυθμης λειτουργίας της λαϊκής αγοράς επιβλήθηκε ένα πρόστιμο σε πωλητή, ύψους 300 ευρώ. Πρόκειται για τοποθέτηση ομπρέλας για προφύλαξη των πωλούμενων προϊόντων από τον ήλιο, μέσα στη μέση του δρόμου, που κρίθηκε ότι εγκυμονεί κινδύνους για την ακεραιότητα των καταναλωτών.

Στις επιμέρους παραβάσεις σταχυολογεί κανείς περιπτώσεις φραστικών επιθέσεων, αλλά και απόπειρα χειροδικίας σε βάρος ελεγκτών που διαπίστωναν παράβαση ωραρίου λειτουργίας, παραπλανητικές ενδείξεις επί των πινακίδων, μη αυτοπρόσωπη προσέλευση, πώληση προϊόντων που δεν αναγράφονται στην άδεια, μη τοποθέτηση πινακίδας με τα απαραίτητα στοιχεία του πωλητή. Πρόστιμα, ακόμη, επιβλήθηκαν και σε δύο περιπτώσεις διαπληκτισμών μεταξύ πωλητών.

Επίσης, στην επιμέρους παράβαση της στέρησης κάρτας προσέλευσης παραγωγών στη λαϊκή, αυτή αφορούσε ακόμα και διαστήματα μεγαλύτερα του ενάμιση χρόνου, και ορισμένοι από τους παραβάτες αρνούνταν ότι διέπραξαν παράβαση. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις έπεσαν οι βαρύτερες «καμπάνες» των 1.000 ευρώ, ενώ σ’ εκείνους οι οποίοι μετά τον έλεγχο προχώρησαν σε εκπρόθεσμη έκδοση κάρτας, τα πρόστιμα ήταν πιο «ελαφριά», ύψους 300 ευρώ.

Οι περιπτώσεις που εμπίπτουν στις διατάξεις περί τήρησης καθαριότητας, αφορούν ως επί το πλείστον καθαρισμό ψαριών στους πάγκους των επαγγελματιών πωλητών επί του πεζοδρομίου, κάτι το οποίο απαγορεύεται από τις διατάξεις του νέου κανονισμού λειτουργίας των λαϊκών αγορών καθώς και ρύπανση του περιβάλλοντος χώρου από φύλλα οπωροκηπευτικών, ενώ σε δύο περιπτώσεις πωλητών ψαριών επιβλήθηκε από 500 ευρώ πρόστιμο γιατί δεν συνέλλεγαν σε ειδικά δοχεία τα ψαρόνερα από τα αλιεύματα που πωλούσαν με αποτέλεσμα τη ρυπαρότητα του χώρου και του πεζοδρομίου καθ΄ όλη τη διάρκεια της λαϊκής αγοράς.

Μελίνα Ζιάγκου