Και όμως: Η διοίκηση Τραμπ λέει «ναι» στη διατροφική πολιτική του Ομπάμα

Απροσδόκητη εξέλιξη για την αμερικανική βιομηχανία τροφίμων

Και όμως: Η διοίκηση Τραμπ λέει «ναι» στη διατροφική πολιτική του Ομπάμα

Να προωθήσει τους στόχους μείωσης της περιεκτικότητας του αλατιού στα τρόφιμα σε ολόκληρο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας δεσμεύτηκε ο νέος επικεφαλής του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), Σκοτ Γκότλιεμπ. Η συγκεκριμένη στρατηγική ουσιαστικά βαδίζει στα χνάρια της πολιτικής της κυβέρνησης Ομπάμα, η οποία είχε προωθήσει μια ατζέντα υγιεινής διατροφής, αλλά αντιβαίνει τις απορρυθμιστικές τάσεις του νυν προέδρου, Τραμπ.

«Δεν υπάρχει πιο αποτελεσματική δράση δημόσιας υγείας που σχετίζεται με τη διατροφή από τη μείωση του νατρίου στη διατροφή», δήλωσε ο Γκότλιεμπ κατά τη διάρκεια πρόσφατης ομιλίας του σχετικά με τη διατροφική ατζέντα της νέας διοίκησης.

Υπενθυμίζεται ότι το 2016 η κυβέρνηση Ομπάμα είχε παρουσιάσει προαιρετικές κατευθυντήριες γραμμές για τη μείωση του νατρίου, οι οποίες μέχρι τότε σκόνταφταν στις έντονες αντιδράσεις της βιομηχανίας τροφίμων. Στόχος του FDA ήταν να μειωθεί η περιεκτικότητα σε αλάτι σε περίπου 150 κατηγορίες τροφίμων, όπως η κατεψυγμένη πίτσα, τα σνακς και οι κονσερβοποιημένες ελιές.

Ημερησίως, οι Αμερικανοί πολίτες καταναλώνουν κατά μέσο όρο περίπου 3.400 χιλιοστόγραμμα νατρίου, παρόλο που η κυβέρνηση συστήνει τον περιορισμό της κατανάλωσης αυτής στα 2.300 χιλιοστόγραμμα. Ο FDA έχει πιεστεί επανειλημμένως, ώστε να προωθήσει μεγάλης κλίμακας μειώσεις νατρίου σε όλη τη βιομηχανία, με τον ισχυρισμό ότι μια τέτοια στρατηγική θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές και να εξοικονομήσει δισεκατομμύρια σε δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης. Η υπερβολική κατανάλωση νατρίου συνδέεται με την υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς και με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Από την άλλη, η βιομηχανία τροφίμων –και κυρίως οι εταιρείες παραγωγής άλατος– είχαν εναποθέσει πολλές από τις ελπίδες τους στη διοίκηση Τραμπ, ώστε να βάλει φρένο σε αυτές τις επιδιώξεις.

Τελικά, το γεγονός ότι ο FDA δείχνει αμετακίνητος στην προσπάθεια μείωσης του νατρίου έρχεται να ξαφνιάσει ευχάριστα τους υπέρμαχους της δημόσιας υγείας που φοβούνταν ότι η νέα διοίκηση των ΗΠΑ θα άλλαζε ριζικά την κυβερνητική προσέγγιση στη διατροφική πολιτική, αλλά και να διαψεύσει τις προσδοκίες αρκετών ηγετικών φορέων της βιομηχανίας τροφίμων.