Και πέντε φορές πάνω τα πορτοκάλια βαλέντσια

Και πέντε φορές πάνω τα βαλέντσια
-Διαφήμιση-

Σε πτωτική πορεία βρίσκονται οι τιμές στα Βαλέντσια όλες τις τελευταίες εβδομάδες, έχοντας φτάσει να δίνονται, από τους παραγωγούς στη Σκάλα Λακωνίας, ακόμα και 6 λεπτά το κιλό. «Η χαμηλή τιμή», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Ευρώτα, Χρ. Αναγνωστάκο, «παρά την αυξημένη ζήτηση -κυρίως στο εξωτερικό- οφείλεται στο γεγονός ότι οι παραγωγοί δεν είναι οργανωμένοι απέναντι στους εμπόρους».

Εκτιμά, δε, πως αργότερα, και εφόσον συνεχιστεί η ζήτηση, οι τελευταίοι παραγωγοί που θα μείνουν με διαθέσιμες ποσότητες μπορούν να οδηγηθούν σε κάποια καλύτερη τιμή. Ωστόσο, τα χαμηλά αυτά επίπεδα τιμών παραγωγού δεν φτάνουν -όπως θα περίμενε κανείς- στον τελικό καταναλωτή, αφού οι τιμές διαμορφώνονται σε λαϊκές και σούπερ μάρκετ ακόμα και πέντε φορές πάνω.

Συγκεκριμένα, στις λαϊκές αγορές, τα Βαλέντσια πωλούνταν τις προηγούμενες μέρες προς 33 – 59 λεπτά το κιλό, σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ στα σούπερ μάρκετ στα 44 – 54 λεπτά την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο παραγωγός πουλούσε το πολύ μέχρι 12 λεπτά το κιλό. Στα 25 – 35 λεπτά, τρεις φορές πάνω, πουλούσαν οι χονδρέμποροι του Ρέντη την προηγούμενη Δευτέρα.

  • Μελίνα Ζιάγκου
-Διαφήμιση-