Και πέντε φορές πάνω τα πορτοκάλια βαλέντσια

Και πέντε φορές πάνω τα βαλέντσια

Σε πτωτική πορεία βρίσκονται οι τιμές στα Βαλέντσια όλες τις τελευταίες εβδομάδες, έχοντας φτάσει να δίνονται, από τους παραγωγούς στη Σκάλα Λακωνίας, ακόμα και 6 λεπτά το κιλό. «Η χαμηλή τιμή», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Ευρώτα, Χρ. Αναγνωστάκο, «παρά την αυξημένη ζήτηση -κυρίως στο εξωτερικό- οφείλεται στο γεγονός ότι οι παραγωγοί δεν είναι οργανωμένοι απέναντι στους εμπόρους».

Εκτιμά, δε, πως αργότερα, και εφόσον συνεχιστεί η ζήτηση, οι τελευταίοι παραγωγοί που θα μείνουν με διαθέσιμες ποσότητες μπορούν να οδηγηθούν σε κάποια καλύτερη τιμή. Ωστόσο, τα χαμηλά αυτά επίπεδα τιμών παραγωγού δεν φτάνουν -όπως θα περίμενε κανείς- στον τελικό καταναλωτή, αφού οι τιμές διαμορφώνονται σε λαϊκές και σούπερ μάρκετ ακόμα και πέντε φορές πάνω.

Συγκεκριμένα, στις λαϊκές αγορές, τα Βαλέντσια πωλούνταν τις προηγούμενες μέρες προς 33 – 59 λεπτά το κιλό, σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ στα σούπερ μάρκετ στα 44 – 54 λεπτά την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο παραγωγός πουλούσε το πολύ μέχρι 12 λεπτά το κιλό. Στα 25 – 35 λεπτά, τρεις φορές πάνω, πουλούσαν οι χονδρέμποροι του Ρέντη την προηγούμενη Δευτέρα.

  • Μελίνα Ζιάγκου