Καινοτόμες πρακτικές και έρευνες του ΓΠΑ μπορούν να βοηθήσουν την παραγωγή

Πως το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας του ιδρύματος μπορεί να βοηθήσει παραγωγούς και εταιρείες. Στόχος να οργανωθεί η σύνδεση της γνώσης με τις επιχειρήσεις.

Kρασί από ρόδι, μικροοργανισμοί made in Greece για χρήση από τη βιομηχανία στη διαδικασία παραγωγής γιαουρτιού, γρήγορα τεστ ανίχνευσης προβλημάτων σε υγρά τρόφιμα, επιτραπέζιες ελιές με προβιοτικά…

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις καινοτόμες ιδέες πάνω στις οποίες εργάζονται τα εργαστήρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου παράγοντας επιστημονική εφαρμοσμένη τεχνολογία. Ιδέες για λύσεις που θα μπορούσαν να φέρουν χρήματα, αρκεί η πληροφορία να φτάσει σε εκείνους που μπορούν να την αξιοποιήσουν εμπορικά. Το πολυπόθητο «συνοικέσιο» μεταξύ όσων παράγει η επιστήμη και όσων έχει ανάγκη ο αγροδιατροφικός τομέας, το οποίο είναι βασικό ζητούμενο για τις επιχειρήσεις και τους αγρότες, επιχειρεί να επιτύχει το «Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας» που δημιούργησε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Το Γραφείο, που συστήθηκε πιλοτικά τον Μάρτιο του 2014, έχει στόχο να βοηθήσει να αξιοποιηθεί εμπορικά η ερευνητική δουλειά εκατοντάδων επιστημόνων που εργάζονται ή συνεργάζονται με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, η οποία κατά την… ελληνική παράδοση, συνήθως μένει στα συρτάρια -στην καλύτερη περίπτωση, γιατί πολλές φορές η έρευνα δεν ολοκληρώνεται καν λόγω έλλειψης κονδυλίων ειδικά στη σημερινή οικονομική συγκυρία που η χρηματοδότηση των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων έχει πέσει στον μισό.

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο μπορεί να βοηθήσει την παραγωγή
Στέλιος Ροζάκης

«Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο υπάρχει η γνώση και μάλιστα όχι ακαδημαϊκή γνώση, αλλά εφαρμοσμένη γνώση. Πρόκειται δε για εφαρμοσμένη γνώση που αφορά σε τομείς που υπάρχουν και αναπτύσσονται στην Ελλάδα, όπως ο αγροτικός τομέας και τα τρόφιμα και άρα θα μπορούσαν να βρουν άμεση εφαρμογή. Χρειάζεται, όμως, να οργανωθεί η σύνδεση αυτής της γνώσης με τις επιχειρήσεις», τονίζει στην «ΥΧ» ο αναπληρωτής καθηγητής και επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Στέλιος Ροζάκης (σε συνεργασία με την κα Φαίη Ορφανού, σύμβουλο Μεταφοράς Τεχνολογίας).

 

Η σύνδεση αυτή γίνεται ήδη από κάποια εργαστήρια με πρωτοβουλία των επικεφαλής τους, ωστόσο ο κ. Ροζάκης τονίζει ότι είναι πολύ περισσότερο αποτελεσματικό το ίδιο το Πανεπιστήμιο να αναλάβει συνολικά την προώθηση των προϊόντων που παράγει. «Έτσι, δίνεται η δυνατότητα το Πανεπιστήμιο να οργανώσει τον τρόπο και τους όρους μεταφοράς της τεχνολογίας και η όποια σύμβαση να λειτουργήσει επ’ ωφελεία και των δύο μερών και της επιχείρησης αλλά και του Πανεπιστημίου», τονίζει.

Το Πανεπιστήμιο έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ζήτηση για ένα προϊόν, πραγματοποιώντας π.χ. εκδηλώσεις και ημερίδες ή μέσα από επαφές με πολλούς φορείς.

«Κυρίως, όμως, μπορεί να διαπραγματευτεί μια καλύτερη σύμβαση από ό,τι ένας μόνος επιστήμονας που θα απευθυνθεί σε μία επιχείρηση», προσθέτει. Ενδεικτικά, το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ έχει καταφέρει να κερδίσει εκατομμύρια πουλώντας τεχνολογικό προϊόν, δηλαδή μια νέα ποικιλία φράουλας που «ανακάλυψε» με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για παραγωγούς και καταναλωτές. Ο στόχος για το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο δεν είναι, βέβαια, ο πλουτισμός. Είναι η εξασφάλιση κονδυλίων τόσο για τη συνέχιση της λειτουργίας του ίδιου του «Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας» όσο και για την πραγματοποίηση περισσότερων ερευνητικών προγραμμάτων.

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά θα μπορούσε για παράδειγμα μια συνεταιριστική επιχείρηση που παρασκευάζει τυριά να πουλά και τις ζύμες για την παραγωγή τους σε άλλες επιχειρήσεις σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο.

Πρόκειται για την υλοποίηση του έργου «Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα – Αξιοποίηση της Έρευνας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών» που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης). Το έργο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «Έργο Αθήνα» που οργάνωσε ο δήμος Αθηναίων, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα. Ο δήμος από τη μία πλευρά αποφάσισε να επενδύσει χρήματα σε άλλες δράσεις πέραν των παραδοσιακών αναπλάσεων και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο από την άλλη κατέθεσε τη σχετική πρόταση που εγκρίθηκε. Έλαβε, έτσι, χρηματοδότηση ύψους 850.000 ευρώ.

Τα επόμενα βήματα

Το Γραφείο μπορεί να προσφέρει στοχευμένες υπηρεσίες, όπως νομική υποστήριξη για την κατοχύρωση ενός προϊόντος (π.χ. ένα βελτιωμένο σπόρο) με την απόκτηση της πατέντας ή να βοηθήσει στην πιλοτική εφαρμογή μιας τεχνολογίας εφόσον κάτι τέτοιο απαιτείται.

Τέτοιου είδους γραφεία λειτουργούν στα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και είναι ένας από τους βασικούς τρόπους μετάδοσης γνώσης και τεχνολογίας από τα επιστημονικά ιδρύματα στην πραγματική ζωή.

Ορισμένες επιχειρήσεις ήδη έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν, οπότε αναμένεται να φέρουν και έσοδα στο Πανεπιστήμιο.

Τάνια Γεωργιοπούλου