Το καινοτόμο ρόφημα που κατέκτησε την πρώτη θέση στην ECOTROPHELIA

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Eνα ρόφημα υψηλής θρεπτικής αξίας, το Granny’s Wish, το οποίο αποτελείται εξ ολοκλήρου από λαχανικά και όσπρια και καταναλώνεται ως ρόφημα, αλλά και ως dressing, είναι το καινοτόμο προϊόν που κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση στον Εθνικό Διαγωνισμό Οικολογικών-Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής ECOTROPHELIA 2022, που διοργανώνονται από τον ΣΕΒΤ.

Το Granny’s Wish κέρδισε επίσης και το βραβείο για το «Καλύτερο Πλάνο Μάρκετινγκ & Εμπορίας». Εμπνευστής και δημιουργός του είναι μία ομάδα οκτώ ατόμων από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου.

Εξηγώντας στην «ΥΧ» την καινοτομία του προϊόντος που τους έφερε στην πρώτη θέση, η ομάδα τονίζει ότι «το “Granny’s Wish” είναι ένα ρόφημα υψηλής θρεπτικής αξίας, το οποίο αποτελείται εξολοκλήρου από λαχανικά και όσπρια και καταναλώνεται σε λίγες μόνο γουλιές. Στόχος μας ήταν να αναπτύξουμε ένα προϊόν το οποίο καλύπτει τις ανάγκες των σύγχρονων καταναλωτών, συνδυάζοντας την παράδοση και τη φιλικότητα προς το περιβάλλον. Η καινοτομία του έγκειται στον πρωτότυπο συνδυασμό πρώτων υλών και στον εναλλακτικό τρόπο κατανάλωσης των οσπρίων, δηλαδή υπό ρευστή μορφή. Επιπρόσθετα, η παχύρρευστη υφή του δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να το απολαύσει και ως dressing ή με οποιονδήποτε άλλον δημιουργικό τρόπο επιθυμεί».

Βραβείο «Καλύτερου Πλάνου Μάρκετινγκ & Εμπορίας»

Η απόκτηση του βραβείου καλύτερου πλάνου Μάρκετινγκ & Εμπορίας οφείλεται, όπως εξηγούν οι ίδιοι, στα μέσα προώθησης που επέλεξαν, αλλά και στη διαμόρφωση ενός πετυχημένου σχεδίου.

Πιο αναλυτικά, «τo πλάνο μάρκετινγκ του προϊόντος μας διαμορφώθηκε με γνώμονα την έρευνα της αγοράς και τη μελέτη των τάσεων που τη διέπουν. Βάσει των παραπάνω, επιλέξαμε τα καταλληλότερα μέσα προώθησης και σημεία διάθεσης του “Granny’s Wish”, ώστε να προσελκύσουμε τους καταναλωτές στους οποίους απευθυνόμαστε και να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες τους. Όσον αφορά το πλάνο εμπορίας, ο τρόπος που επιλέξαμε να κινηθούμε οδήγησε στη διαμόρφωση ενός πετυχημένου σχεδίου, το οποίο συνδυάζει μικρό κόστος επένδυσης και κέρδος σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Οι σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η επιτυχία τους στον διαγωνισμό οφείλεται, εκτός των άλλων, και στις γνώσεις που έχουν λάβει τόσα χρόνια από τη φοίτησή τους στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Όπως εξηγεί η ομάδα, «τα χρόνια φοίτησης στο ΓΠΑ μας εξόπλισαν με τα κατάλληλα εφόδια και γνώσεις ώστε με δημιουργικότητα, ομαδικότητα και συνδυαστική σκέψη να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε και να αναπτύξουμε επιτυχώς ένα τόσο καινοτόμο προϊόν».

Επόμενα σχέδια

Με την ομάδα να είναι εκείνη που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό διαγωνισμό, τα μέλη τους εξηγούν ότι «η απόδοσή μας στον εθνικό διαγωνισμό είναι το εφαλτήριο για συνεχή εξέλιξη και βελτίωση. Ο συνδυασμός του ομαδικού πνεύματος και της μεθοδικότητας θα αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη που θα μας οδηγήσει στην επίτευξη του επόμενου στόχου μας, δηλαδή την εκπροσώπηση της χώρας μας στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τους επόμενους μήνες θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με δημιουργικότητα και μεράκι, προκειμένου να εξελίξουμε την ιδέα μας στον μέγιστο βαθμό».

Η ομάδα του Granny’s Wish αποτελείται από τους:

Καλλιανιώτη Ευαγγελία-Ειρήνη

Καρανίκα Βασιλική

Λύτρα Μαρίνα-Δανάη

Ρέντα Ελένη (Team Leader)

Σπέρτου Ευαγγελία

Φραντζεσκάκης Ανάργυρος

Επιβλέπουσες ομάδας είναι οι:

Αρβανίτη Μαριάννα, Βιολόγος/Υποψήφια Διδάκτορας Μικροβιολογίας Τροφίμων

Τσιγκριμάνη Μαρκέλλα, Γεωπόνος-Τεχνολόγος Τροφίμων/Υποψήφια Διδάκτορας Μικροβιολογίας Τροφίμων.