Καινοτόμο σύστημα άρδευσης παρουσιάστηκε στην Αργολίδα

Η Ομάδα Παραγωγών ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ μείωσε το κόστος ύδρευσης

Καινοτόμο σύστημα άρδευσης παρουσιάστηκε στην Αργολίδα

Το καινοτόμο ομαδικό σύστημα άρδευσης 8.000 στρεμμάτων, που κατασκευάζει η Ομάδα Παραγωγών «ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ» ΑΕΣ ΑΕ και ο ΤΟΕΒ Ήρας-Κουρτακίου, παρουσιάστηκε με συμμετοχή πολλών αγροτών, μελών ΔΣ πολλών ΤΟΕΒ και υπηρεσιακών παραγόντων.
Πρόκειται για ένα πλήρως ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα, που υποστηρίζεται από δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών και με σειρά από τεχνολογίες αιχμής επιτυγχάνεται οικονομία νερού και ενέργειας έως και 36%.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ, Γιώργος Ντόκος, ο οποίος αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση κατασκευής από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, του αντλιοστασίου τροφοδοσίας των δικτύων Ήρας Κουρτακίου, στηρίζοντας έμπρακτα τους αγρότες αυτής της περιοχής για την πρωτοβουλία τους να χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι τα τριτεύοντα δίκτυα.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ήρας Κουρτακίου, Γιώργος Πλατής, αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησης του έργου, σε συνδυασμό με τους μετεωρολογικούς σταθμούς της περιοχής, αλλά και τη δυνατότητα συμμετοχής σε νέα προγράμματα.

Ο γεωπόνος Θανάσης Πανώρας, από το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος (ΔΚΠ), έκανε διεξοδική αναφορά στα συμπεράσματα πιλοτικής εφαρμογής του συστήματος άρδευσης σε αγρό 4 στρεμμάτων με πορτοκαλιές στην Ήρα, όπου προκύπτει ίδια παραγωγή με χρήση νερού μειωμένη κατά 36% σε σχέση με τους δύο αγρούς-μάρτυρες, που ο παραγωγός πότιζε εμπειρικά. Επίσης, έκανε λόγο για τις απαιτήσεις των δέντρων σε νερό και εξήγησε το πώς αυτές υπολογίζονται καθημερινά από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της περιοχής.

Τον συντονισμό της παρουσίασης διαχειρίστηκε άψογα ο γεωπόνος Εγγείων Βελτιώσεων, Ανδρέας Ζυμής.

Γιώργος Αργυρίου