Ο καιρός ευνοεί το αμπέλι

Εύκολη χρονιά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη ο γεωπόνος Βασίλης Τάσσου, υπεύθυνος των αμπελώνων  βιολογικής καλλιέργειας των «Κικόνων» που βρίσκονται στη Μαρώνεια Ροδόπης. «Στο στάδιο του περκασμού βρίσκονται τα σταφύλια, δηλαδή τα μαύρα σταφύλια αλλάζουν χρώμα και τα λευκά γυαλίζουν. Προχωράμε στο τελικό μέγεθος και αρχίζουν να ανεβαίνουν όλα τα σάκχαρα» λέει.

Σημειώνει πως η χρονιά είναι όψιμη κι εκτιμά ότι ο τρύγος θα ξεκινήσει στις 25 Αυγούστου με Chardonnay. Συγκρίνοντας με άλλες χρονιές αναφέρει ότι το 2018 που ήταν ιδιαίτερα πρώιμη χρονιά άρχισαν στις 13 Αυγούστου.

Ο κ. Τάσσου επιμελείται τον βιολογικό αμπελώνα με τον ορθό τρόπο και αναφέρει πως θα χρησιμοποιήσουν βάκιλο της Θουριγγίας, ένα μικρόβιο για την αντιμετώπιση της ευδεμίδας του αμπελιού (σκουληκάκι των σταφυλιών), το οποίο τον καταναλώνει, δεν μπορεί να φάει και στη συνέχεια πεθαίνει από ασιτία. Η ευδεμίδα, εξηγεί πως υπάρχει από την άνοιξη αλλά κάνει την εμφάνισή της πλησιάζοντας στον τρύγο.

Μετά το Chardonnay, ακολουθούν οι επόμενες ποικιλίες, αρχικά το Merlot γύρω στην 1η Σεπτεμβρίου και μετά η Μαλαγουζιά, το Cabernet και την αυλαία κλείνει το Λημνιό, στις αρχές Οκτωβρίου γιατί είναι πολύ όψιμη ποικιλία. Ο κ. Τάσσου  σημειώνει ότι οι ξηροθερμικές συνθήκες είναι κατάλληλες. «Η περιοχή μας έχει διαρκώς ανέμους που βοηθούν τα αμπέλια γιατί αφυδατώνουν, άρα δεν προκύπτουν μυκητολογικές προσβολές. Οι θερμοκρασίες είναι κατάλληλες, ήτοι το βράδυ στους 16-20 βαθμούς Κελσίου και την ημέρα μεταξύ 30 -33 βαθμούς».