Ο καιρός ευνοεί το βαμβάκι

Πολύ καλά εξελίσσεται η βαμβακοκαλλιέργεια στον Έβρο χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από την παρουσία εντόμων, ενώ το πράσινο σκουλήκι είναι σε χαμηλά επίπεδα, όπως παρατηρεί ο πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής.

Οι ξηροθερμικές συνθήκες είναι ευνοϊκές γιατί στην περιοχή των Φερών, όπου δραστηριοποιείται, τα χωράφια είναι ποτιστικά. Ο ίδιος εκτιμά ότι υπάρχει σχετική μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων.

Στη ΔΑΟΚ Δράμας, συνεχίζουν τις μετρήσεις για το πράσινο σκουλήκι και παίρνουν τα αποτελέσματα κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Η δεύτερη γενεά πράσινου σκουληκιού ξεκινά και, σύμφωνα με τον γεωπόνο της ΔΑΟΚ, Θεόδωρο Καρακόντη, αναμένουν αύξηση των αρσενικών, με την ερχόμενη εβδομάδα να είναι κρίσιμη.

Εξηγεί πως η πρώτη γενεά δεν προκάλεσε προβλήματα, γιατί το φυτό είναι νεαρό και δημιουργεί νέα χτένια κι επιπλέον γιατί οι πληθυσμοί ήταν χαμηλοί. Ανάλογα με τα δεδομένα που θα προκύψουν από τη γενεά του Αυγούστου, θα γίνουν από τη ΔΑΟΚ οι συστάσεις φυτοπροστασίας στους παραγωγούς, οι οποίοι θα πρέπει να παρακολουθούν εντατικά τις καλλιέργειες και να αποφεύγουν τους λεγόμενους προληπτικούς ψεκασμούς.

Ο κ. Καρακόντης σημειώνει ότι οι επικρατούσες ξηροθερμικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για τη βαμβακοκαλλιέργεια, καθώς μπορεί να έχουν περισσότερη ξηρασία, αλλά είναι προτιμότερη από τις υπερβολικές βροχοπτώσεις του Μαΐου και του Ιούνιου.