Καλαμπόκι: Δεν δείχνουν να γεμίζουν οι ρόκες των φυτών

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σημαντικά μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις σε σύγκριση με μια μέση χρονιά.
03/08/2024
6' διάβασμα
kalaboki-den-deichnoun-na-gemizoun-oi-rokes-ton-fyton-328770

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο η κοπή του καλαμποκιού στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Ανάλογα με τον τρόπο διαχείρισης, ένα ποσοστό των κομμένων καλαμποκιών κατευθύνεται για ζωοτροφή και ένα άλλο για την παραγωγή βιοαερίου.

Τα υπόλοιπα καλαμπόκια θα συνεχίσουν τον κύκλο τους μέχρι την πλήρη ωρίμανση του καρπού, όπου και θα γίνει ο θεριζοαλωνισμός. Ανάλογα με την περιοχή και το στάδιο ανάπτυξης του φυτού, η γονιμοποίηση του σπάδικα παρουσίασε προβλήματα, ακόμα και σε υψηλά ποσοστά. Τα πρώτα αποτελέσματα ήδη άρχισαν να φαίνονται και στις πλάστιγγες, όπου οι στρεμματικές αποδόσεις των καλαμποκιών δείχνουν να είναι σημαντικά μειωμένες σε σύγκριση με μία μέση χρονιά.

Για πάνω από 30% μείωση των αποδόσεων στα κτήματα της περιοχής του κάνει λόγο ο Λάμπης Κουμπρίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση». Όπως υποστηρίζει, η τρέχουσα καλλιεργητική περίοδος δεν είναι και ό,τι καλύτερο για την περιοχή σε σύγκριση με άλλες χρονιές. «Ο θερμός αέρας κατά τη διάρκεια της γονιμοποίησης του φυτού δημιούργησε σοβαρά προβλήματα, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να κυμαίνονται από 4 έως 5 τόνους το στρέμμα, όταν άλλες χρονιές ξεπερνούσαμε τους 7 με 8 τόνους στο στρέμμα. Το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής κατευθύνεται σε μονάδα παραγωγής βιοαερίου με συμβολαιακή γεωργία και τιμή που φτάνει τα 45 ευρώ τον τόνο. Με αυτές τις αποδόσεις, το αποτέλεσμα για τον παραγωγό θα είναι οριακό», περιγράφει.

Δεν συμφέρει η τιμή για το ενσίρωμα στα Φάρσαλα

Μειωμένες δείχνουν να είναι και οι αποδόσεις των χωραφιών καλαμποκιού στα Φάρσαλα. Όπως μάς ενημερώνει ο Γιώργος Κομισόπουλος, παραγωγός καλαμποκιού από τη Βαμβακού, σημαντικό ποσοστό αγροτών που προγραμμάτισε να κόψει αυτή την περίοδο τα καλαμπόκια του κρίνει ότι δεν τον συμφέρει και για τον λόγο αυτόν θα κάνει ένα με δύο ποτίσματα ακόμη και θα το αφήσει για αλωνισμό. «Οι αποδόσεις, που κυμαίνονται από 5 έως 6 τόνους στο στρέμμα, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στον παραγωγό για κέρδος, όταν το συνολικό κόστος ξεπερνά τα 280 ευρώ το στρέμμα και η τιμή πώλησης είναι στα 4,5 λεπτά το κιλό. Άλλες χρονιές μπορούσαμε να ξεπεράσουμε ακόμη και τους 8 τόνους στο στρέμμα», δηλώνει με προβληματισμό ο κ. Κομισόπουλος.

Ξεχωρίζοντας τις πρώιμες από τις όψιμες ποικιλίες, ο Βοιωτός παραγωγός Βασίλης Παναγιώτου δηλώνει ότι «οι πρώτες ήταν σχετικά καλύτερες σε σύγκριση με τις δεύτερες, λόγω της έλλειψης νερού, αλλά και των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της γονιμοποίησης του καλαμποκιού»

Και συνεχίζει: «Σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, οι εκτάσεις καλαμποκιού δείχνουν να είναι μειωμένες και το φετινό αποτέλεσμα θα προβληματίσει ακόμα περισσότερο τους παραγωγούς ενόψει της επόμενης καλλιεργητικής χρονιάς».

Σε κοπές λόγω έλλειψης νερού εξωθήθηκαν παραγωγοί της Τιθορέας

Για προβλήματα με τη διαχείριση του νερού και την πρωίμηση της παραγωγής κάνει λόγο ο Λουκάς Μαντσιώτας, καλαμποκοπαραγωγός από την Τιθορέα Λοκρίδας. Ο ίδιος σημειώνει ότι λόγω των καιρικών συνθηκών «τα καλαμπόκια παρουσιάζουν μια πρωιμότητα και ανάλογα με τις ποικιλίες που χρησιμοποιήθηκαν από τους παραγωγούς έχουμε και τα αντίστοιχα προβλήματα. Παραγωγοί οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα να ποτίσουν τα καλαμπόκια τους έχουν ήδη ξεκινήσει την κοπή για ενσίρωση χωρίς να περιμένουν την ολοκλήρωση της ωρίμανσης του καρπού».

Ο κ. Μαντσιώτας επισημαίνει ακόμα ότι στην περιοχή του έχουν καλλιεργηθεί λιγότερα καλαμπόκια σε σύγκριση με την περσινή περίοδο και για τον λόγο αυτόν πολλοί από τους παραγωγούς προσπαθούν όσο το δυνατόν περισσότερο να κρατήσουν την καλλιέργεια μέχρι το τέλος. Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών και των στρεμματικών αποδόσεων ως ενσίρωμα, ο ίδιος λέει ότι αυτή την περίοδο το ενσίρωμα πωλείται στα 55 ευρώ ο τόνος και οι αποδόσεις ανά στρέμμα κυμαίνονται στους 5 με 5,5 τόνους.

Κλείνοντας, ο ίδιος στέκεται και στο θέμα των αγριόχοιρων, οι οποίοι δημιουργούν προβλήματα. «Ο αριθμός των ζώων έχει αυξηθεί υπέρμετρα, όπως και οι καταστροφές των καλλιεργειών. Για να μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε τις επιθέσεις τους, χρησιμοποιούμε ηλεκτροφόρους φράχτες, ανεβάζοντας με αυτόν τον τρόπο και το κόστος των καλλιεργειών μας», εξηγεί.

Τα όψιμα έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα στην Κωπαΐδα 

Εστιάζοντας στο θέμα του νερού, ο Βασίλης Παναγιώτου, παραγωγός καλαμποκιού από την Αλίαρτο Βοιωτίας, κάνει λόγο για μία δύσκολη χρονιά, με σημαντικές απώλειες στην παραγωγή. Όπως δηλώνει, οι αποδόσεις των χωραφιών κυμαίνονται στους 5 με 6 τόνους το στρέμμα, που για την περιοχή της Κωπαΐδας είναι σημαντικά μειωμένες. Ξεχωρίζοντας τις πρώιμες από τις όψιμες ποικιλίες, επισημαίνει ότι «οι πρώτες ήταν σχετικά καλύτερες σε σύγκριση με τις δεύτερες, λόγω της έλλειψης νερού, αλλά και των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της γονιμοποίησης του καλαμποκιού».

Ο ίδιος υποστηρίζει, επίσης, ότι το σύνολο του καλαμποκιού που κόβεται αυτή την περίοδο κατευθύνεται σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και προς το παρόν υπάρχει ένα ενδιαφέρον για την αγορά του προϊόντος. Κλείνοντας, κάνει αναφορά και στο θέμα των υποδομών στο κωπαϊδικό πεδίο και ιδιαίτερα στη διαχείριση του νερού, που το επόμενο διάστημα θα παίξει σημαντικό ρόλο στη γεωργία της περιοχής. «Αν δεν μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τις υποδομές ώστε να γνωρίζουμε τις δυνατότητες διαχείρισης του νερού, δεν θα μπορούμε να κάνουμε τον προγραμματισμό των καλλιεργειών μας και θα αντιμετωπίζουμε διαρκώς προβλήματα στο μέλλον», καταλήγει εμφανώς προβληματισμένος.