Καλαμπόκι: Λειψές οι πλάστιγγες, στον «αέρα» η Συνδεδεμένη για πολλούς παραγωγούς

21/09/2024
10'+ διάβασμα
kalaboki-leipses-oi-plastinges-ston-aera-i-syndedemeni-gia-pollous-paragogous-332609

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο θεριζοαλωνισμός των καλαμποκιών στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Όπως φαίνεται, οι κλιματολογικές συνθήκες επηρέασαν αρνητικά την ανάπτυξη των φυτών και το τελικό αποτέλεσμα άρχισε να αποτυπώνεται στις πλάστιγγες, όπου υπάρχει αρνητικό πρόσημο. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε τις τιμές παραγωγού, έτσι όπως αυτές άρχισαν να διαμορφώνονται, αλλά και τις υψηλές ανάγκες της καλλιέργειας σε νερό, τα πράγματα δείχνουν να δυσκολεύουν ολοένα και περισσότερο. Με ρεπορτάζ από τις βασικότερες περιοχές παραγωγής καλαμποκιού, η «ΥΧ» σκιαγραφεί την εικόνα της τρέχουσας συλλεκτικής περιόδου, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται στο χωράφι, αλλά και την εμπορία του προϊόντος, με την τιμή για τον παραγωγό να κυμαίνεται στα 20 λεπτά – ή ελάχιστα παραπάνω. Κατά τόπους, η εικόνα των αποδόσεων είναι τόσο οριακή, ώστε ενδέχεται οι παραγωγοί να μην πιάσουν καν το όριο για τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση…

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ: Λιγότερα τα κιλά σε σύγκριση με πέρσι

Τα προβλήματα που προκάλεσαν οι καιρικές συνθήκες καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο, σε συνδυασμό με τις εντομολογικές προσβολές κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των φυτών, επηρέασαν τόσο τις αποδόσεις όσο και την ποιότητα των καρπών. Σημαντικός παράγοντας στο τελικό αποτέλεσμα των αποδόσεων ήταν και το θέμα του νερού, που για πολλούς αγρότες ήταν δυσεύρετο και κοστοβόρο, λόγω των περισσότερων αρδεύσεων.

Σύμφωνα με τον Λουκά Μανσιώτα, παραγωγό καλαμποκιού από το Παρόρι Βοιωτίας, η πτώση στις αποδόσεις των καλλιεργειών σε σύγκριση με την περσινή περίοδο είναι εμφανής. «Από τα 1.600 κιλά το στρέμμα που παίρναμε, πέσαμε στα 1.200-1.300 λόγω του καύσωνα. Ο σπάδικας δεν γέμισε και το αποτέλεσμα το είδαμε στην πλάστιγγα», περιγράφει. Επίσης, ο ίδιος υποστηρίζει ότι «οι υψηλές θερμοκρασίες επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των φυτών σε νερό και για τον λόγο αυτόν κάναμε περισσότερες αρδεύσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα κόστη μας».

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, σημειώνει ότι αυτές κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα, από 20 έως 22 λεπτά το κιλό. «Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, η καλλιέργεια του καλαμποκιού δεν δείχνει να έχει μέλλον για εμάς», καταλήγει, εμφανώς προβληματισμένος.

Σημαντικές οι ζημιές από την πυραλίδα

Για χαμηλές αποδόσεις των καλλιεργειών του καλαμποκιού στην περιοχή του κάνει λόγο και ο Κώστας Γεωργίου, παραγωγός από την Κάτω Τιθορέα Φθιώτιδας. Όπως υποστηρίζει, η πυραλίδα επηρέασε σημαντικά την παραγωγή, με αποτέλεσμα χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις. «Χρησιμοποιήσαμε ακόμη και drones για την καταπολέμηση του εντόμου, αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που θα θέλαμε. Το έντομο έκανε σημαντική ζημιά και στην πλάστιγγα καταγράφουμε αποδόσεις που κυμαίνονται από 900 έως 1.200 κιλά το στρέμμα», εξηγεί.

«Από τα 1.600 κιλά το στρέμμα που παίρναμε, πέσαμε στα 1.200-1.300 λόγω του καύσωνα. Ο σπάδικας δεν γέμισε και το αποτέλεσμα το είδαμε στην πλάστιγγα», περιγράφει ο Λουκάς Μανσιώτας, παραγωγός καλαμποκιού από το Παρόρι Βοιωτίας

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του Ντίνου Πόρου, παραγωγού από την Ελάτια Λοκρίδας. «Οι αποδόσεις για τα καλά χωράφια κυμάνθηκαν στα 1.200 με 1.300 κιλά το στρέμμα, πολύ πιο κάτω από μια μέση χρονιά», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι οι τιμές του καλαμποκιού αυτή την περίοδο κυμαίνονται από 20 μέχρι 21 λεπτά το κιλό και οι παραγωγοί που δεν διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους το πουλάνε απευθείας σε εμπόρους.

Τα κρύα της άνοιξης επηρέασαν την παραγωγή στον Δομοκό

Μια άσχημη χρονιά για τους παραγωγούς καλαμποκιού της περιοχής του καταγράφει ο Γρηγόρης Αποστολόπουλος από τον Δομοκό. Ο ίδιος χαρακτηρίζει τη συλλογή του καλαμποκιού πρώιμη, αλλά με μειωμένες αποδόσεις. «Το καλαμπόκι δείχνει να βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ωρίμανσης και υπολογίζουμε προς τα τέλη Σεπτεμβρίου να ξεκινήσουμε τις συλλογές, όταν άλλες χρονιές μπαίναμε στα μέσα του Οκτωβρίου. Τα φυτά δεν είναι εύρωστα, έτσι όπως τα συνηθίζαμε, και οι σπάδικες των καλαμποκιών παρουσιάζουν μειωμένες αποδόσεις», περιγράφει.

Και καταλήγει: «Το πρόβλημα ξεκίνησε από τις σπορές της άνοιξης, που, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών την περίοδο του φυτρώματος, επηρεάστηκε η ομαλή ανάπτυξη των φυτών. Επιστέγασμα αυτής της αρνητικής εξέλιξης ήταν ο καύσωνας του καλοκαιριού, που και αυτός με τη σειρά του δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στα φυτά». 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Υπό κατάρρευση οι αποδόσεις, φόβοι για απώλεια της Συνδεδεμένης

Η πρωιμότητα που προκάλεσε η ανομβρία συνεπάγεται την πρόωρη συγκομιδή καλαμποκιού στη Μακεδονία. Όπως εξηγεί ο παραγωγός Σπύρος Προυσαεύς από την περιοχή των Φιλίππων Καβάλας, οι παραγωγοί βρίσκονται στο 70% του αλωνισμού, ο οποίος θα έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κλιματική κρίση έχει εγείρει σοβαρά ζητήματα. «Οι γεωτρήσεις στα μέσα Ιουλίου τραβούσαν αέρα. Η ανομβρία τον χειμώνα και ο παρατεταμένος καύσωνας προκάλεσαν προβλήματα», περιγράφει ο κ. Προυσαεύς, λέγοντας πως οι αποδόσεις είναι μειωμένες κατά 40%-50% στα εξοχώραφα, ενώ στα Τενάγη Φιλίππων η απώλεια κυμαίνεται από 70% μέχρι και 80%. «Αλωνίζαμε κατά μέσο όρο περίπου 900 με 1.000 κιλά το στρέμμα και οι αποδόσεις έπεσαν στα 300 με 400 κιλά». Στα Τενάγη, η άρδευση γίνεται υπόγεια και η εξάντληση του υδροφόρου ορίζοντα είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να εφαρμοστεί η υπάρδευση. Σημειώνει πως η περιοχή καλύπτει μια έκταση 108.000 στρεμμάτων, που εκτείνεται στους νομούς Καβάλας, Δράμας και Σερρών. Ο ίδιος σχολιάζει ότι απαιτούνται έργα υποδομής για τον μεγαλύτερο τυρφώνα των Βαλκανίων.

Στα 20 λεπτά η εμπορική τιμή

Το κόστος της άρδευσης είναι 70-80 ευρώ το στρέμμα και τα έξοδα είναι έως 200 ευρώ. Άρα, τα έξοδα καλύπτονται με αποδόσεις 1.000 κιλά το στρέμμα και μένει κέρδος από τις επιπλέον αποδόσεις, οι οποίες φέτος, όμως, δεν υπάρχουν! Μάλιστα, ο κ. Προυσαεύς προσθέτει ότι το ενεργειακό κόστος αυξάνεται διαρκώς, ενώ η εμπορική τιμή, που διαμορφώνεται στα 20 λεπτά το κιλό, είναι χαμηλή.

Υπογραμμίζει, δε, ότι οι παραγωγοί κάνουν ορθολογική χρήση των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων, αλλά βρίσκονται αντιμέτωποι με τις υπέρογκες αυξήσεις, την έλλειψη αυτάρκειας προϊόντων σε εθνικό επίπεδο, την απουσία οργανογράμματος και προγραμματισμού στο υπουργείο, αλλά και οργάνωσης των αγροτών.

«Καμπανάκι» από ΓΕΩΤΕΕ

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, ο ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, σε επιστολή του προς στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, μεταφέρει την αγωνία του για τον κίνδυνο απώλειας της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης στον αραβόσιτο, που τα προηγούμενα χρόνια ως καλλιέργεια είχε αποδόσεις 1.500 κιλά το στρέμμα σε αρδευόμενα αγροτεμάχια σε Δράμα, Καβάλα και Σέρρες, ενώ, φέτος, λόγω παρατεταμένης ανομβρίας και ξηρασίας, υπήρξε μειωμένη καρπόδεση και εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις.

Ζητά, φέτος, να μην ισχύσει η υποχρέωση πώλησης 900 κιλών/στρέμμα καρπού και 4 τόνων ενσιρώματος για τη λήψη της Συνδεδεμένης από τους παραγωγούς των παραπάνω νομών.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Ο καύσωνας «έβρασε» τις καλλιέργειες, στο -50% η φετινή παραγωγή

Στα μισά βρίσκονται τα αλωνίσματα του καλαμποκιού στον θεσσαλικό κάμπο, με τους παραγωγούς να εμφανίζονται έντονα προβληματισμένοι, καθώς ο καύσωνας και η παρατεταμένη λειψυδρία είχαν ως αποτέλεσμα πολύ χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι, πέρυσι, η παραγωγή κυμαινόταν στα 1.500-1.900 κιλά το στρέμμα, ενώ, φέτος, όσοι ήταν συνεπείς στις καλλιεργητικές φροντίδες συλλέγουν μόλις 900 με 1.400 κιλά το στρέμμα. Μεσοσταθμικά, η παραγωγή υπολογίζεται στο -50%.

Μπορεί, λοιπόν, η υποβαθμισμένη ποιότητα στα εισαγόμενα καλαμπόκια να στρέφει την αγορά στο θεσσαλικό προϊόν, δίνοντας τιμή παραγωγού 21 λεπτά, τα λίγα κιλά όμως που συγκομίζονται δεν φτάνουν για να καλύψουν το αυξημένο κόστος παραγωγής (250 ευρώ το στρέμμα).

Συνεταιρισμοί, αλλά και παραγωγοί που έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύσουν το καλαμπόκι δεν βιάζονται να πουλήσουν. Ωστόσο, όσοι έχουν αποθηκευμένα σιτηρά, λόγω χαμηλής τιμής, αναγκάζονται να «σπρώξουν» στην αγορά το καλαμπόκι μόλις το συγκομίσουν.

Στα 21 λεπτά παραλαμβάνει καλαμπόκι ο «Ενιπέας»

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επαρχίας Φαρσάλων «Ο Ενιπέας» ανακοίνωσε ότι παραλαμβάνει καλαμπόκι με τιμή 21 λεπτά/κιλό. Η τιμή θα ανανεώνεται κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του συνεταιρισμού. Όσοι παραγωγοί ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνούν καθημερινά με το γεωτεχνικό τμήμα του «Ενιπέα» στο Μικρό Ευύδριο Φαρσάλων και στα τηλέφωνα 24910-71098 – 6978510986 (υπεύθυνη παραλαβής: Χαρούλα Καρατοσίδου).

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Χαμηλή η παραγωγή, εξαιρετική η ποιότητα

Μειωμένες αποδόσεις και στα καλαμπόκια της Δυτικής Ελλάδας προκάλεσαν οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε πρόβλημα με την άρδευσή τους. Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος των καλαμποπαραγωγών της Ηλείας, Χρήστος Παλαιολόγος, μετά και την ολοκλήρωση του θεριζοαλωνισμού στον νομό, έχει σημειωθεί μείωση της παραγωγής κατά 20% με 30%. Ωστόσο, φέτος, δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα με σκουλήκια και το καλαμπόκι είναι καθαρό και ποιοτικά άριστο. «Φέτος, λόγω του καύσωνα, ο αλωνισμός ξεκίνησε νωρίτερα από άλλες χρονιές, γύρω στις 10 Αυγούστου, και αυτές τις ημέρες βρίσκεται στα τελειώματά του. Οι αποδόσεις υπολογίζονται στα 1.200 με 1.400 κιλά ανά στρέμμα, ενώ πέρυσι έφταναν τα 1.800 κιλά ανά στρέμμα, κάτι που οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες. Οι τελευταίες επηρέασαν το φυτό, το οποίο, ενώ ποτιζόταν, ξεραινόταν στη συνέχεια», τονίζει ο κ. Παλαιολόγος.

Στα 22-23 λεπτά η τιμή

Αναφορικά με την τιμή, αυτή θεωρείται χαμηλή, σύμφωνα με τον πρόεδρο των παραγωγών, και κυμαίνεται στα 22-23 λεπτά το κιλό, ενώ πέρυσι ήταν 26 λεπτά το κιλό και πρόπερσι 35 λεπτά το κιλό. «Η τιμή του καλαμποκιού θα πρέπει να είναι από 30 λεπτά και πάνω για να μπορεί ο παραγωγός να αντεπεξέλθει στο αυξημένο καλλιεργητικό κόστος και να συνεχίσει να καλλιεργεί», καταλήγει ο κ. Παλαιολόγος.