Στ. Καλαφάτης: Έγιναν «αντιρρήσεις» στη συμφωνία ΕΕ-Κίνας για τα ΠΟΠ;

kalafatis eginan antirriseis symfonia ee kinas pop

Ενημέρωση για τα  ΠΟΠ της Ελλάδας πως προστατεύονται στη συμφωνία ΕΕ-Κίνας, μετά και την παραδοχή Αποστόλου μπροστά στους ομογενείς βουλευτές και βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου ότι έχει αναγνωριστεί ως εμπορικό σήμα η «φέτα Κίνας», παρότι δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική, ζήτησε από τους συναρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Οικονομικών, ο βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης.

Ο κ.Καλαφάτης επισημαίνει σ΄ επίκαιρη ερώτηση του, πως εντός του 2017 μέλλει να συναφθεί η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας σχετικά με την αναγνώριση και το καθεστώς προστασίας προϊόντων γεωργαφικής ένδειξης και από τις δύο χώρες, περατώνοντας μια πολύχρονη διαδικασία διαπραγματεύσεων.

Όπως τονίζει, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει αρχικά σε λίστα διακοσίων προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης – εκατό προϊόντα από κάθε πλευρά – και δόθηκε προς δημοσίευση, ώστε εντός διμήνου να υποβληθούν τυχόν παρατηρήσεις επί των προϊόντων αυτών από τα ενδιαφερόμενα μέρη, πριν έρθει προς κύρωση η συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μεταξύ των προϊόντων προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης από την Ε.Ε περιλαμβάνονται έξι ελληνικά προϊόντα:  η φέτα, το ούζο, το σαμιώτικο κρασί, το ελαιόλαδο Σητείας, οι ελιές Καλαμάτας και η μαστίχα Χίου, με τον αρχικό κατάλογο να περιλαμβάνει τα τέσσερα πρώτα από την τελική ομάδα των ελληνικών προϊόντων.

Πολλά προϊόντα από την Ευρώπη μεταξύ αυτών και από την Ελλάδα κατοχυρώνονται στην κινεζική αγορά παραποιημένα ως εμπορικά σήματα κινεζικών επιχειρήσεων. Η φέτα και ελληνικές ποικιλίες αμπέλου, όπως το κρασί της Σάμου, απειλούνται από αυτήν την κακόβουλη προσπάθεια παραποίησης, τονίζει ο βουλευτής.

Η Κίνα, κατά τη φάση των διαπραγματεύσεων, λέει, είχε αντιπροτείνει να αναγνωρίσει τα προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης επιφυλασσόμενη όμως για αυτά ένα ιδιότυπο καθεστώς προστασίας, εφόσον αρνούνταν πεισματικά να προβεί σε ακύρωση των κινεζικών εμπορικών σημάτων που επισφραγίζουν την παραγωγή και την παραποίησή τους σε αυτήν κακόπιστα.

Ο κ.Καλαφάτης τονίζει ότι καθώς στα τέλη Ιουλίου λήγει η προθεσμία υποβολής παρατηρήσεων και ρωτά αν έχει το ΥΠΑΑΤ έχει προβεί στις αναγκαίες ενέργειες ώστε η αναγνώριση αλλά και η προστασία των συγκεκριμένων προϊόντων γεωγραφικής προέλευσης στην κινεζική αγορά να είναι μετά την κύρωση της διμερούς συμφωνίας απόλυτη και ισοσθενής όπως και των υπόλοιπων ΠΓΕ της Ε.Ε.;

Ζητά δε να πληροφορηθεί, σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διεργασίες για την ίδρυση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης «Φέτας» ΠΟΠ για την αναγνώριση  και κατοχύρωση της φέτας, όπως έπραξαν αντίστοιχες Διεπαγγελματικές Οργανώσεις σε Γαλλία και Ιταλία για δικά τους προϊόντα στην κατάρτιση του δημοσιευμένου καταλόγου της εν λόγω διμερούς συμφωνίας.