Καλαμπόκι: Στα 19 λεπτά οι τιμές στην Πελοπόννησο, στα 15 λεπτά στη Βόρεια Ελλάδα

-Διαφήμιση-

Ολοκληρώνεται μέσα στις επόμενες ημέρες η συγκομιδή του καλαμποκιού, με τους παραγωγούς να διαπιστώνουν διακυμάνσεις στην παραγωγή ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τόσο κατά το διάστημα της σποράς όσο και κατά την καλλιεργητική περίοδο. Σε γενικές γραμμές, μιλούν για μια χρονιά με καλές αποδόσεις παρά τις επιμέρους απώλειες.

Οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις δημιούργησαν διακυμάνσεις ως προς τις αποδόσεις, ανάλογα με το πότε και με τι συνθήκες έσπειρε ο κάθε παραγωγός

Οι πολλές και παρατεταμένες βροχοπτώσεις από τη Λαμία και κάτω δημιούργησαν ένα τοπίο διακυμάνσεων ως προς τις αποδόσεις, ανάλογα με το πότε και με τι συνθήκες έσπειρε ο κάθε παραγωγός. Ο γεωπόνος Βασίλης Πόρος, από την Ελάτεια Λοκρίδας, περιγράφει χαρακτηριστικά πως «οι βροχές που κράτησαν μέχρι αργά μας ανάγκασαν να διαμορφώσουμε τα χωράφια την τελευταία στιγμή. Έτσι, έχουμε διακυμάνσεις στις αποδόσεις. Στα χωράφια στα οποία έγιναν όλα σωστά οι παραγωγοί βλέπουν μια πολύ καλή χρονιά, με αποδόσεις της τάξης των 1.600-1.800 κιλών το στέμμα. Εκεί όπου οι σπορές πραγματοποιήθηκαν βεβιασμένα, και αυτά μπορεί να είναι και τα μισά στρέμματα της περιοχής με καλαμπόκι, οι αποδόσεις κυμαίνονται μεταξύ 1.200-1.300 κιλών το στρέμμα».

Οι τιμές στην περιοχή διατηρούνται εδώ και 20 μέρες στα 17 λεπτά/κιλό, σύμφωνα με τον ίδιο. Στις Σέρρες έχει μαζευτεί ήδη περισσότερο από το 50% των μεγάλου βιολογικού κύκλου υβριδίων και οι καλλιεργητές εκτιμούν ότι θα έχουν τελειώσει μέχρι τις 10 Οκτώβρη. Οι αποδόσεις κρίνονται ικανοποιητικές, στα 1.300-1.500 κιλά το στρέμμα με εύρος από 1.300-1.800 κιλά ανάλογα με το χωράφι, σύμφωνα με τον παραγωγό Παύλο Αραμπατζή. Ο πρώην πρόεδρος της ΕΑΣ Βισαλτίας, ωστόσο, τονίζει ότι αν και με καλές αποδόσεις, οι παραγωγοί είναι αντιμέτωποι με έντονες πιέσεις από την πλευρά των εμπόρων, οι οποίοι ξεκίνησαν να πληρώνουν τα πρώιμα καλαμπόκια με 16 λεπτά, για να πέσουν σταδιακά στα 14-15 λεπτά/το κιλό. «Πέρσι πληρωθήκαμε και 17 λεπτά, γιατί υπήρχε η εικόνα ότι οι Βούλγαροι δεν θα είχαν παραγωγή και οι τοπικοί έμποροι ανέβασαν τις τιμές για το δικό μας καλαμπόκι, με αποτέλεσμα να καλύψουν από μέσα τη ζήτηση και να μην μπορούν να πουλήσουν το βουλγάρικο που ήταν πιο φθηνό. Φέτος, επιχειρούν να “βγάλουν τα σπασμένα” και ξεφτίλισαν την τιμή, η οποία διαμορφώνεται οριακά κάτω από το κόστος, καθιστώντας την καλλιέργεια ασύμφορη», είπε μιλώντας στην «ΥΧ» ο κ. Αραμπατζής.

Ποικίλλει η εικόνα των αποδόσεων στην Ηλεία, σύμφωνα με τον πρόεδρο των καλαμποκοπαραγωγών του νομού, Χρήστο Παλαιολόγο. Όπου ο καύσωνας επηρέασε τα φυτά, οι αποδόσεις ήταν μειωμένες κατά 200-300 κιλά το στρέμμα, τόσο στις μικρού βιολογικού κύκλου φυτεύσεις όσο και στις μεγάλου βιολογικού κύκλου.

Η τιμή στην Ηλεία για τα μέλη της ΕΑΣ Λεχαινών, όπως έχει από νωρίς ανακοινωθεί, είναι για φέτος τα 19 λεπτά, ενώ οι έμποροι πληρώνουν στους παραγωγούς 17-18 λεπτά το κιλό.

-Διαφήμιση-