Καλαμπόκι: Αυξημένη η τιμή του ενσιρώματος, αλλά και του κόστους

Με την έναρξη κοπής των στελεχών του καλαμποκιού ξεκίνησε για φέτος η συλλεκτική περίοδος. Μεγάλος αριθμός παραγωγών έχουν στρέψει την καλλιέργεια για την παραγωγή ενσιρώματος. Μπορεί η χρόνια να μη βοήθησε σημαντικά στις αποδόσεις από τα μέχρι τώρα δεδομένα των παραγωγών, αλλά εκείνο που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το θέμα της τιμής του προϊόντος.

Αυτό φυσικά θα επηρεάσει σημαντικά και το κόστος παραγωγής των κτηνοτρόφων και ιδιαίτερα της αγελαδοτροφίας, όπως επίσης και τον κλάδο παραγωγής βιοαερίου. Παράλληλα, συνεχίζονται οι αρδεύσεις του καλαμποκιού σε καλλιέργειες οι οποίες προορίζονται για ξηρό καλαμπόκι. Μπορεί τα οικονομικά στοιχεία να δείχνουν ανεβασμένα για την τρέχουσα περίοδο, όμως το κόστος παραγωγής του προϊόντος θα επηρεάσει σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα και κατ’ επέκταση εισόδημα των παραγωγών.

Ο Κώστας Τσάνης, παραγωγός από την Ανάβρα Μαγνησίας κάνει λόγο για μία χρονιά με ιδιαιτερότητες σε σύγκριση με την περσινή. Όπως μας εξηγεί, η τιμή που παίρνει αυτή τη στιγμή ο παραγωγός μεσοσταθμικά είναι περίπου στα 6,5 λεπτά το κιλό με στρεμματικές αποδόσεις που κυμαίνονται στους 6 έως 8 τόνους το στρέμμα… «Αυτό εξαρτάται από τη συμφωνία που έχει γίνει με τον κτηνοτρόφο και τον χρόνο πληρωμής. Έχουμε όμως και περιπτώσεις συμβάσεων επί σποράς που έχουνε γίνει αρχές της άνοιξης με εταιρίες παραγωγής βιοαέριου οι οποίες ξεκίνησαν με 5,8 λεπτά το κιλό». Η τιμή αυτή για τον κ. Τσάνη είναι ιδιαίτερα ανεβασμένη σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, η οποία, όπως μας εξηγεί ο ίδιος, θα μετακυλιστεί στον κτηνοτρόφο με όλα τα επακόλουθα. «Για εμάς έχει μία σημαντική άνοδο η τιμή του ενσιρώματος, όμως αυτό είναι αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους παραγωγής όπου επηρεάζει σημαντικά την πώληση των προϊόντων μας», καταλήγει ο κ. Τσάνης.

Για την επιλογή της παραγωγικής κατεύθυνσης του καλαμποκιού, ζητήσαμε από τον Γρηγόρη Αποστολόπουλο, παράγωγο από την Ξυνιάδα Δομοκού, να μας εξηγήσει γιατί ο ίδιος επιλέγει το ενσίρωμα. «Στοχεύω να κερδίσω περισσότερο χρόνο από τον κύκλο του φυτού, μειώνοντας την άρδευσή του. Επίσης, δεν πληρώνω το κόστος της συλλογής, όπως γίνεται στην περίπτωση του ξηρού καλαμποκιού, γιατί αυτό το αναλαμβάνει ο κτηνοτρόφος ή η εταιρεία παραγωγής ενέργειας, ανάλογα με τις συμφωνίες που κάναμε».

Μεγάλες οι ζημιές από τα αγριογούρουνα

Μπορεί για τον Βασίλη Παναγιώτου, από την Αλίαρτο Βοιωτίας, η τρέχουσα καλλιεργητική περίοδος, όπως και οι τιμές του προϊόντος, να δείχνουν ανεβασμένες και να δημιουργούν μία θετική εξέλιξη, όμως υπάρχουν σημαντικά προβλήματα από τους αγριόχοιρους, οι οποίοι δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες.

Επίσης, μας εξηγεί ότι υπάρχει μεγάλος προβληματισμός από την πλευρά κτηνοτρόφων για την αγορά ενσιρώματος αυτή την περίοδο. «Εκείνο που πρέπει να προσέξουμε είναι το θέμα της ποιότητας του προϊόντος, γιατί η διαδικασία αυτή απαιτεί μεγάλη εμπειρία και ειδική τεχνική», υποστηρίζει ο ίδιος. Ο κ. Παναγιώτου διαχειρίζεται και συντηρεί το ενσίρωμα σε μεγάλες μπάλες, σε ειδικούς αποθηκευτικούς χώρους, μέχρι να γίνει η μετακίνηση στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Υδροβόρα καλλιέργεια με μεγάλο κόστος

Ο Βαγγέλης Παναγιώτου, παραγωγός καλαμποκιού και μέλος του συνεταιρισμού ΘΕΣγη από τη Λάρισα, κάνει λόγο για τιμή ενσιρώματος από τα 4 έως 5 λεπτά την περσινή περίοδο, στα 6 με 8 φέτος. «Μπορεί αυτές οι τιμές να εμφανίζουν μία σημαντική άνοδο, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι το καλαμπόκι είναι μία υδροβόρα καλλιέργεια και απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού, τις οποίες ο θεσσαλικός κάμπος δεν μπορεί να καλύψει. Το βάθος των γεωτρήσεων ξεπερνά τα 350 μέτρα, το νερό είναι δυσεύρετο και αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των φυτειών του καλαμποκιού, για να έχουμε χαμηλό κόστος.

Για τον λόγο αυτόν, ο Συνεταιρισμός μας περιορίζεται στα 1.500 στρέμματα και προσπαθούμε να συλλέξουμε την παραγωγή βάσει των συμβολαίων που έχουμε υπογράψει», υποστηρίζει ο ίδιος.

Τι λένε οι κτηνοτρόφοι

Για εκτόξευση της τιμής, η οποία θα επηρεάσει σημαντικά και το κόστος παραγωγής των κτηνοτροφικών προϊόντων, κάνουν λόγο οι αποδέκτες αυτής της εξέλιξης. Ο Νίκος Κατσούλας διαχειρίζεται μεγάλες ποσότητες ζωοτροφών, τις οποίες αγοράζει στο σύνολό τους. «Αν στην τιμή του ενσιρώματος από τον παραγωγό προσθέσουμε αυτό της μεταφοράς και της αποθήκευσης, η τιμή για την τρέχουσα περίοδο θα ξεπεράσει τα 9 λεπτά, από τα 5 που ήταν την προηγούμενη χρονιά». Εξηγεί, επίσης, ότι εκείνο που θα πρέπει να προσέξουν οι κτηνοτρόφοι είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, όπως είναι η πρωτεΐνη και οι κυτταρίνες. «Δεν πρέπει απλά να αγοράσουμε ένα προϊόν, αλλά να ξέρουμε και την ταυτότητά του, ώστε να ξέρουμε τι ταΐζουμε τα ζώα μας», ξεκαθαρίζει ο ίδιος.

Πάνω από 4.000 τόνους ενσίρωμα ψάχνει η ΕΑΣ Νάξου

Οι ανάγκες των κτηνοτρόφων της Νάξου, όπως μας επιβεβαιώνει Δημήτρης Καπούνης πρόεδρος της ΕΑΣ του νησιού, αγγίζουν και ξεπερνούν τους 4.000 τόνους ενσιρώματος. Ο ίδιος μας εξηγεί ότι «η διακίνηση του προϊόντος στο νησί γίνεται με τη μορφή μπάλας και φυσικά οι υψηλές προδιαγραφές του προϊόντος παίζουν σημαντικό ρόλο κατά τη διαδικασία της αγοράς», συμπληρώνοντας ότι βρίσκονται στη διαδικασία αναζήτησης ενσιρώματος καλαμποκιού από συνεταιρισμούς ή παραγωγούς, ώστε να καλύψουν άμεσα τις ανάγκες τους για την τρέχουσα γαλακτοκομική περίοδο.