Καλαμπόκι: Με ικανοποιητικές στρεμματικές αποδόσεις εξελίσσεται ο αλωνισμός

Με καλές αποδόσεις, καθώς ο καιρός στάθηκε σύμμαχος στις περισσότερες περιοχές της καλλιέργειας και δεν δημιούργησε εκτεταμένα προβλήματα με εχθρούς ή ασθένειες, εξελίσσεται ο αλωνισμός για το καλαμπόκι. Οι τιμές, χωρίς ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις από πέρσι, κυμαίνονται, ως επί το πλείστον, μεταξύ 15 και 17,5 λεπτών, με τις εισαγωγές να πιέζουν ιδιαίτερα την τιμή στη Β. Ελλάδα, ενώ υψηλότερα τον πήχη βάζει και φέτος ο συνεταιρισμός στα Λεχαινά, που πληρώνει τους παραγωγούς 20 λεπτά το κιλό.

Εδώ και δύο εβδομάδες περίπου ξεκίνησε η συγκομιδή στα Τρίκαλα και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα. «Ο μέσος όρος των αποδόσεων υπολογίζουμε ότι θα διαμορφωθεί στα 1.300 κιλά ανά στρέμμα, που είναι μια μέτρια προς καλή απόδοση», ανέφερε ο γεωπόνος Δημήτρης Βράντζας. Η μέση τιμή που λαμβάνουν οι παραγωγοί κυμαίνεται στα στα 16-17,5 λεπτά/κιλό. «Τα 16 λεπτά δεν είναι καλή τιμή. Τα 17,5 λεπτά είναι στο όριο να αποφέρει ένα εισόδημα στον παραγωγό», σχολίασε ο ίδιος.

Με 17 λεπτά άνοιξε η χρονιά και στην Ελάτεια και την ευρύτερη περιοχή, όπου καλλιεργούνται περίπου 10.000 στρέμματα με καλαμπόκι και ο αλωνισμός ξεκίνησε δειλά-δειλά πριν από δέκα μέρες. Όπως μας είπε ο Βασίλης Πόρος, γεωπόνος από την περιοχή, «οι πρώτες ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές, με τις αποδόσεις γύρω στα 1.500 κιλά/στρέμμα.

Στην πορεία ενδέχεται να είναι και μεγαλύτερες, μιλώντας, βεβαίως, για προσεγμένες καλλιέργειες». Συμπλήρωσε ακόμη ότι η περιοχή «δίνει» χαμηλές υγρασίες, του 12,5%-13%, καθώς, όπως εξήγησε, «εδώ έχουμε την πολυτέλεια να ξεραίνονται στο χωράφι και να μαζεύονται μετά, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει το κόστος του ξηραντηρίου, το οποίο αναγκαστικά επιβαρύνει τη διαδικασία στη Β. Ελλάδα».

Στο ίδιο έργο θεατές οι Βορειοελλαδίτες, αντιμέτωποι με τις εισαγωγές

Στην πεπατημένη των αθρόων εισαγωγών από την όμορη Βουλγαρία και φέτος, οι Βορειοελλαδίτες παραγωγοί αντιμετωπίζουν ασφυκτικές πιέσεις στην τιμή του καλαμποκιού.

Στη Θεσσαλονίκη, έχοντας ξεκινήσει τον αλωνισμό εδώ και μια εβδομάδα, με καλές αποδόσεις που κυμαίνονται, ως επί το πλείστον, από 1.400 μέχρι 1.500 κιλά το στρέμμα και τα ποσοστά υγρασίας μεταξύ 15% και 17% ανάλογα με το χωράφι και την περιοχή, η τιμή εκκίνησης είναι χαμηλότερη από των πιο νότιων περιοχών, στα 15-16 λεπτά για αρχή.

Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσιχήτας, «κάθε χρόνο είμαστε αναγκασμένοι να πούμε το ίδιο και τίποτα δεν αλλάζει. Την τιμή στη Β. Ελλάδα δεν την καθορίζει η ελληνική παραγωγή, αλλά η Βουλγαρία».

Με το κόστος, όπως μας είπε, στα 200-220 ευρώ το στρέμμα για έναν καλό παραγωγό που προσδοκά να βγάλει πάνω από 1.400 κιλά το στρέμμα, «με τα 15 λεπτά απαιτείται απόδοση πάνω από 1.500 κιλά για να πει κανείς ότι διαμορφώθηκε ένα εισόδημα».

Αντίστοιχα, στις Σέρρες, όπου οι καλλιεργητές ξεκίνησαν το μάζεμα την προηγούμενη εβδομάδα, η τιμή έπεσε στα 15 λεπτά μετά από τα πρώτα, τα τριμηνίτικα, που έπιασαν 17-18 λεπτά το κιλό, τα οποία, όμως, δεν είναι περισσότερο από το 15% της συνολικής καλλιέργειας στον νομό. Τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν φέτος είναι αυξημένα κατά 10%, σε βάρος του βαμβακιού, όπως μας είπε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Σερρών, Χρήστος Φούρναρης.

Η παραγωγή, όμως, είναι μειωμένη μέχρι και 20% σε σχέση με πέρσι. Οι στρεμματικές αποδόσεις κυμαίνονται μεταξύ 1.200 και 1.400 κιλών και, σύμφωνα με τον ίδιο, «ο άστατος καιρός του πρώτου διαστήματος της καλλιέργειας, που πήγε και ένα δεκαήμερο πίσω τις σπορές, δεν επέτρεψε να “δουλευτούν” καλά τα χωράφια και να αναπτυχθεί ο σπόρος. Με το κόστος στις περιοχές της καλλιέργειας στον νομό στα 180-200 ευρώ/στρέμμα, τα 15 λεπτά είναι μια τιμή που μια απόδοση 1.300 κιλών οριακά αφήνει ένα εισόδημα», σχολίασε ο κ. Φούρναρης.