Καλαμπόκι: Κρίσιμη η καλλιεργητική περίοδος για άρδευση και λίπανση

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται η καλλιέργεια του καλαμποκιού σε όλη την Ελλάδα. Τα περισσότερα φυτά βρίσκονται στη διαδικασία της γονιμοποίησης, που αποτελεί το κρίσιμο στάδιο του καλαμποκιού για το «γέμισμα» του σπάδικα. Τα περσινά σημαντικά προβλήματα από το έντομο diabrotica, κυρίως στις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, δεν εμφανίστηκαν φέτος.

Στον κανόνα υπάρχει πάντα και η εξαίρεση και συνήθως αυτή έχει να κάνει με τις καιρικές συνθήκες. Εδώ εντάσσεται και η περιοχή του Πολυκάστρου Κιλκίς, όπου το χαλάζι έπληξε ένα σημαντικό ποσοστό των καλλιεργειών. Την καταστροφή περιγράφει στην «ΥΧ» ο Δημήτρης Κουρτίδης, παραγωγός από το Παλύκαστρο: «Το χαλάζι που χτύπησε την περιοχή στα μέσα Ιουνίου είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί η ανάπτυξη των φυτών. Περιμένουμε χαμηλότερες στρεμματικές αποδόσεις συγκριτικά με πέρσι».

Πρόσω ολοταχώς στον κάμπο

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Βράντζα, γεωπόνο από τα Τρίκαλα, η καλλιέργεια του καλαμποκιού εξελίσσεται ομαλά. «Προς το παρόν, δεν έχει παρουσιαστεί πυραλίδα, οπότε ίσως το έντομο να το αντιμετωπίσουν οι όψιμες καλλιέργειες. Σε ό,τι αφορά το θέμα της λίπανσης, θα πρέπει οι παραγωγοί να έχουν καλύψει το φυτό με το 70% έως 80% του αζώτου που απαιτείται στον παραγωγικό κύκλο του. Σημαντικό επίσης είναι και το θέμα της άρδευσης των καλλιεργειών, ώστε τα φυτά να μη στρεσαριστούν από την έλλειψή του».

Μειωμένες οι εκτάσεις, σε καλό επίπεδο τα φυτά στον Έβρο

Λίγα στρέμματα καλαμποκιού καλλιεργούνται στον Έβρο και τα περισσότερα εξ αυτών προορίζονται για ενσίρωση

εξηγεί ο παραγωγός, Κώστας Αλεξανδρής. Η καλλιέργεια μειώνεται σταδιακά από χρόνο σε χρόνο, λόγω των χαμηλών τιμών και του πολύ ισχυρού ανταγωνισμού από τις γειτονικές χώρες (Βουλγαρία και Ρουμανία). Η τιμή παραγωγού διαμορφώνεται στα 15-16 λεπτά το κιλό, επομένως είναι πολύ πιεσμένες. «Παραγωγική καλλιεργητικά» χαρακτηρίζει τη χρονιά ο κ. Αλεξανδρής, εξηγώντας πως «τα φυτά είναι σε καλό στάδιο, η ρόκα σχηματίστηκε και περίπου σε δέκα μέρες θα ξεκινήσουν τα ενσιρώματα». Το καλαμπόκι δεν θέλει πολλή ζέστη, επομένως ο καιρός είναι μέχρι στιγμής ευνοϊκός.

Τέλος, η πορεία της καλλιέργειας στη Στερεά Ελλάδα συνεχίζεται εξίσου ομαλά. Η οψίμηση της παραγωγής έχει να κάνει με τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου, χωρίς όμως αυτές να προκαλούν ανησυχία στους παραγωγούς. Τα φυτά βρίσκονται στο στάδιο της γονιμοποίησης και η άρδευση εξελίσσεται κανονικά, χωρίς να υπάρχουν τα προβλήματα του παρελθόντος.

Περιηγηθείτε στη νέα σελίδα του ypaithros.gr που αφορά την παραγωγική αλυσίδα και ενημερωθείτε άμεσα για o,τι νέο προκύπτει.