Καλαμπόκι: Στα 1.500 κιλά το στρέμμα η απόδοση, 17 λεπτά το κιλό οι πρώτες τιμές

kalampoki-kalliergeia-times

Στον αλωνισμό του καλαμποκιού έχει μπει εδώ και μία εβδομάδα και η Θεσσαλία, όπου με σύμμαχο τον καιρό, οι μηχανές ξεκίνησαν τη συλλογή. Ο φετινός καιρός περισσότερο ευνόησε παρά έπληξε την καλλιέργεια για την περιοχή, φέρνοντας αισιοδοξία στους παραγωγούς για τις συγκομιζόμενες ποσότητες. Ωστόσο, αυτό που χαρακτηρίζει την καλλιέργεια για φέτος είναι η πρωιμότητα, καθώς, όπως επεσήμανε ο Βασίλης Γρούτσος, παραγωγός από τη Ζηλευτή Τρικάλων, «η συγκομιδή φέτος έρχεται πολύ πρώιμα σε σχέση με πέρυσι, είμαστε ακόμη κι έναν μήνα πιο μπροστά».

Με τους παραγωγούς των Τρικάλων να έχουν μπει στη διαδικασία του αλωνισμού, καλή είναι η εικόνα που εισπράττουν από τα χωράφια τους, εκτός από κάποιες περιπτώσεις χωραφιών που χτυπήθηκαν από το χαλάζι. «Οι στρεμματικές αποδόσεις είναι περίπου στα 1.500 κιλά το στρέμμα, σε μία πολύ καλή χρονιά, όπως είναι η φετινή», επεσήμανε ο κ. Γρούτσος. «Η απόδοση είναι λίγο καλύτερη από πέρυσι, αλλά και η ποιότητα φαίνεται πολύ καλή», σχολίασε ο Αναστάσιος Τασούλας, καλλιεργητής 55 στρεμμάτων στη Φωτάδα. «Η ρόκα είναι γεμάτη χωρίς κενά, η υγρασία τους είναι περίπου στο 15,5-16, ενώ και ο ξερικός καιρός τις μέρες του αλωνισμού βοηθά ακόμη περισσότερο, γιατί στεγνώνουν τα καλαμπόκια», εξηγεί ο ίδιος.

Ανοιχτές ακόμα οι τιμές, στα 16,5-17 λεπτά οι πρώτες

Οι τιμές ενόψει και των συγκομιζόμενων ποσοτήτων παραμένουν ακόμη ανοιχτές, ωστόσο, από 16,5 έως και 17 λεπτά το κιλό συν ΦΠΑ είναι οι πρώτες τιμές από την πώληση του καλαμποκιού. «Είναι ίσως λίγο πιο πάνω από πέρυσι, ίσως λόγω της πρώιμης συγκομιδής» σχολίασε ο κ. Γρούτσος, ο οποίος βέβαια έδωσε τη μεγαλύτερη ποσότητα της φετινής παραγωγής του για ενσίρωση, λόγω της μεγάλης ζήτησης.

«Ακούστηκαν πρώτες τιμές από 17 έως και 19 λεπτά το κιλό για τον παραγωγό», σχολίασε από την πλευρά του ο Βασίλης Πλακιάς, καλλιεργητής καλαμποκιού και βοοτρόφος, συμπληρώνοντας ότι «αυτές κυμαίνονται και ανάλογα με τον τρόπο πληρωμής».