Με καλές τιμές άρχισε η συλλογή της καλοκαιρινής πατάτας

Ξεκίνησε η συλλογή της καλοκαιρινής πατάτας και ειδικά αυτής που φυτεύτηκε πρώιμα το καλοκαίρι, ώστε να καλύψει ανάγκες της ζήτησης για νωπό προϊόν. Οι υπάρχουσες ποσότητες αυτή την περίοδο προέρχονται από ανοιξιάτικες φυτεύσεις και η ποιότητά τους ως συνήθως είναι υποδεέστερη, έναντι αυτών που συλλέγονται ως φρέσκιες.

Οι πρώτες εμπορικές πράξεις έγιναν με τιμές άνω των 40 λεπτών το κιλό στον παραγωγό, αλλά οι ποσότητες ακόμη δεν είναι μεγάλες. Σε πλήρη συλλεκτική διαδικασία οι περισσότεροι παραγωγοί, και κυρίως η Θήβα, θα ξεκινήσουν μετά τα μέσα Νοέμβρη με αρχές Δεκέμβρη. Τις πρώιμες φυτεύσεις του καλοκαιριού προτίμησαν πολλοί παραγωγοί από τη Θήβα, ώστε να ξεκινήσουν νωρίτερα τη συλλογή της πατάτας.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Κουρούνη, γεωπόνο από τις Θεσπιές Βοιωτίας, η καλλιέργεια εξελίσσεται κανονικά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. «Οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν σε μεγάλο βαθμό την καλλιέργεια και η εικόνα που παρουσιάζεται προς το παρόν είναι ικανοποιητική. Ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες συλλογές με θετικά αποτελέσματα, τόσο στην ποιότητα, όσο και στην ποσότητα. Λόγω της έλλειψης φρέσκιας πατάτας στην αγορά, οι τιμές ξεπερνούν τα 40 λεπτά. Η τιμή αυτή θα εξαρτηθεί από τα αποθέματα που υπάρχουν στους ψυκτικούς θαλάμους, αλλά και από τις νέες συλλογές που αναμένονται το προσεχές διάστημα».

Η πανδημία θα επηρεάσει τις χειμωνιάτικες φυτεύσεις

Όψιμη στη συλλογή της πατάτας εμφανίζεται η περιοχή της Φθιώτιδας. Η φύτευση συνήθως πραγματοποιείται προς τα τέλη Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου και οι πρώτες συλλογές ξεκινούν τον Δεκέμβριο. Όπως μας ενημερώνει ο Δημήτρης Μπουράμας, παραγωγός πατάτας από τις Λιβανάτες Φθιώτιδας, «η ανάπτυξη των φυτών είναι ικανοποιητική και ελπίζουμε προς τα τέλη Νοέμβρη να ξεκινήσουμε τη συλλογή.

Αρχές του χρόνου θα πρέπει να προετοιμαστούμε για τις νέες φυτεύσεις, όμως η κατάσταση που βιώνουμε κάτω από την πανδημία μάς αποπροσανατολίζει από τον οποιονδήποτε προγραμματισμό, που θα πρέπει να κάνουμε για την επόμενη περίοδο».

Παράλληλα, προς τις νότιες περιοχές και κυρίως στη Μεσσηνία, οι παραγωγοί ετοιμάζονται για τις νέες χειμωνιάτικες φυτεύσεις, οι οποίες θα αρχίσουν τον Δεκέμβρη. Όπως μας ενημερώνει ο Κώστας Λαμπρινός, γεωπόνος της περιοχής, η συλλογή της καλοκαιρινής πατάτας θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα, όμως το ενδιαφέρον της αγοράς είναι υποτονικό και σίγουρα θα επηρεάσει τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Σημαντικά κέρδη για τα μέλη των συνεταιρισμών στη Νάξο

Μπορεί στις περισσότερες πατατοκαλλιέργειες του νησιού η ανάπτυξη των φυτών να εξελίσσεται με καλούς ρυθμούς, υπήρχαν όμως περιπτώσεις όπου οι δυνατοί άνεμοι κατέστρεψαν μεγάλο αριθμό φυτών πατάτας, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα λίγο πριν από τη συλλογή.

«Ζητήσαμε τη συνδρομή του ΕΛΓΑ», δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, αναφερόμενος στην καλοκαιρινή πατάτα, της οποίας η συλλογή ξεκινά προς τα τέλη Νοεμβρίου. «Αν δεν είχαμε τους δυνατούς ανέμους που επηρέασαν σε έναν βαθμό την παραγωγή, η καλλιέργεια θα εξελισσόταν ικανοποιητικά για το σύνολο των παραγωγών του νησιού μας. Περιμένουμε το επόμενο διάστημα τους ελεγκτές του ΕΛΓΑ για να κάνουν τις καταγραφές των ζημιών στις καλλιέργειες».

Σχετικά με την παραγωγή της ανοιξιάτικης πατάτας, είπε ότι ολοκληρώθηκε η πώληση και, αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχουν ποσότητες στα ψυγεία, αναμένοντας τη νέα παραγωγή. Ως προς το θέμα των τιμών, δήλωσε ότι η μέση τιμή παραγωγού κυμάνθηκε στα 32 λεπτά και αναμένεται ένα μέρος των κερδών για λογαριασμό των παραγωγών από την τελική εκκαθάριση. Η μέση στρεμματική απόδοση για την ανοιξιάτικη παραγωγή ξεπέρασε τους 5 τόνους, με καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Καπούνη, οι τιμές που πρόσφερε το ιδιωτικό εμπόριο για την ίδια περίοδο κινήθηκαν από 20 έως 26 λεπτά το κιλό.

Το Νευροκόπι τραβάει την κατηφόρα

Παραμένει περιορισμένη η ζήτηση και πολύ χαμηλή η τιμή για την ΠΟΠ πατάτα Νευροκοπίου Δράμας, καθώς η τιμή παραγωγού για τη στρόγγυλη διαμορφώνεται στα 15-16 λεπτά/κιλό. Αδιάθετο παραμένει περίπου το 60% με 70% της παραγωγής, κάτι που ανησυχεί τους καλλιεργητές. «Είναι η πρώτη φορά που έχουμε τόσο μεγάλη ποσότητα αδιάθετη», δηλώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου και αντιπρόεδρος της Ομάδας Πατατοπαραγωγών Νευροκοπίου, Απόστολος Βέσμελης, εξηγώντας πως μετά την πανδημία, το πρώτο lockdown και την απουσία τουριστών, εμφανίστηκαν τα προβλήματα, τα οποία εκδηλώθηκαν στην ανοιξιάτικη πατάτα. «Η ζήτηση ήταν και είναι χαμηλή και ακόμα χαμηλότερη η τιμή», λέει.

Οι πατατοπαραγωγοί στρέφονται στην πολιτεία και κατ’ επέκταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ζητήσουν ενισχύσεις, όπως συνέβη με την εαρινή πατάτα, που έλαβε αποζημίωση. «Σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τον γενικό γραμματέα, μάς υποσχέθηκε αποζημίωση και μάς είπε να ετοιμάσουμε φάκελο με όλα τα στοιχεία». Ως Ομάδα, προσπαθούν να συγκρατήσουν τις τιμές, αποθηκεύοντας το προϊόν, αλλά δεν υπάρχει φως στον ορίζοντα ούτε εκτός χώρας. «Ακόμα και πατάτες β’ που στέλναμε σε Βουλγαρία και Ρουμανία είναι αδιάθετες», συμπληρώνει.

της Μαρία Αντωνίου