Οι καλές τιμές έδωσαν ανάσα στους παραγωγούς θερμοκηπίων

Χωρίς εκτεταμένα προβλήματα από ιώσεις και εχθρούς εξελίχθηκε η καλλιεργητική περίοδος για τα πρώτα της σεζόν θερμοκηπιακά κηπευτικά της Κρήτης, ενώ οι τιμές στις πρώτες παραγωγές έδωσαν ανάσα μετά το ολέθριο προηγούμενο της πρώτης φάσης της πανδημίας την προηγούμενη άνοιξη.

Στο Τυμπάκι, όπου κυριαρχούν η πιπεριά, η ντομάτα και το αγγούρι, οι φυτεύσεις έχουν μετατεθεί χρονικά, γιατί πέρσι το φθινόπωρο οι τιμές ήταν πολύ χαμηλές και οι παραγωγοί επέλεξαν να φυτέψουν λίγο πιο αργά, για να μη συμπέσουν μεγάλα τονάζ στην αγορά με άλλες περιοχές της χώρας. Έτσι, τώρα ουσιαστικά ξεκινάει η παραγωγή για όλα τα είδη. Όπως μας είπε ο διευθυντής του Αγροτοβιομηχανικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου, Γιάννης Χαραλαμπάκης, «παρατηρείται μια στροφή στις πιπεριές, με μικρή υποχώρηση της ντομάτας, η οποία τείνει να γίνει μια πολύ δύσκολη καλλιέργεια. Αυτό αποδίδεται σε έναν συνδυασμό δεδομένων, αφενός των πολύ χαμηλών τιμών και αφετέρου του αυξημένου κόστους καλλιέργειας λόγω της Tuta Absoluta».

Οι τιμές κατά την περίοδο του Οκτωβρίου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου χαρακτηρίζονται από τον ίδιο «σχετικά καλές για την εποχή και σε κάποιες περιπτώσεις πολύ καλές», σημείωσε όμως ότι «τώρα που θα αυξηθούν οι παραγωγές, υπάρχει ανησυχία ότι θα σημειωθεί πτώση, γεγονός το οποίο είναι αναμενόμενο όταν αυξάνεται η προσφορά, αλλά μένει να δούμε σε τι έκταση». Ήδη, η αποκλιμάκωση φαίνεται να έχει ξεκινήσει, ανέφερε ο διευθυντής του συνεταιρισμού, καθώς οι εξαγωγικές ροές συνεχίζονται μεν σε πιπεριά κέρατο και αγγούρια, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα. «Στο αγγούρι έχει πέσει αρκετά η τιμή, γιατί τώρα μπαίνει και η Ισπανία», είπε χαρακτηριστικά.

Το lockdown πιέζει την τιμή

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Φώντας Δουλούμης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας «Ανατολή», ανέφερε ότι «μέχρι τώρα οι ποικιλίες πιπεριάς κέρατο και ουγγαρέζικο που είναι εξαγώγιμες, κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, κρίνοντας και από το ξεκίνημα άλλων ετών. Τις τελευταίες μέρες πιέστηκε η τιμή. Ενώ ήταν 1,2-1,3 ευρώ το κιλό μέχρι τέλος Οκτωβρίου, στο άκουσμα του ελληνικού lockdown έπεσε ξαφνικά στα 70 λεπτά. Με δεδομένο ότι το προηγούμενο διάστημα είχε καλή τιμή, τουλάχιστον ισοσκελίζεται εν μέρει η μείωση αυτή». Ερμηνεύοντας αυτή την εξέλιξη, την απέδωσε στην ψυχολογία της αγοράς. Όπως εξήγησε, με την έναρξη του lockdown έδειξε να «κάθεται» η εγχώρια αγορά και όταν συμβαίνει αυτό, πέφτουν και οι τιμές στην εξαγωγή.

Το αγγούρι πέρασε δύο φάσεις: Πριν από 20 μέρες ήταν καλή η ευρωπαϊκή συγκυρία, ήταν ακριβό το ισπανικό και από αυτό ωφελήθηκε και η ελληνική παραγωγή. Επιπλέον, ο συνεταιρισμός «έτρεχε» παράλληλα και ένα κλειστό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου συγκεκριμένα στρέμματα τα έπαιρνε ένας εξαγωγέας.

«Για αρκετό καιρό η τιμή ήταν 0,9-1,1 ευρώ το κιλό. Την προηγούμενη Τρίτη ήταν 40 λεπτά και την Τετάρτη κατρακύλησε. Αυτό που περιμένουμε τώρα είναι η κανονική φύτευση του αγγουριού, αυτή του Οκτωβρίου, που θα βγει αρχές Δεκέμβρη για να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η τιμή. Στα κηπευτικά αυτό το εικοσαήμερο είναι μια αιωνιότητα, γιατί από τη μία μέρα στην άλλη τα πράγματα αλλάζουν», σημείωσε ο κ. Δουλούμης.

Κράτησαν την καστανή ρυτίδωση έξω από τα θερμοκήπια

Η τιμή της ντομάτας, φυτεύσεων Αυγούστου, μέχρι και πριν από δύο μέρες, δηλαδή την προηγούμενη Τετάρτη, κινείτο στο φάσμα του 1-1,1 ευρώ το κιλό η lux κατηγορία στα δημοπρατήρια. Όπως σχολίασε ο ίδιος, «είναι ένα καλό ξεκίνημα, γιατί είναι και λίγες, καθώς είχαμε και λιγότερες φυτεύσεις αυτής της περιόδου φέτος, αφού λόγω των ιώσεων έβαλαν λιγότεροι παραγωγοί.

Οι κύριες φυτεύσεις πραγματοποιήθηκαν τέλος Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου». Αξιοσημείωτο όσον αφορά την καλλιέργεια είναι ότι, όπως τόνισε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, μιλώντας για την περιοχή της Ιεράπετρας, μέχρι τώρα δεν αντιμετωπίστηκε κανένα πρόβλημα με τον νέο εισαγόμενο εχθρό για την ντομάτα και την πιπεριά που ακούει στο όνομα καστανή ρυτίδωση. «Πήραμε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Έχουμε περιορίσει τη μεταφορά κλουβών που επαναχρησιμοποιούνται και μόλις φτάνουν κλούβες που χρησιμοποιήθηκαν περνάνε από κλίβανο. Μέχρι τώρα το καταφέραμε στον απόλυτο βαθμό, στο μέτρο που περνάει από την ευθύνη μας και έχουμε ενημερώσει ευρύτατα τους παραγωγούς».

Και με την Tuta δεν υπήρξαν εκτεταμένα προβλήματα, καθώς οι βοριάδες της καλλιεργητικής περιόδου δεν ευνοούν την ανάπτυξη πληθυσμών του επιβλαβούς εντόμου.

Αυξάνεται το κόστος εισροών

Στην Κουντούρα, ορισμένοι παραγωγοί επέλεξαν να βάλουν ντομάτα σε λίγα στρέμματα από τα θερμοκήπιά τους νωρίτερα από άλλες χρονιές, από τέλος Ιουλίου μέχρι αρχές Αυγούστου. Αυτό τους έδωσε την ευκαιρία να εισπράξουν κάποια χρήματα νωρίτερα, λόγω της κακής συγκυρίας την άνοιξη, όταν «πάγωσε» η αγορά πάνω στη συγκομιδή του 50% της παραγωγής, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας, Γιώργο Χαλκιά.

Παράλληλα, κόβονται οι κανονικές φυτεύσεις Αυγούστου-Σεπτεμβρίου στα πιπεροειδή και στις μελιτζάνες «που είναι επί της ουσίας προϊόντα που φυτεύονται αναγκαστικά πιο νωρίς για να πάρεις την παραγωγή που θέλεις και το τονάζ που χρειάζεσαι σε σχέση με την ντομάτα», είπε ο κ. Χαλκιάς. Ο ίδιος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο αυξημένο κόστος που απαιτείται για την αντιμετώπιση εχθρών όπως η Tuta και ο αλευρώδης, εξαιτίας του οποίου φέτος χρειάστηκε –σε μεμονωμένα θερμοκήπια ευτυχώς– να εκριζωθούν και να ξαναφυτευτούν φυτά, αλλά και για την καστανή ρυτίδωση που προστέθηκε φέτος.

 

Κεντρική φωτογραφία: www.zeolife.gr