Επιτραπέζιο Σταφύλι: Καλή ποιότητα και ικανοποιητικές ποσότητες δείχνει η φετινή σοδειά

Φοβούνται για ανεπαρκή απορρόφηση του προϊόντος οι παραγωγοί

των Μαρίας Αμπατζή, Μαρίας Αντωνίου, Γιώργου Αργυρίου, Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Σάρρου, Αφροδίτης Χρυσοχόου

Ποσότητες στα περσινά επίπεδα και καλή ποιότητα –παρά τα όποια προβλήματα εντοπίζονται κατά τόπους– δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις για τη φετινή παραγωγή επιτραπέζιου σταφυλιού στην Ελλάδα, με τις συγκομιδές των πρώιμων να έχουν ξεκινήσει δειλά-δειλά. Ο προβληματισμός, ωστόσο, εντοπίζεται στην αγορά, καθώς οι συνθήκες που έχει διαμορφώσει ο κορωνοϊός δεν επιτρέπουν μεγάλες προσδοκίες στην εσωτερική αγορά, λόγω της περιορισμένης τουριστικής κίνησης και του γεγονότος ότι κλάδοι όπως η εστίαση δεν έχουν επανέλθει πλήρως.

Αντίθετα, εξαγωγικά εκτιμάται ότι το ξεκίνημα της Σουλτανίνας, που αποτελεί και τον κύριο όγκο των εξαγωγών, θα βρει τους Ευρωπαίους στα σπίτια τους, οπότε και θα πραγματοποιήσουν αγορές, αν και ο καιρός είναι ευνοϊκός ως προς την κατανάλωση σταφυλιών και αναλόγως της προθυμίας του για δαπάνες. «Εκτιμούμε ότι θα υπάρχει μία αύξηση τον Αύγουστο στις εξαγωγές, λόγω του ότι οι τουρίστες μένουν στον τόπο τους, θα πρέπει όμως να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι γιατί η αγοραστική δύναμη πλέον και στο εξωτερικό ακολουθεί μία υφεσιακή κατάσταση», σχολίασε ο Μάρκος Λέγγας, πρόεδρος του ΑΣ Πήγασος Αγροδιατροφή-7Grapes, εκτιμώντας ότι και οι τιμές θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα με πίεση προς τα κάτω.

«Όλος ο προβληματισμός μας είναι πώς θα πάμε την περίοδο της δικής μας “κυριαρχίας”, μετά τις 15 Σεπτεμβρίου κυρίως στη βρετανική αγορά, που οι προοπτικές όχι τόσο για τις τρέχουσες συνθήκες, όσο λόγω Brexit, προκαλούν ένα επίπεδο προβληματισμού» ανέφερε από πλευράς του ο Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Incofruit-Hellas, εξηγώντας ωστόσο ότι είναι πολύ πρώιμο για μια τέτοια εκτίμηση. Ο ίδιος εκτίμησε ότι λόγω της παραμονής των Ευρωπαίων στον τόπο τους θα υπάρχει συνολικά μία αύξηση των εξαγωγών έναντι της περσινής περιόδου, με το ερωτηματικό να μένει αναφορικά με την εγχώρια απορρόφηση.

Με καλές τιμές συγκομίζονται τα πρώιμα στο Ηράκλειο, βοτρύτης και περονόσπορος ταλαιπωρούν τη Σουλτανίνα

Στον τρύγο των πρώιμων Ralli και Superior έχει περάσει ο Νομός Ηρακλείου στην Κρήτη, ολοκληρώνοντας τη συγκομιδή των υπερπρώιμων Prime. Ο καύσωνας του Μαΐου και οι ανεμοθύελλες που εκδηλώθηκαν δέκα μέρες αργότερα κόστισαν παραπάνω από το 50% των πρώιμων ποικιλιών, σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη, αντιπρόεδρο της Ένωσης Ηρακλείου και της ομάδας Αμπελουργών-Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης.

Όμως, «κερασάκι στην τούρτα», κατά τον ίδιο, ήταν η βροχόπτωση που έπληξε κυρίως τα κεντρικά και νότια τμήματα του νομού πριν από περίπου ένα 20ήμερο. «Υπήρχαν περιοχές με 45 χιλ. νερού, ενώ η Σουλτανίνα είχε ήδη ξεκινήσει σε κάποιες πρώιμες περιοχές να ανεβάζει τα πρώτα σάκχαρα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι προκλήθηκαν εστίες περονόσπορου και μεγαλύτερες εστίες βωτρίτη κυρίως στη Σουλτανίνα, αφού οι πρώιμες ποικιλίες βρίσκονται στη συγκομιδή και δεν προλαβαίνουν να αναπτυχθούν οι μύκητες.

Σε ό,τι αφορά τη Σουλτανίνα, που είναι και η ναυαρχίδα των εξαγωγών του νησιού, αποτελώντας το 95% της παραγωγής, αυτή αναμένεται να μπει στον τρύγο το πρώτο δεκαήμερο το Αυγούστου στις πρώιμες περιοχές. Αναφερθείς συνολικά για την παραγωγή επιτραπέζιου σταφυλιού της φετινής χρονιάς στο Ηράκλειο, ο κ. Χιλετζάκης μετέφερε την εκτίμηση για απώλεια της τάξεως του 50% της παραγωγής, εξηγώντας την καθημερινή μάχη των παραγωγών να συγκρατήσουν έως την εξαγωγή το εξαιρετικό σταφύλι που έχει μείνει στα αμπέλια. «Η χρονιά έχει μία μικρή οψιμότητα, αλλά όλα εξαρτώνται από τα καιρικά φαινόμενα που θα επικρατήσουν στο νησί τις τελευταίες μέρες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ως προς τις πρώιμες ποικιλίες, οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 1-1,30 ευρώ/κιλό για τον παραγωγό, αυξημένες κατά 10%-15% από τα προηγούμενα χρόνια, σχολίασε, χωρίς όμως να είναι καθοριστικές για τη μετέπειτα πορεία της Σουλτανίνας.

Τέλος, σχετικά με την ανακοίνωση του υπουργού ΑΑΤ, Μάκη Βορίδη, για πρόγραμμα αναμπέλωσης επιτραπέζιων σταφυλιών και σταφίδας, κατά την τελευταία επίσκεψή του στο νησί, ο κ. Χιλετζάκης σχολίασε ότι πρόκειται για μία θετική κίνηση, η οποία αφορά ένα αίτημα από το 2009. «Εάν το υιοθετήσει και το εφαρμόσει ο υπουργός, θα είναι ό,τι καλύτερο για τον κρητικό αμπελώνα», ανέφερε.

Χωρίς προβλήματα η παραγωγή Crimson σε Κιλκίς και Πιερία, προβληματίζει το Brexit για τις εξαγωγές

Ικανοποιητικά εξελίσσεται η φετινή παραγωγή στο επιτραπέζιο σταφύλι ποικιλίας Crimson, που τα τελευταία χρόνια βρήκε πρόσφορο έδαφος και καλλιεργείται εντατικά και στους νομούς Κιλκίς και Πιερίας. Αν και στις αρχές υπήρξε ένα θέμα με την ανάπτυξη των ματιών των σταφυλιών, η καλλιέργεια, σε γενικές γραμμές, κινείται αρκετά καλά. Σύμφωνα με τον γεωπόνο της ΔΑΟΚ Κιλκίς, Βασίλη Ιωαννίδη, η συγκεκριμένη ποικιλία είναι όψιμη και η συγκομιδή ξεκινά περίπου στα μέσα Αυγούστου. «Ως προς τις ποσότητες, αλλά και τις ποιότητες δεν έχουμε ακόμη εικόνα, επειδή είναι όψιμη ποικιλία, ωστόσο φαίνεται πως θα πάει καλά, αφού κατά την ανθοφορία δεν είχαμε προβλήματα», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι καθοριστικές θα είναι και οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα.

Η ποικιλία Crimson είναι μια βιομηχανοποιημένη ποικιλία, αποδοτική, ανθεκτική και έχει «κουμπώσει» αρκετά καλά σε περιοχές της Β. Ελλάδας που βρίσκονται κοντά σε ορεινούς όγκους, όπου επικρατούν πιο χαμηλές θερμοκρασίες. Χαρακτηριστικό της ποικιλίας, σύμφωνα με τον γεωπόνο της ΔΑΟΚ Κιλκίς, είναι η τιμή που ακόμη «κρατάει» γερά και ξεκινά συνήθως πάνω από τα 80-85 λεπτά το κιλό. «Τα Crimson είναι ποικιλία που την αναζητά η αγορά, αφού δεν έχει ακόμη κορεστεί» εξήγησε, εκφράζοντας ωστόσο τον προβληματισμό του για το πώς θα επηρεαστούν από το Brexit, δεδομένου του εξαγωγικού χαρακτήρα της ποικιλίας και μάλιστα του όγκου που κατευθύνεται προς τη συγκεκριμένη αγορά.

Κορινθία: Ικανοποίηση για ποσότητα και ποιότητα, ανησυχία για την αγορά

Μια ιδιαίτερα καλή χρονιά σε επίπεδο ποιότητας περιμένουν οι παραγωγοί επιτραπέζιου σταφυλιού στην Κορινθία. Η μεγάλη ανησυχία τους, ωστόσο, εστιάζεται στην εσωτερική αγορά, αφού δεν υπάρχουν οι τουρίστες, που συνήθως χρειάζονται για να απορροφήσουν ποσότητες.

Προς το τέλος Ιουλίου προσανατολίζονται για το ξεκίνημα των συγκομιδών στα πρώιμα Prime, Αττική και Superior, αργότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, ενώ μετά τις 12 Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσει και η Σουλτανίνα. Καλύτερες παραγωγές των περσινών αναμένονται προχωρώντας προς τις ορεινές περιοχές της Κορινθίας και μειωμένες ποσότητες στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο της θάλασσας λόγω μη καρποφορίας, ανέφερε ο Μάρκος Λέγγας, πρόεδρος του ΑΣ Πήγασος, ευχόμενος ο καιρός να παραμείνει ευνοϊκός μετά τον Δεκαπενταύγουστο για να μη συγκομιστεί και υπό πίεση το προϊόν.

«Είναι μία καλή χρονιά που αναμένεται να μας δώσει επιτραπέζιο σταφύλι πολύ καλής ποιότητας, ενώ, η παραγωγή είναι αυξημένη σε σχέση με την περασμένη κατά 20%», εκτίμησε ο Γιώργος Δαρδάνης, παραγωγός και πρόεδρος του Συνεταιρισμού Στιμάγκας Κορινθίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 60% της τοπικής παραγωγής φεύγει για το εξωτερικό, ωστόσο, σε ό,τι αφορά την εσωτερική κατανάλωση, φόβο δημιουργεί η εικόνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ακόμη ο τουρισμός. Πέρυσι, πάντως, οι τιμές που διαμορφώθηκαν για το επιτραπέζιο σταφύλι της περιοχής ήταν μεταξύ 50 και 80 λεπτών/κιλό.

Αυξημένη παραγωγή κατά 30% περίπου και καλή μέχρι στιγμής εικόνα μετέφερε και από την Τιτάνη Κορινθίας ο παραγωγός βιολογικού επιτραπέζιου σταφυλιού, Πέτρος Δημούλιας. «Η συγκομιδή του βιολογικού στα ημιορεινά θα ξεκινήσει πιθανότητα τέλος Αυγούστου», εκτίμησε. Σε ό,τι αφορά την ποιότητα, αυτή είναι σε καλό επίπεδο, ωστόσο οι βροχές της άνοιξης και η ανησυχία για περονόσπορο ανέβασε τα κόστη για τους παραγωγούς που αναγκάστηκαν να ραντίσουν, σύμφωνα με τον ίδιο. Η μέση τιμή που έπιασε πέρυσι το βιολογικό σταφύλι ήταν στα 75 λεπτά, υπενθύμισε. Σε πολύ καλά επίπεδα φαίνεται η ποσότητα, αλλά και η ποιότητα και του συμβατικού σταφυλιού στην περιοχή, σύμφωνα με τον καλλιεργητή, Κώστα Τριανταφυλλίδη.

Καλή η φετινή παραγωγή για τον μικρό αριθμό των καλλιεργητών της Στερεάς

Το μεγαλύτερο ποσοστό των καλλιεργούμενων εκτάσεων αμπελιού στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας καλύπτεται κυρίως από οινοστάφυλα, όμως τα τελευταία χρόνια μικρός αριθμός αμπελοκαλλιεργητών στράφηκε στο επιτραπέζιο σταφύλι και κυρίως στις ποικιλίες Σουλτανίνα και Crimson.

Με δυσκολίες και όχι ιδιαίτερη καθοδήγηση προσπαθούν να διαχειριστούν με τον καλύτερο τρόπο τους αμπελώνες, ώστε να παράγουν ποιοτικά προϊόντα. Σύμφωνα με τον Μάρκο Κούτη, παραγωγό Σουλτανίνας από τον Διόνυσο Λιβαδειάς, η συλλογή θα ξεκινήσει μετά τον Δεκαπενταύγουστο. «Ο καιρός είναι ευνοϊκός και τα σταφύλια βρίσκονται στο γυάλισμα της ρώγας, υπάρχουν μικρά προβλήματα με το ωίδιο, όμως με τους κατάλληλους ψεκασμούς καταφέρνουμε και το ελέγχουμε» σχολίασε, αναφέροντας στα μειονεκτήματα της περιοχής τον μικρό αριθμό καλλιεργητών που οδηγεί και σε μεμονωμένη προώθηση του προϊόντος. «Πέρυσι, πουλήσαμε από 40 έως 50 λεπτά το κιλό, με μία μέση απόδοση των χωραφιών μας στους 2-2,5 τόνους». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Επαμεινώνδα Κώνστα, παραγωγού Crimson από τον Ορχομενό Βοιωτίας.

Η συλλογή για την ποικιλία ξεκινά μετά τις 15 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο. «Είναι δύσκολο να πετυχαίνεις ομοιομορφία του σταφυλιού, ώστε να έχει καλή εμφάνιση», εξήγησε. Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, είπε ότι για την περσινή περίοδο κυμάνθηκε στα 80 με 90 λεπτά/κιλό με μια μέση απόδοση στους 2 τόνους το στρέμμα.

Αισιοδοξία στον θεσσαλικό κάμπο με την ποικιλία Crimson

Σε αυξημένες καλλιεργητικές φροντίδες προχωρούν αυτή την περίοδο και όλο τον Αύγουστο οι αμπελοκαλλιεργητές στον Νομό Λάρισας, οι οποίοι καλλιεργούν επιτραπέζιο σταφύλι και ιδιαίτερα την ποικιλία Crimson, που κερδίζει συνεχώς έδαφος στα κτήματα του κάμπου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Grapeteam, Δημήτρη Κοκκινούλη, «τα σταφύλια μπαίνουν σε φάση ωρίμανσης, η παραγωγή εξελίσσεται ομαλά χωρίς ασθένειες, αν και δεν βοήθησε ο ήπιος χειμώνας». Οι παραγωγοί, επιδιώκοντας να διατηρήσουν την ποιότητα που έχουν διασφαλίσει από τα προηγούμενα χρόνια προβαίνουν σε αυξημένες καλλιεργητικές φροντίδες. «Είναι νωρίς ακόμη να μιλήσουμε για ποσότητες και πολύ πρώιμο για τιμές», ανέφερε ο κ. Κοκκινούλης, καθώς η συγκομιδή στις πρώιμες ποικιλίες (κόκκινο, όψιμο σταφύλι, χωρίς κουκούτσια) ξεκινά περί τις 10 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 20 Οκτωβρίου περίπου με τις λεγόμενες αμερικανικές ποικιλίες, εξήγησε. «Ελπίζουμε μέχρι τότε να έχει λυθεί και το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης και να τους έχουμε κοντά μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Χαλκιώτης παραγωγός.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ο συνεταιρισμός πούλησε τη σοδειά του σε δύο εμπόρους από τη Μακεδονία με 90 λεπτά το κιλό, τιμή στην οποία εκτιμούν και φέτος οι παραγωγοί ότι θα κινηθεί η παραγωγή, αν όχι υψηλότερη. Κι αυτό, λόγω και της αυξημένης ζήτησης των φρούτων που παρατηρείται στη διεθνή αγορά.

Στην επαρχία Τυρνάβου, η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών Victoria, Cardinal και Black Magic ξεκίνησε ήδη, με τους αμπελουργούς να δηλώνουν ικανοποιημένοι τόσο για την ποσότητα, όσο και για την ποιότητα της φετινής παραγωγής. Εκφράζουν ωστόσο τον προβληματισμό τους για την τιμή που θα κυριαρχήσει στην αγορά, καθώς τα μηνύματα που λαμβάνουν από το μέτωπο των εξαγωγών δεν είναι ενθαρρυντικά.

Καλή παραγωγική και εμπορική χρονιά, εκτιμούν στο Ελαιοχώρι Καβάλας

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι εκτιμούν οι παραγωγοί και τις φετινές αποδόσεις της Σουλτανίνας στο Ελαιοχώρι Καβάλας, ενώ αναμένουν αύξηση στις ποικιλίες με δικαιώματα (Arra), αφού κάθε χρόνο προκύπτουν νέα κτήματα. Τα σταφύλια βρίσκονται στην περίοδο που αρχίζουν να μαλακώνουν και να προχωρούν στην ωρίμανση. «Η φετινή χρονιά ήταν αρκετά καλή από άποψη κλιματολογικών συνθηκών. Οι βροχές του Ιουνίου δεν επηρέασαν σημαντικά την παραγωγή, ενώ τώρα ο καιρός βοηθάει να έχουμε ποιοτικά προϊόντα χωρίς μυκητολογικές και άλλες ασθένειες», περιγράφει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φρούτων, Λαχανικών, Σταφυλιών «Ποιότητα Σύμβολο» Ελαιοχωρίου Καβάλας, Νίκος Μαυρίδης.

Η συγκομιδή εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει γύρω στα τέλη Αυγούστου στις πιο πρώιμες ποικιλίες και θα συνεχιστεί μέχρι τον Νοέμβρη με τις πιο όψιμες. Η εκτίμηση ότι η πανδημία θα κρατήσει πολλούς καταναλωτές των εκλεκτών καβαλιώτικων σταφυλιών στις εστίες τους, με αποτέλεσμα ν’ αναμένεται αύξηση της κατανάλωσης διατροφικών αγαθών, άρα και των εξαγωγών στους προορισμούς που απευθύνεται ο συνεταιρισμός, Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία και Αγγλία. «Ενδεχομένως, η κατανάλωση να είναι μεγαλύτερη, κυρίως τον Σεπτέμβρη που είναι δύσκολος μήνας για το σταφύλι», σχολίασε ο κ. Μαυρίδης. Ο συνεταιρισμός μεγαλώνει σταθερά τον αμπελώνα του αυξάνοντας τις ποσότητες στις νέες ποικιλίες, όπως και τα μερίδιά του στην αγορά. «Κάνουμε βήματα ουσιαστικά», ανέφερε ο πρόεδρός του, εκτιμώντας μία καλή εμπορική χρονιά και προσθέτοντας ότι τα συσκευαστήρια λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια εργαζομένων και καταναλωτών.