Η καλή πορεία της πιπεριάς σκοντάφτει στην πεσμένη τιμή

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται η καλλιέργεια υπαίθριας πιπεριάς, εκτός από κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις, εντομολογικών προσβολών μικρής όμως έκτασης όπως αναφέρουν παραγωγοί.

Οι τιμές, ωστόσο, καταγράφουν σημαντική πτώση, σε σχέση με την αρχή της σεζόν τον περασμένο Μάιο. Για τη μέχρι στιγμής πορεία της καλλιέργειας, τόσο σε επίπεδο παραγωγής, όσο σε επίπεδο τιμής, μίλησε στην «ΥΧ» ο παραγωγός από το Μαντούδι Ευβοίας, Νίκος Κούγιας, ο οποίος προμηθεύει με κηπευτικά τη λαχαναγορά.

Όπως επισημαίνει, η τιμή παραγωγού είχε ξεκινήσει από τα 1,40 λεπτά το κιλό και σήμερα βαίνει μειούμενη στα 50 λεπτά το κιλό. «Η μείωση της τιμής ήταν κάτι το αναμενόμενο, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο γύρω στον Δεκαπενταύγουστο. Μπορούμε, ωστόσο, να πούμε ότι φέτος, αν και είναι νωρίς ακόμα για να έχουμε σαφή εικόνα, είναι μια καλή χρονιά για την καλλιέργεια πιπεριάς.

Στις αρχές της συγκομιδής, η ζήτηση ήταν αυξημένη, ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις που ακόμα και οι χρωματιστές πιπεριές κόβονταν πράσινες για να καλύψουν τη ζήτηση της εποχής. Υπήρξε μόνο μια μικρή σε έκταση προσβολή φυτών από ίωση, από πρασινοκίτρινο τζιτζικάκι, όμως σε γενικές γραμμές η παραγωγή μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική τόσο σε ποσότητα, όσο και σε ποιότητα», τονίζει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, το γεγονός ότι αποτελεί μία εύκολη και χαμηλού κόστους καλλιέργεια, έχει στρέψει πολλούς παραγωγούς σε αυτήν. Όπως μας λέει ο κ. Κούγιας, «η καλλιέργεια πιπεριάς αυξάνεται συνεχώς στην περιοχή μας, γιατί αποτελεί ένα ανθεκτικό φυτό, που δεν απαιτεί μεγάλη καλλιεργητική προσοχή και το κοστολόγιο δεν είναι υψηλό όπως συμβαίνει με την ντομάτα, ενώ δεν πλήττεται από έντομα ή ασθένειες και έτσι δεν χρειάζονται πολλά λιπάσματα και ραντίσματα», τονίζει στην «ΥΧ» ο κ. Κούγιας και προσθέτει: «Μπορούμε να πούμε ότι φέτος οι καλλιεργούμενες εκτάσεις έχουν αυξηθεί κατά 20% σε σχέση με πέρυσι».

Να σημειωθεί ότι η παραγωγή ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο, ενώ εισαγωγές δεν παρατηρούνται αυτή την περίοδο, αφού η παραγωγή καλύπτει τις ανάγκες της κατανάλωσης.