Ο οίνος αποτελεί την εθνική υπερηφάνεια της Γαλλίας, αλλά ταυτόχρονα και σημαντική πρόκληση για τη χώρα. Η αμπελουργία χρειάζεται πολλά φυτοφάρμακα, κυρίως μυκητοκτόνα, αλλά ο τομέας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες στην αλλαγή των πρακτικών του.

Οι αμπελουργοί της Γαλλίας είναι οι μεγαλύτεροι χρήστες φυτοπροστατευτικών προϊόντων στη χώρα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα μυκητοκτόνα, τα οποία χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό, τα εντομοκτόνα και τα ζιζανιοκτόνα.

Η σαμπάνια κατέλαβε την υψηλότερη θέση στη χρήση τους, καθώς κατανάλωσε το 25,6% των σπρέι το 2016, περισσότερο σε σχέση με τα κρασιά της Βουργουνδίας, της Ζερς και της Μποζολέ. Το γεγονός αυτό συνδέεται με την εξαιρετική ευθραυστότητα και την ευαισθησία του φυτού στην ανάπτυξη μυκήτων, αφίδων και βακτηρίων. Αν και η αμπελοκαλλιέργεια αντιπροσωπεύει το 3% της γεωργικής γης της Γαλλίας, ο τομέας καταναλώνει το 20% των μυκητοκτόνων της χώρας.

Ωστόσο, αντιπροσωπεύει επίσης το 15% της γαλλικής γεωργικής παραγωγής σε αξία, κυρίως λόγω των τιμών ορισμένων κρασιών, όπως αυτά της Μπορντό, της Καμπανίας και της Βουργουνδίας.

www.euractiv.com