Καλή τιμή στο ξεκίνημα, μειωμένη παραγωγή στην Κεντρική Μακεδονία για το επιτραπέζιο ροδάκινο

των Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Σάρρο

Ξεκίνησε η συλλογή του επιτραπέζιου ροδάκινου στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν αρνητικά το προϊόν, με αποτέλεσμα ένα ποσοστό να υποβαθμιστεί και ποιοτικά. Στον αντίποδα, όμως, των τιμών υπάρχει μία καλύτερη εικόνα, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο στους παραγωγούς και ειδικά σε αυτούς που συμμετέχουν σε συλλογικά σχήματα, να βλέπουν μία καλύτερη εξέλιξη στην παραγωγή τους για την τρέχουσα περίοδο.

Συγκεκριμένα, στην Κεντρική Μακεδονία, η οποία αποτελεί και τον πυρήνα της παραγωγής ροδάκινου, όχι μόνο στο επιτραπέζιο, αλλά και στο συμπύρηνο, η συλλογή ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα και η πρώτη εικόνα που παρουσιάζεται έχει να κάνει με την ποιότητα του προϊόντος, η οποία προκαλεί προβληματισμό.

Όπως εξηγούν παραγωγοί από τη Βέροια, οι οποίοι μετέφεραν την εικόνα στην «ΥΧ», έχουν μπει σε παραγωγή οι ποικιλίες Φρανσουά και Λολίτα, δύο από τις πρωιμότερες που καλλιεργούνται στην περιοχή, δίνοντας μία πρώτη γεύση από τη νέα παραγωγική περίοδο.

Οι βροχοπτώσεις, σημειώνουν, καθ’ όλη τη διάρκεια της μεγέθυνσης του καρπού, είχαν ως αποτέλεσμα να προκαλέσουν σχισίματα στα ροδάκινα σε ποσοστό που ξεπερνά και το 40%. Το θετικό στην εξέλιξη είναι ότι η τιμή του προϊόντος κυμαίνεται στο 1 ευρώ και αυτό δίνει μία αισιοδοξία στους παραγωγούς. Ακόμη ένα θετικό στοιχείο είναι ότι υπάρχει ζήτηση στην αγορά, λόγω της έλλειψης πρώιμων ροδάκινων. Σε ό,τι αφορά το θέμα των προσβολών, γεωπόνοι αναφέρουν ότι δεν παρατηρούνται ιδιαίτερα προβλήματα από εχθρούς και ασθένειες. Ο κύριος όγκος της παραγωγής αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο δεκαπενθήμερο, πράγμα που σημαίνει ότι θα ενταθούν ακόμα περισσότερο και οι εξαγωγές.

Στερεά Ελλάδα

Αδυναμίες στην οργάνωση

Παράλληλα με τη συλλογή των κερασιών που γίνεται αυτή την εποχή στην περιοχή της Λαμίας, πραγματοποιούνται και οι πρώτες κοπές των επιτραπέζιων ροδάκινων. Σε αντίθεση με την Κεντρική Μακεδονία, η περιφέρεια της Στερεάς παρουσιάζει διαφορετική εικόνα. Η έλλειψη του οργανωμένου εμπορίου, κυρίως μέσω των συλλογικών οργανώσεων, δυστυχώς δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα σε έναν τόπο που ενδείκνυται για την πρωιμότητά του στα οπωροφόρα όπως επίσης και για την υψηλή ποιότητα.

Όπως μας ενημερώνει ο Δημήτρης Δημογιάννης, παραγωγός από τη Λαμία, «η συλλογή του καρπού ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες χωρίς κανένα πρόβλημα. Το μέσο βάρος του καρπού ξεπερνά τα 140 γραμμάρια ανά τεμάχιο, κάτι που δίνει ποιοτική υπεροχή στο προϊόν μας. Δυστυχώς, όμως, οι τιμές που απολαμβάνουμε είναι σε χαμηλά επίπεδα και κυμαίνονται γύρω στα 0,55 ευρώ το κιλό. Η απουσία μιας οργανωμένης παρέμβασης των ίδιων των παραγωγών μέσα από συλλογικά σχήματα έχει ως αποτέλεσμα η προσπάθεια που καταβάλλουμε να μην αποδίδει στον βαθμό που θα θέλαμε. Μία τέτοια εξέλιξη δεν δείχνει να έχει και θετικές προοπτικές για την πορεία του προϊόντος», καταλήγει ο κ. Δημογιάννης.

Τύρναβος

Άφησαν πληγές οι βροχοπτώσεις

Μειωμένη αναμένεται φέτος η παραγωγή ροδάκινου στην επαρχία Τυρνάβου, καθώς η περιοχή επλήγη δύο φορές από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις, ενώ ήδη οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ ξεκίνησαν τη διαδικασία εξατομίκευσης των ζημιών.

Στην επαρχία Τυρνάβου και στο επιτραπέζιο ροδάκινο οι ποικιλίες που προτιμώνται είναι η Κατερίνα, η Φορτούνα, η Άνδρος και η Έβερτ, ενώ τα καλλιεργούμενα στρέμματα παραμένουν σταθερά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού «Γαία Φρούιτ» στα Δέντρα Τυρνάβου, Χρήστο Τασιούλα, «η ζημιά ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή. Η εκτίμηση που μπορούμε να κάνουμε είναι ότι κυμαίνεται στον μέσο όρο των κτημάτων από 70% έως και 100%. Η συγκομιδή θα ξεκινήσει στα μέσα Ιουλίου, με προβλήματα, όμως, λόγω έλλειψης εργατικών χεριών»