Καλή χρονιά για την ασθμαίνουσα αγκινάρα Ιρίων

Σε οριακά επίπεδα κινείται πλέον η αγκινάρα στον κάμπο των Ιρίων Αργολίδας, μια καλλιέργεια που πριν από χρόνια κυριαρχούσε και έδινε εισόδημα σε πολλούς αγρότες, τα τελευταία όμως χρόνια υποχωρεί και στη θέση της έρχονται τα φυλλώδη λαχανικά.

Ο παραγωγός Κώστας Κακουριώτης αναφέρει ότι «ήταν μία καλή χρονιά, χωρίς προβλήματα από τις καιρικές συνθήκες, αλλά το πρόβλημα είναι οι αλλαγές που έχουν γίνει στο καταναλωτικό κοινό. Ο κόσμος πλέον δεν έχει διάθεση και χρόνο να καθαρίσει και να μαγειρέψει αγκινάρες. Ο τρόπος που στέλνουμε την αγκινάρα στην αγορά δεν είναι ο σωστός, πρέπει να την ξανακάνουμε ελκυστική. Η παλιά γενιά, που έχει μάθει να τις μαγειρεύει, φεύγει και εμείς πρέπει να βρούμε λύσεις για να προσελκύσουμε τους νέους».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στη φετινή χρονιά, επισημαίνει ότι «οι τιμές αυτήν τη στιγμή είναι διαμορφωμένες από 40 έως 50 λεπτά το κεφάλι, ενώ ξεκίνησαν στα 75 λεπτά. Σήμερα, στα Ίρια, καλλιεργούνται 1.000 περίπου στρέμματα, από 7.000 που ήταν κάποτε. Η παραγωγή φέτος είναι καλή, αφού δεν είχαμε χειμώνα. Οι αποδόσεις έφτασαν τα 2.000-2.500 ζευγάρια και τις θεωρούμε καλές».

Κλείνοντας τη συζήτηση ο κ. Κακουριώτης τονίζει ότι η υποχώρηση της καλλιέργειας της αγκινάρας συνοδεύεται με την έλευση της καλλιέργειας λεμονιών, βερίκοκων, αλλά και φυλλωδών λαχανικών.