Καλή η ζήτηση για εσπεριδοειδή μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, στα περσινά επίπεδα η διακίνηση ακτινιδίων

Την ανασκοπούμενη εβδομάδα συνεχίστηκε με κανονικούς για την εποχή ρυθμούς η εξαγωγή-διακίνηση εσπεριδοειδών και ακτινιδίων, σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποιούνται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και επεξεργάζεται ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit Hellas. 

Η προσφορά αυτήν τη στιγμή ανταποκρίνεται στη ζήτηση. Υπάρχει καλή αγοραστική ζήτηση για μανταρίνια και πορτοκάλια με την επικράτηση χαμηλών θερμοκρασιών στις αγορές. Η ζήτηση για μεσαία και μεγάλα φρούτα είναι ακόμα καλή, σε μια περίοδο που, όμως, η παραγωγή χαρακτηρίζεται από μικρά πορτοκάλια. Σε μια τέτοια κατάσταση, υπάρχουν αρκετές ποσότητες προϊόντων που δεν διατίθενται στην αγορά νωπών προϊόντων, αλλά κατευθύνονται αρκετές απ’ αυτές στη βιομηχανία μεταποίησης.

Η εξαγωγή μήλων συνεχίζεται με εκτίμηση του ρυθμού εξαγωγών τους μειωμένη -0,2% (52.828 τ. έναντι 52.919 τ.). 

Επίσης, συνεχίζεται με αυξητικούς ρυθμούς η εξαγωγή φράουλας και από 1/1/2021 έως 18/2/2021 ανήλθαν σε 6.242 τόνους έναντι 4.744 τ. αντίστοιχα πέρσι. 

Αλλά και οι ντομάτες το ίδιο χρονικό διάστημα κατέγραψαν εξαγωγές ύψους 4.774 τ. έναντι 3.047 τ. πέρσι.

Συνεχίζεται η εξαγωγή ακτινιδίων, 126.046 τ. έναντι 126.601 τ. αντίστοιχα πέρσι.

Παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για υγιεινά τρόφιμα. Λόγω του covid-19, οι καταναλωτές γνωρίζουν περισσότερο από ποτέ ότι τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν το βασικό συστατικό υγιεινής διατροφής που πρέπει επίσης να είναι και εγγυημένα και νόστιμα.

Όπως δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης, «οι εμπειρίες όπως π.χ. με τον Covid-19 δείχνουν ότι οι καταναλωτές απαιτούν περισσότερες βεβαιότητες σχετικά με την προέλευση του τι τρώνε. Πρέπει να ανεβάσουμε την εμπιστοσύνη στα νωπά φρούτα και λαχανικά της Χώρας μας που έχουν πλεονέκτημα στην ποιότητα και καθαρότητά τους σε σύγκριση με άλλες παραγωγές χώρες. Μπορούμε να ξεχωρίσουμε μόνο στοχεύοντας στόχο στην ποιότητα και το brand name των προϊόντων μας αλλιώς δεν είμαστε και δεν θα είμαστε ποτέ ανταγωνιστικοί όσον αφορά τις τιμές έναντι χωρών χαμηλού κόστους».

Στο μεταξύ, εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης ατυποποίητων ακτινιδίων και εσπεριδοειδών (κατ’ ευθείαν από τον αγρό) χωρίς να υποστούν επεξεργασία και τυποποίηση σε εγκεκριμένες εγκαταστάσεις από «Έλληνες, Ιταλούς και Βαλκάνιους εμπόρους». Υποχρέωση των εποπτικών εθνικών υπηρεσιών είναι η διαφύλαξη της φήμης των προϊόντων της Χώρας μας.