Την καλύτερη περίοδο της ιστορίας της διανύει η γεωργία της Ρουμανίας

Συγκομιδή αξίας 8 δισ. ευρώ - Αποδόσεις-ρεκόρ σε σιτάρι και καλαμπόκι

roumania-agrotis

Την καλύτερη χρονιά της ιστορίας του διανύει ο αγροτικός τομέας της Ρουμανίας. Σύμφωνα με αναλυτές της ρουμανικής KeysFin, τα ρεκόρ που έχουν καταγραφεί στην εγχώρια παραγωγή σιταριού και καλαμποκιού θέτουν τον αγροτικό κύκλο εργασιών της χώρας κοντά στα 8 δισ. ευρώ, δίνοντας το στίγμα των επιχειρηματικών εξελίξεων στον κλάδο.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία του ρουμανικού υπουργείου Γεωργίας, η φετινή παραγωγή σιταριού είναι κατά 200.000 τόνους υψηλότερη από της περσινής χρονιάς, υπερβαίνοντας τα 10 εκατομμύρια τόνους. Στο καλαμπόκι, η παραγωγή κυμαίνεται μεταξύ 14,5 και 15 εκατομμυρίων τόνων, με το μέγεθός της να αποκτά εξέχουσα σημασία εάν συγκριθεί με τους 11,8 εκατομμύρια τόνους που θα συγκομιστούν στη Γαλλία. Για κάτι τέτοιο κάνουν λόγο οι τελευταίες εκτιμήσεις του συνεταιρισμού Γάλλων παραγωγών καλαμποκιού (AGPM), επιβεβαιώνοντας ότι η Ρουμανία θα πάρει από τη Γαλλία τα σκήπτρα του μεγαλύτερου Ευρωπαίου παραγωγού καλαμποκιού.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρουμανία φέτος καταγράφει και μια αρκετά καλή παραγωγή κριθαριού, η οποία εμφανίζεται επίσης πολύ αυξημένη σε σχέση με πέρυσι.

Οι επενδύσεις έδωσαν την ώθηση

Οι αναλυτές αποδίδουν τη φετινή επιτυχία στις μεγάλες επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί για τη βελτιστοποίηση των ροών παραγωγής στον αγροτικό τομέα της χώρας, από τη χρήση αποτελεσματικών σπόρων έως τον εξορθολογισμό και την αναβάθμιση της συντήρησης των καλλιεργειών και της μηχανικής συγκομιδής, μεταξύ άλλων μέσω δορυφορικής παρακολούθησης. «Από πολλές απόψεις, η ρουμανική γεωργία έχει κάνει τεράστια βήματα προς τον εκσυγχρονισμό της και τα αποτελέσματα είναι ορατά στις καλλιέργειες από έτος σε έτος» αναφέρουν οι αναλυτές της KeysFin.

Αυτήν τη στιγμή, στη ρουμανική γεωργία δραστηριοποιούνται περίπου 12.727 εταιρείες με ειδίκευση στη φυτική παραγωγή (64% του συνολικού κύκλου εργασιών), πάνω από 3.247 κτηνοτροφικές επιχειρήσεις (29% του συνολικού κύκλου εργασιών), ενώ 1.272 δραστηριοποιούνται στον τομέα των μεικτών γεωργικών δραστηριοτήτων (7% της συνολικής αγροτικής δραστηριότητας). Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, οι αγροτικές επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 20,7% το 2017 σε σύγκριση με το 2013 και κατά 6,8% σε σύγκριση με το 2016, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών τους φτάνει τα 35 δισ. ρουμανικά λέι (RON), ενώ για το 2018 εκτιμάται ότι θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος εάν η κτηνοτροφία της χώρας δεν είχε πληγεί από την αφρικανική πανώλη των χοίρων.

Τέλος, οι ειδικοί επισημαίνουν την τάση συγκέντρωσης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στα χέρια λίγων, ως παράγοντα που συντέλεσε στις υψηλές επιδόσεις. «Τα τελευταία 2-3 χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί πολλές συγχωνεύσεις και εξαγορές στη ρουμανική γεωργία. Πρόκειται κυρίως για ξένους επενδυτές, που έχουν πάρει υπό την κυριότητά τους μεγάλες εκτάσεις γης και αγροκτημάτων, παρέχοντας την υλικοτεχνική υποστήριξη που επέτρεψε τη διαμόρφωση αυτών των αποδόσεων ρεκόρ, παρά τα προβλήματα ξηρασίας», αναφέρουν οι αναλυτές της KeysFin.